Меню Затваряне

Как да изключа разпонаването на лица във Facebook?

Алгоритъмът на Facebook за разпознаване на лица звучи малко като изваден от дистопична история. Той анализира публикуваните в социалната мрежа снимки и видеа и разпознава хората в тях.

Може би сте забелязали, че докато разглеждате снимки на ваши приятели, Facebook ви подканя да ги тагнете, използвайки имената им. Това е алгоритъмът в действие: той разпознава лицето на снимката, вижда, че сте приятели във Facebook, и ви предлага да го озбозначите.

Означава ли това, че можете да бъдете разпознати на всяка снимка, която се пръкне във Facebook?

Донякъде. Да кажем, че ваш приятел разглежда албум във Facebook и попадне на ваша снимка. Алгоритъмът ще му предложи да ви тагне.

Може би не искате вашето име да се развява до всяка снимка с лицето ви. Facebook ви дава възможност да премахнете този таг. Но ако не използвате социалната мрежа често, може да разберете за отбелязването дни и дори седмици, след като са ви тагнали.

Как да изключа разпознаването на лица във Facebook?

Настройката за разпознаване на лицето ви би трябвало да е изключена по подразбиране. Възможно е обаче съзнателно или не да сте я активирали, когато сте настройвали поверителността на профила си.

За да я изключите (или да проверите дали е изключена), влезте в:

Settings >

Face Recognition >

Do you want Facebook to be able to recognize you in photos and videos? >

Edit >

No

Може ли Face Recognition да е полезен за нещо?

Едва ли, но има една малка полза от него. Алгоритмът ви предупреждава, когато някой публикува ваша снимка във Facebook; дори и да не сте отбелязани на нея. Това става с функцията Photo Review. Тя ви дава възможност да изберете дали да се тагнете на снимката или (ако алгоритъмът погрешно е разпознал чуждо лице като вашето) да обозначите, че това не сте вие.

Това не е голяма победа за правото на поверителност, но поне ще знаете, когато някой публикува ваша снимка.

Photo Review има поне два недостатъка. Единият е, че за да се възползвате от функцията, ще трябва да включите Face Recognition.

Другият е, че всяка снимка във Facebook е настроена да се показва на определена аудитория. Ако вие не сте в тази аудитория, Photo Review няма да ви извести, че някой е качил ваша снимка.

Пример: Николай и вие сте посетили едно и също парти, на което Николай някак си е успял да ви снима. Двамата с Николай не се познавате и не сте приятели във Facebook.

По-късно той публикува вашата снимка във Facebook. Тъй като само негови приятели могат да виждат снимките в профила му, вие няма да получите известие, че Николай е публикувал ваша снимка.

Това до известна степен обезсмисля и малкото ползи от алгоритъма за разпознаване на лица на Facebook. Затова придържайте се към разумното поведение и го дръжте изключен.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *