Меню Затваряне

Ако сте си купили билети за Ед Шийран от TicketStation, пазете се от фишинг и онлайн измами

Обновена на 01.11.2023 от Questo

Ако сте се опитали да си купите билети за концертна на Ед Шийран в София (независимо дали успешно или не), през следващите седмици внимавайте: възможно е да станете жертва на онлайн измами и фишинг кампании.

При пускането на билетите в продажба системата на TicketStation не успя да се справи с големия трафик. В резултат на това желаещите да купят билети трябваше да чакат дълго време. част от тях въобще не успяха да си купят билет, въпреки че след това установиха, че…. от банковите им сметки липсват пари.

В понеделник TicketStation изпрати до тях имейл, в който обяснява, че: „Вие сте закупили СЕДЯЩИ МЕСТА. За съжаление, при спирането на работата на виртуалния ПОС от страна на банката в рамките на Вашата покупка, избраните от вас места не са били потвърдени към системата на TicketStation и са били автоматично освободени като неплатени.“

С други думи: хем сте си купили билети, хем нямате билети; или поне не тези, за които сте платили.

В съобщението се казва още: „Нашият екип взе своевременни мерки в защита на своите клиенти и верни фенове на артиста. Продължихме да работим и през почивните дни, за да можем да ви предложим най-добрите възможности при така създалата се ситуация. Не е установена липса на информация за избраните от Вас места и заплатени суми. Ще получите допълнителна информация за Вашата резервация в рамките на настоящата работна седмица (30.10 – 03.11).

Как скамърите могат да се възползват от ситуацията с концерта на Ед Шийран

Подобно съобщение би могло да всее смут и несигурност около създалата ситуация, а това е чудесна новина за онлайн измамниците. Фишинг кампаниите и скам имейлите са много по-ефективни, когато потребителите са объркани и не знаят какво се случва.

Ето няколко примера как измамниците биха могли да се възползват.

1. Създават фишинг сайт – копие на сайта на TicketStation – и приканват закупилите билет да си въведат банковите данни в него, за да финализират покупката си;

2. Представят се за агенти на TicketStation и предлагат в социалните мрежи изгодни билети за концерта;

3. Представят се за агенти на TicketStation и предлагат на потребителите да си доплатят, за да си гарантират избраните от тях места на стадиона;

За какво да внимавате

Обърнете внимание, че от подобни измами са застрашени не само онези, които са платили, но още нямат билети, но и онези, които вече са получили потвърждение за купените от тях места.

Ако някой се свърже с вас с каквито и да е оферти за билети, ето за какво следва да внимавате:

Не купувайте билети, които се предлагат по имейл, чрез постове в социалните медии, като съобщения в месинджъри и т.н. За покупка на билети използвайте само официалния канал, който в случая е сайта на TicketStation.

Билетите се плащат през сайта на организатора на концерта. Ако продавачът на билетите очаква да му платите по друг начин – през мобилно приложение или с паричен превод – не приемайте сделката.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *