Меню Затваряне

Fawkes: как да предпазите снимките си в интернет от технологиите за лицево разпознаване

Обновена на 21.03.2024 от Questo

Повечето технологии за лицево разпознаване се захранват от снимки, които потребителите сами са качили в интернет.

Може би най-популярният пример в това отношение е Clearview AI, чиято база данни се състои от десетки милиарди лицеви изображения, взети от интернет форуми, социални мрежи и други публично достъпни ресурси.

Clearview AI се използва от полицията при разследване на престъпления, но намира приложение и по време на война. Украйна например използва технологията, за да разпознава руски войници. Огромната база данни зад платформата означава, че с нея може да се открия самоличността на почти всяко лице, което се вижда на едно изображение.

Включително и вашето.

Ако някога сте качили ваша снимка във Facebook, или във форум за риболов, или пък снимката ви се показва на фирмения сайт като част от екипа, вие може да бъдете разпознати от технологиите за лицево разпознаване.

Как да модифицирате снимките си срещу технологиите за лицево разпознаване

Когато снимка на лицето ви се окаже в базата данни на технология за лицево разпознаване, изкуственият интекет зад нея се обучава от тази снимка и може да ви рапознава и на други изображения.

За съжаление нищо не може да се направи за снимките, които вече сте качили в интернет.

Но пък можете да модифицирате снимките, които тепърва ще качвате: така, че да „заблудите“ технологиите за лицево разпознаване.

ВНИМАНИЕ: Нито един от описаните в тази статия методи не гарантира 100% защита от технологиите за лицево разпознаване. Алгоритмите стават все по-добри в анализа на лицеви изображения, вземайки предвид особености като носенето на очила, наличието на брада или грим и т.н.

поверителност и киберхигиена: не споделяйте свои снимки в интернет или ги настройвайте така, че да не са публични (например в Linkedin може да изберете дали снимката ви да е публична или не);

манипулация на снимките: скривайки или замазвайки част от изображението, може да го направите неизползваемо за алгоритмите;

носене на маски, шалове, слънчеви очила: снимките с подобни аксесоари биха могли да затруднят алгоритмите;

снимки с коса или брада: използване на коса или брада, за да се скрие част от лицето, също би могло да обърка алгоритмите;

Всеки от гореизоброените методи си има недостатъци. Най-логично би било просто да не публикувате ваши снимки в интернет. Но това не е вариант за повечето потребители; в крайна сметка всички публикуваме свои снимки, за да се покажем на другите.

Манипулацията на снимките също не е вариант. Да, снимката ви може да стане неразпознаваема за алгоритмите, но и другите потребители няма да могат да видят как изглеждате.

Скриването на част от лицето с аксесоари(тъмни очила) или коса би могло да обърка алгоритмите, но това въобще не е сигурно. И този вариант не е надежден.

Fawkes: как да модифицирате снимките си, без да променяте външния си вид

Двете снимки са на едно и също човешко лице. Но ако захраните с тях технология за лицево разпознаване, тя вероятно ще определи, че на снимките са две напълно различни лица.

Това е така, защото снимката вдясно е получена, след като изображението вляво е минало през Fawkes: софтуер за модифициране на снимки.

Fawkes прави микромодифицикаии в изображенията така, че алгоритмите за лицево разпознаване се объркват. Ако качите в интернет ваша снимка, модифицирана с Fawkes, платформите за лицево разпознаване ще имат трудност с това да открият лицето ви на други изображения.

Fawkes е безплатен и достъпен за Windows, Linux и MacOS. Създателите му твърдят, че той е много ефективен срещу новите модели за лицево разпознаване. Още през 2022 г. той е бил изтеглен над 800 хил. пъти.

Лошата новина е, че Fawkes няма да ви предпази от съществуващите модели за лицево разпознаване. Може само да защити снимките, които тепърва ще качвате в интернет, от нови такива модели, които все още не разполагат с ваши изображения.

В този смисъл обработката на снимки с Fawkes е по-скоро инвестиция в бъдещето, а не решение на алгоритмите за лиецво разпознаване.

Също така надеждността на софтуера може да намалява занапред, тъй като технологиите за лицево разпознаване стават все по-добри.

Защо лицевото разпознаване е проблем?

Лицевото разпознаване се използва основно за разследване на престъпления и следене на обществения ред. То става все по-популярна практика по света. В едно от последните си интервюта и кметът на София Васил Терзиев заговори за инсталиране на камери със софтуер за лицево разпознаване в столицата.

Но ако не сте хулигани или крадци, защо ви е да се притеснявате от използването на лицево разпознаване?

Отговорът на този въпрос засяга често срещаното схващане, че като редови граждани вие няма какво да криете. Но тук не става дума за виновност и криене, а за защита на данните и предпазване от злоупотреба.

По същността си лицевото разпознаване е събиране на данни.

Събирането на данни пък е свързано с това кой събира данните, как ги съхранява, и как ги предпазва от злоупотреба.

Възникват много етични въпроси покрай масовото лицево разпознаване, на които държавата е трудно да отговори. Ето защо с тази технология трябва да се подхожда внимателно.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *