Меню Затваряне

Алгоритъмът DeepFace разпознава лица почти безпогрешно

Обновена на 05.06.2014 от Questo

fbДа предположим, че пред вас има снимка на много хора на едно място. Колко лесно е да разпознаете конкретно лице от тълпата? Дори и да сте перфектни в тази задача, социалната мрежа Facebook работи по алгоритъм, който един ден може би ще се справя по-добре от вас.

DeepFace е софтуер за разпознаване на лица, който все още е в тестова фаза, но вече показва постижения, близки до човешките възможности. От компанията са установили, че средностатистически вероятността да се справите със задачката в началото на статията е около 97.5%. DeepFace може да идентифицира и разпознае определено лице с точност около 97.35% – т.е. почти толкова добре, колкото човек. Това става чрез изграждането на триизмерен модел на човешкото лице на базата на информацията от дадена снимка. Този модел може да бъде използван, за да се идентифицира същото лице на други снимки, дори ако то е снимано под различен ъгъл, с различно осветление и т.н. Повече техническа информация за това как работи софтуерът има тук.

А сега си представете цялата тази технологична мощ, комбинирана с огромната база данни на Facebook, която поддържа над 1 млрд. потребителски профила. Най-очевидната употреба на DeepFace ще е за да подобри функцията на Facebook за тагване. Освен това обаче компанията ще разполага с много повече данни за своите потребители и техните взаимоотношения. В даден момент тази технология вероятно ще бъде използвана от държавните институции, за да издирват и разкриват извършители на престъпления. Така че ако планирате да обирате банка, махнете всичките си нацупени муцки от Facebook.

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *