Меню Затваряне

Как да се заличите от базата данни за лицево разпознаване на Clearview AI

Обновена на 26.11.2023 от Questo

Представете си, че на другия край на света някой разполага с ваша снимка. Той иска да разбере кое е лицето на снимката, но не може, тъй като не ви познава. Затова въвежда снимката ви в платформата на Clearview AI, която разполага с 30 млрд. изображения на хора, взети от интернет.

Благодарение на този гигантски архив от снимки Clearview AI ви разпознава безпогрешно на снимката и дори показва свързани с вас профили в социални мрежи (например Facebook профил), публикации за вас в интернет, ваши снимки в интернет форуми и т.н.

Clearview AI е собственик на една от най-мощните технологии за лицево разпознаване в света. Компанията събира база данни от публично достъпни изображения в интернет и я използва, за да предоставя идентифициращи услуги за правителствени организации. Сред клиентите й e дори украинското министерство на отбраната, което използва Clearview AI, за да разпознава труповете на руски войници.

Разпознавате лица? Няма проблем!

Алгоритмите за лицево разпознаване не са нещо ново. Те стават все по-добри и това се вижда лесно в платформи като Facebook, където алгоритъмът почти перфектно разпознава лица дори ако са в анфас.

Но мощта на технологията зад Clearview AI тревожи както организации за защита на човешките права, така и регулатори от цял свят. Един от тях – британската ICO, която е нещо като английския вариант на Комисията за защита на личните данни, глоби Clearview със 7.5 млн. паунда и й забрани да събира снимки на британски краждани.

Clearview AI обжалва глобата и развръзката бе изненадваща. В средата на октомври 2023 г. съдът отсъди в полза на американската компания и отмени санкциите, наложени от ICO.

Решението отекна като шамар: „Тази компания не върши нищо незаконно като събира снимки на цялото човечество, обработва информацията и я продава на правителствени агенции“.

Всъщност правителствата не са единствените клиенти на Clearview AI. Компанията предоставя достъп до своята технология на компании от частния сектор: например банки, които искат да удостоверят идентичността на клиентите си.

От компанията посочват, че технологията им се използва за разкриването на престъпления и провеждането на последващи разследвания чрез съпоставяне на снимки на заподозрени, представляващи интерес лица и потенциални жертви.

„Изиграхме важна роля в подпомагането на следователите при разрешаването на хиляди случаи, включително престъпления срещу деца, убийства, финансови измами, трафик на наркотици, сексуални престъпници, както и идентифициране на жертви и изчезнали лица“, твърдят от Clearview AI.

Кой стои зад Clearview AI

Clearview AI е основана от Хоан Тон-Тат и Ричард Шварц през 2017 г. Първоначално компанията оперира без да вдига много шум и да привлича вниманието на медиите. И така до 2020 г., когато дейността й е отразена в статия на New York Times.

Clearview AI събира всички лицеви изображения, които са публични. Под „публични“ се разбира снимки, които са в интернет и които могат да бъдат достъпени, без да е необходимо да се логвате някъде. Такова изображение е например профилната ви снимка във Facebook, която е видима за всички: независимо дали имат профил в социалната мрежа или не.

Постепенно базата данни на Clearview AI достига 30 млрд. снимки. Основна част от хората, чиито лица са на тези снимки, нямат идея, че присъстват в базата данни.

Британците не са единствените, които искат да санкционират Clearview AI. Глоби на компанията са били налагани от регулаторите в страни като Италия и Гърция.

Няколко големи интернет платформи като Facebook, Youtube и X също изразиха опасения от мощта зад технологията на Clearview AI. Те твърдят, че Clearview AI няма право да събира лични даннни за потребителите им, дори и ако са публични.

Съоснователят на Clearview AI Хоан Тон-Тат е на друго мнение. В една от редките си медийни изяви той дава за пример Google, която индексира всякаква информация в интернет – включително снимки – и я прави достъпна за всички потребители; при това напълно законно. С какво Clearview AI е по-различна от Google, пита Тон-Тат.

Как да се изтриете от базата данни на Clearview AI

Clearview ви дава възможност да поискате снимките ви да бъдат изтрити от нейната база данни. За съжаление процесът е тромав и отнема време, тъй като трябва да пращате отделна заявка за всяка ваша публична снимка в интернет.

Освен това има ограничения. Clearview изтрива от базата данни само изображения, които вече не са публични. Така че ако например искате да махнете от базата данни профилната си снимка във Facebook, първо трябва да я изтриете от профила си, а след това да изпратите на Clearview URL адрес на вече изтритата снимка, което е близо до безумно.

Заявки се подават от тук.

Както вече стана ясно, не може просто да изпратите на Clearview една заявка и да кажете: „Изтрийте всички мои изображения от вашата база данни“. Трябва да направите отделна заявка за всяка ваша публчна снимка. Ако сте като повечето хора, вероятно имате много профили в интернет, което означава, че процесът може да е доста времеемък.

А какво да правите, ако ваши снимки са качени в онлайн медии, над които нямате контрол? Единствената ви възможност е да поискате от собственика на медията да свали снимката ви от сайта си, а след това да поискате премахването й от базата данни на Clearview AI.

Но дори и ако успеете да изтриете снимките си от Clearview AI, това съвсем не е единствената компания, която предлага лицево разпознаване. Духът на тази технология вече е пуснат от бутилката и единственото спасение е да внимавате каква информация публикувате в интернет. Колкото по-малко лични данни публикувате, колкото по-малко ваши снимки има в интернет, толкова по-добре.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *