Меню Затваряне

Шест лесни съвета за онлайн поверителност от Брус Шнайер

Обновена на 30.08.2017 от Questo

Брус Шнайер е специалист по киберсигурност, писател и един от обичайните заподозрени, когато в общественото пространство се води дискусия за интернет и поверителността на личните данни. Шнайер е дал интервю за „Харвард Газет“, в което са описани няколко лесни и нискобюджетни трика, с които да запазите поне отчасти поверителността си в интернет.

Можете да прочетете цялото интервю в сайта на Harvard Gazette. Текстът с удебелен шрифт са думи на Шнайер, а написаното с нормален курсив – мой коментар.

1.Не публикувайте онлайн информация, която ви идентифицира (например тагване на снимки)

Очевидно това е референция към тагването на снимки във Facebook, което е масова практика, без да се има едно наум, че всеки таг е като постер с вашето лице и име, залепен на централно място. Като цяло безразборното публикуване на ваши снимки в интернет не е добра идея, тъй като алгоритмите за разпознаване на лица стават все по-добри и един ден ще е възможно да ви разпознаят на снимка дори и да не сте тагнати на нея. Дотогава можете да започнете от базата: да махнете таговете от снимки с вашето лице.

2.Използвайте търсачки, които не записват личните ви данни (като например DuckDuckGo)

Когато използвате Google, той записва всяка ключова дума, с която търсите. Дори и ако не сте влезли в Google профила си и сте заредили браузъра в режим инкогнито, Google продължава да знае, че от вашият IP адрес е направена заявка за търсене с определена ключова дума. Така че търсачката по един или друг начин знае всяка ваша тайна, защото, както казва самият Шнайер, „никой никога не лъже, когато използва интернет търсачка“.

Има интернет търсачки, които не записват данни за вашите търсения. DuckDuckGo е най-популярната, но освен нея има и няколко други търсачки, които не записват за какво търсите.

3.Изключвайте геолокационните функции на вашия смартфон, когато не ги използвате

Геолокационната функция на смартфона е една от най-често подценяваните; често потребителите я оставят включена постоянно, защото какво толкова може да стане? Ами ето какво: снимките ви се записват с координатите на мястото, на което са били правени; всеки статус във Facebook показва къде се намирате, всяко съобщение във Viber издава местоположението ви, Google прави пълен запис на това къде ходите и какви места посещавате…списъкът продължава. Ето защо е добре да включвате услугите за местоположение само когато наистина ви трябват; или поне да направите по телефона си няколко настройки, с които да скриете местоположението си в интернет.

4.Сложете лепенка върху камерата на компютъра си, за да попречите на хакер да прави снимки с нея

Ако се интересувате от технологични новини сигурно сте чули, че дори и Марк Закърбърк (съоснователят на Facebook) си слага лепенка върху компютъра, за да не го гледат разни хора. Рискът някой да хакне лаптопа ви и да ви следи през уебкамерата е напълно реален, а залепването на стикер върху лещата е бюджетен и напълно ефективен начин да го предотвратите. Ето и как и колко лесно е да се хакне уебкамера.

5.Не правете резервни копия на данните си в облачна услуга, не използвайте Google Calendar или уеб базирана поща.

Когато направите снимка с вашия iPhone, устройството обикновено е настроено така, че автоматично прави копие на снимката в iCloud, облачната услуга на Apple. Това е удобно, защото винаги имате копия на снимките си в случай, че ги изгубите. В същото време обаче не е много сигурно; особено ако акаунтът ви е защитен със слаба парола. Това най-добре го знаят десетки популярни личности, чиито iCloud акаунти бяха хакнати, а след това снимките им – публикувани в интернет.

Всяка облачна услуга може да бъде хакната, а това вашия и за уеб базираната поща (подозирам, че тук Шнайер визира основно платформи като Roundcube, но също и услуги като Gmail). В много случаи имейлите, работещи с Roundcube, дори не са конфигурирани да използват https криптиране, което означава, че всеки във вашата мрежа има възможността да прочете писмата, които изпращате.

6.Настройте браузъра си така, че да трие кукита

Можете да го настроите така, че да изтрива кукитата след всяко негово отваряне. Или просто да го отваряте в инкогнито режим. За най-мързеливите наскоро писах статия как да настроят Chrome така, че автоматично да се отваря в инкогнитпо режим.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *