Меню Затваряне

Как да скрия местоположението си в интернет

map_tracking

Вашият смартфон ви дава достъп до интернет, но също така може да издаде къде се намирате. Facebook, Google, и дори снимките, които публикувате в интернет, могат да покажат местоположението ви.

Това е кратък наръчник за онези от вас, които не искат геолокацията им да е видима по един или друг начин. Наръчникът не е изчерпателен, но дава представа за няколко базови настройки, свързани с геолокационната информация, която вашия смартфон събира. Ако по някакв апричина искате да останете инкогнито, тези инструкции са за вас.

Изключете услугите за местоположение

Най-сигурният начин да не издавате координатите си в интернет е да изключите GPS услугите на мобилния си телефон. В зависимост от операционната система това може да стане по различни начини. Съвсем накратко ще разгледаме опциите за три операционни системи.

За Android: В общият случай изключването става от Settings>Location

За iOS: Settings>Privacy>Location Services

За Windows Phone: Settings>Location

В много случаи обаче местоположението е необходимо – например ако шофирате; затова и изключването му не е вариант. В такъв случай бихте могли да изключите онези услуги и приложения, които събират данни за координатите ви.

Изключете Location History на Google

Google събира данни за местоположението ви и ги складира на този адрес. Пак от него може да зададете опция и да кажете на Google да спре да записва местоположението ви. Това може да се окаже полезно, ако някой хакне профила вив Google и провери секцията Location History. Ако сте я изключили, този някой няма да може да види къде сте били.

Изключете геолокационните услуги на Facebook

Facebook предлага различни възможности да споделите местоположението си с вашите приятели в социалната мрежа. Няма да се спираме на всеки от тях. Например очевидно е, че няма как да запазите локацията си в тайна, ако доброволно се тагвате по заведения и курорти. Същото важи и за Check In опцията на Facebook

Вероятно сте забелязали, че много от статусите на вашите приятели във Facebook са съпроводени с града, в който се намират техните автори по време на постването. Тази настройка може да се изключва. Когато започнете да пишете нов статус, търсете иконка на бутонче в долния екран на полето. От нея се изключва геолокационната функция на Facebook.

Социалната мрежа има и още една любопитна функция – Nearby Friends, която ви показва на картата онези ваши приятели, които са близо до вас. Тази функция записва координатите ви подобно на начина, по който го прави Google с Location History.

Нямам идея дали Nearby Friends е активна в България – аз поне нямам такава функция в мобилното приложение на Facebook. Така или иначе е полезно да знаете повече за нея и по-конкретно как да я изключите.

Изключете геолокационната функция на Viber

Viber има вградена функция за споделяне на местоположението с всяко съобщение, което изпращате. Изключването й е сравнително лесно.

Изключете геолокационната функция на камерата

Смартфоните могат не само да правят снимки, но и да записват върху снимката географските координати на мястото, където е направена. Ако публикувате такава снимка в интернет, всеки може да види координатите на мястото, където сте били: нарича се геотагване. Тази информация е част от т.нар. EXIF данни, които се съдържат във всяко дигитално изображение.

Някои социални медии като Facebook или Instagram автоматично изтриват EXIF данните от изображенията, преди да ги публикувате в интернет; така че при тях няма опасност да издадете координатите си. Но ако публикувате снимките в някой интернет форум или пък ги изпратите като имейл, рискът го има.

Геотагването може да се изключи от настройките на телефона, които варират според операционната система.

За Android: Влезте в настройките на приложението, с което правите снимки, и търсете GPS, geotagging, Location или нещо подобно. Името може да е различно в зависимост от приложението, което използвате.

За iOS: Влезте в Settings>Location Services>Camera и изберете Off.

За Windows Phone: Влезте в Settings>Applications>Pictures+Camera и махнете отметката от Include location info in pictures you take

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *