Меню Затваряне

Топ 3 на търсачките, които не записват личните ви данни

Обновена на 21.12.2014 от Questo

anonymous

Google е най-мощният и популярен инструмент за търсене и разузнаване в интернет, което го прави предпочитан избор за преобладаващата част от населението на света (без някои региони като Китай например). Това превръща Google в една от най-големите в света бази с потребителски данни.

Всичко, което търсите в Google, се записва и може да бъде проследено обратно до вас. Google прави това с цел да ви пуска реклами и да отсява съдържанието на база вашите интереси. Ако например търсите в Google за определен модел автомобил, търсачката запомня това и по-късно може да ви показва реклами на същата марка или на автокъщите, които я предлагат.

Информацията за вашите търсения обаче не е достъпна само за Google и рекламодателите: тя може да бъде изисквана от държавните органи при разследване на престъпления. Не ме разбирайте погрешно: не защитавам извършителите на убийства, кражби, атентати или престъпления от омраза. Но понякога обект на разследвания са блогъри, журналисти, представители на неправителствени сдружения, обществени фигури и т.н. Ако попадате в някоя от тези категории и смятате, че властите имат основание да следят активността ви в интернет, то използването на Google едва ли е най-правилният избор.

Ето няколко търсачки, които не записват информация за вас и вашите търсения: или поне не в мащабите, в които го прави Google.

1.DuckDuckGo

Вероятно най-разпознаваемата от всички анонимни интернет търсачки – основно заради патешкото лого, но също и заради добрата репутация, която има сред специалистите. DuckDuckGo не записва информация за вашето устройство, вашия IP адрес, вашите ключови думи и информацията, която откривате. Дава възможност лесно да сложите търсачката в личния си сайт с поставянето на няколко реда код.

2. Ixquick

Ixquick

Ixquick има почти същата функционалности като DuckDuckGo. Търсачката съхранява малко информация за вас, която е анонимна (или поне така твърдят нейните създатели). Едно от удобствата на Ixquick е, че предлага прокси услуга, която ви позволява не само да търсите анонимно, но и да отваряте сайтове (почти)анонимно; без сайтовете да записват вашия IP адрес и други данни.

3. Startpage

Startpage е собственост на същата компания, която притежава Ixquick, което обяснява и приликите в дизайна на двете търсачки. Startpage действа като филтър за Google: когато търсите нещо, информацията минава първо през сървърите на Startpage и едва тогава стига до Google, където вече е анонимизирана.

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *