Меню Затваряне

Как да изключa геолокационната функция на Viber

Обновена на 26.12.2022 от Questo

phones

Преди години потребителският интерфейс на Viber имаше едно досадно недоразумение. Заради него се случваше така, че разсеяният потребител освен текстово съобщение изпращаше и точното си местоположение.

Това е така, защото иконката за споделяне на местоположението беше точно до иконката за изпращане на съобщение. Случваше се някой да натисне погрешка иконката за споделяне на местоположение. В резултат на това по форумите беше пълно с истории на хора, хванали гаджетата си в крачка, защото в текстово съобщение пишат, че са някъде, обаче според координатите, които са споделили, са съвсем другаде.

Това недоразумение отдавна е отстранено, но Viber все още позволява на потребителите си да споделят местоположението си, ако искат. Това е полезно, ако искате да покажете на вашия събеседник къде точно се намирате. По-лесно е да му изпратите координатите, отколкото да му описвате адреса или намиращите се наблизо сгради, нали?

За да изпратите местоположението си, трябва да изберете тази опция от менюто с трите точки и Share location. Малко вероятно е да се объркате – т.е. по невинаминие да споделите местоположението си с вашия събеседник.

Как да изключите споделянето на местоположението с трети страни

Но Viber може да споделя местоположението ви и с трети страни. Това са предимно рекламодатели, които промотират продуктите си във Viber. Геолокацията им позволява да промотират по-добре продуктите си: например да ви изпращат предложения за стикери, съобразени с местните обичаи и празници.

Ако не искате да споделяте местоположението си с трети страни, можете да го направите от настройките. Влезте в

Settings >

Privacy >

Personal data >

Allow accurate location-based services (Тази настройка трябва да изключите)

Може ли да се изключи напълно споделянето на локацията?

В политиката за поверителност на Viber има твърдение, което не отговаря на действителността: поне според тестовете, които направих.

Според Viber: „ако изключите опцията accurate location-based services, няма да можете да се възползвате от определени функции като например да споделяте местоположението си с вашите контакти“. (Източник)

Само че това не е така. Дори и когато функцията е изключена, няма никакъв проблем да споделям локацията си с контакти във Viber. Единственото, което трябва да направя, е да разреша използването на GPS сензора.

С други думи: локацията може да се споделя дори и тогава, когато според политиката на Viber това не би трябвало да се случва.

Подобни статии

42 Comments

  • Questo

   МОже да видите местоположението на вашия кореспондент само ако той е включил функцията за месположение. Ако е включена, местоположението би трябвало да се изписва на екрана ви.

   • Ваня

    А ако е включен към момента, но при изпращане на дадено съобщение е бил изключен има ли възможност някаква да се провери точно това съобщение от къде е изпратено като вече си пуснем геолокацията

    • Questo

     Не, щом геоколакацията е била изключена към момента на изпращането, Viber не изпраща координатите на абоната.

 1. Questo

  Да, и това се случва понякога. Възможно е да се дължи на силата на сигнала или на липсата на достатъчно мобилни антени на мястото, където се намирате.

 2. Daniela

  Zdraveite,otkradnaha mi telefona,toi ima viber…. sega sam s sashti nomer,no,s drug telefon,no,nemoga da si instaliram viber…kak da si spra registraciqta,i da si napravq nova??

  • Questo

   Здравейте, какво точно съобщение за грешка се появява, когато опитате да инсталирате Viber на новия си телефон? Ако не стане от първия път, изтрийте Viber, изчакайте поне 24 часа и опитайте отново – това помага в някои случаи.

 3. Margarit

  Zdraveite,kontaktite ot ukazatelia mi se smesiha s tezi na viber,iskam samo tezi na viber da si ostanat no pri instaliraneto na viber na novia mi telefon niamam tazi funktzia da mi pokazva samo viber kontaktite.Blagodaria😊

  • Questo

   Николай, ще приема, че питате за снимки, изпратени през Viber. Това е интересен въпрос. Повечето приложения трият EXIF данните на снимките (това са данните, които съдържат географските координати на телефона по времето, когато е нправена снимката). Тъй като не знаех дали и Viber трие EXIF данните, реших да направя малък експеримент. Направих и изпратих снимка през Viber на друг абонат, когато той я получи, EXIF данните липсваха. На моя телефон също има копие на тази снимка и на това копие EXIF данните не са изтрити. От което мога да си направя извода, че когато изпратите снимка на някого във Viber, EXIF данните се затриват и другия абонат не може да види къде е правена снимката. Междувременно обаче телефонът ви пази копие от снимката и на това копит координатите не са изтрити. Така че ако някой има достъп до телефона ви и открие снимката, той може да види къде е правена снимката. Всичко това разбира се важи ако е активирано геотагването. Ако искате да предотвратите изпращането на снимки с географски координати, тази статия би могла да ви е от полза: http://questona.com/exif-geotagvane-gps-premahvane/

 4. Rama

  Здравейте. Искам да попитам как се получава така, че даден човек е бил на линия да речем цял ден и след това на сутринта виждам, на статуса му че е бил последно онлайн вчера в еди колко си часа през деня? И защо има такива разминавания във времето, нещо специално ли се прави, че да можем да направим така, че да се вижда времето на последна онлайн активност както на нас ни е изгодно….? Надявам се да сте ме разбрали!!! Това все по често се случва и за това реших да питам!!! Благодаря

  • Questo

   Рама, едва ли става дума за манипулация. Разминаването в статусите се случва от време на време, обикновено се дължи на силата на интернет връзката.

 5. Анонимно

  Здравей! Изпратих си хронилогията на съобщенията от вайбър от друг номер на Gmail пощата,но не мога да ги отворя да ги прочета. Какво трява да направя,за да ги отворя? Изобщо възможно ли е това?

 6. Дони

  Здравейте,възможно ли е вайбър локацията да подава грешен сигнал от над 2 километра разлика.

 7. Борислава

  Здравейте! 🙂
  Прочетох, че ако телефона ми попадне в някой, то той може да направи така, че всичко от вайбъра ми да излиза на неговия ком, ако първо той е валил Вайбър на компа си и след това е регистрирал моя номер на това приложение на компа си – изисва се код за потвърждение(изпраща се на моя телефон) И ако телефона ми е в чужди ръце – този човек може да направи това, след което на неговия комп да излиза ВСИЧКо от моя вайбър
  Въпросът ми е следния – има ли начин да разбера дали някой вече е направил това – дали е получил код на моя тел и дали някъде някой вече не ми чете всичко от вайбъра на телефона? Как да разбера дали е генериран такъв код на моя тел

  И второ – как да разбера дали е направена настройка на моя вайбър да се изпращат копия от съобщенията ми на нечий меил, и др

  И трето – как да се нулира функцията да не се вижда от къде (като място) се изпращат съобщенията?

  Благодаря предварително за отделеното време! 🙂

  • Questo

   Привет Борислава, доскоро при регистрацията на вторично устройство Viber изпращаше код за потвърждение (изпраща го като съобщение, а не като SMS). Бихте могли да проверите дали сте получили системни съобщения от Viber, които не разпознавате. Доколкото разбирам се притеснявате, че някой вече е вързал своя компютър като вторично устройство към вашия акаунт? Ако това ви притеснява, моето предложение е да обновите Viber на вашия телефон до версия 6.0 или по-висока. След като го направите, Viber ще изисква от вас да обновите до най-новата възможна версия на всички вторични устройства, на които сте инсталирали Viber. В противен случай Viber няма да функционира на онези устройства, на които не сте обновили приложението. Така че дори и някой да е регистрирла лаптопа си като вторично устройство към вашия номер, той вече няма да може да получава съобщенията и обажданията към вашия акаунт. Ако този някой се опита да обнови софтуера, той ще има нужда от вашия телефон, за да сканира QR код, т.е. нещата няма да му се получат.

   2. Не ми е известно Viber да има настройка за регулярен бекъп чрез имейл. За бекъп е необходимо да влезете във Viber, да изберете опцията за бекъп и съобщенията ви ще се изпратят на посочения имейл. Трябва да отбележа обаче, че от скоро Viber предлага и бекъп чрез складиране на съобщенията в облачна услуга като Google Drive. Не съм запознат с тази функция и не знам как работи, т.е. дали копирането и запазването на съобщенията става постоянно или е еднократно както при бекъп с имейл.

   3. В полето, където пишете съобщения, трябва да виждате малка иконка, която прилича на стрелка на компас. Ако опцията за споделяне на местоположение е включена, стрелката ще е оцветена. За да я изключите, просто натиснете стрелката и тя ще стане бледа. (ОБНОВЕНО: В най-новите версии на Viber настройката е преместена в Настройки>Местоположение) Също така препоръчвам да изключвате винаги услугите за местоположение на вашия смартфон, освен ако не са ви необходими, т.е ако използвате Google Maps или играете на Pokemon Go примерно. Не е нужно телефонът ви постоянно да изпраща данни за вашето местоположение.

 8. monika

  Ако имам инсталиран вайбър на няколко устройства с включени местоположения, кое местоположение ще показва при изпратено съобщение?

  • Questo

   Моника, при изпращане на местоположение Viber проверява геолокационните данни на текущото устройство, от което се пише, така че би трябвало да се изпращат координатите на усторйството, от което се пише.

   • monika

    благодаря ви за отговора.
    а как да си обясня следната ситуация:
    пиша съобщение на вайбър абонат, локацията ми е например варна, а на отсрещната страна се дава че съм в централна стара планина а не във варна, дори да има отклонение няколко стотин метра.
    благодатя

    • Questo

     Доколкото знам е възможно да се случи. Точните причини не са ми съвсем ясни, знам само, че и други хора са се оплаквали от това. Има случаи, в които отклонението е много голямо – например градове, раздалечени на стотици километри. Един въпрос: да сте минавали покрай Централна Стара планина, преди да се озовете във Варна?

 9. monika

  не съм била на тези места на стара планина които посочва локацията.
  още веднъж благодаря за отговорите

 10. K.Sharankova

  Здравейте!Не успях да намеря телефон на представителство на „Viber“за България или за отговор на въпрос .Бихте ли ме насочили?

  • Questo

   Привет, Viber нямат локализиран помощен център за България, т.е. ако искате да зададете въпрос, свързан с приложението, че трябва да се обърнете към формата за въпроси на сайта им: https://support.viber.com/customer/portal/emails/new

   Българското представителство на Viber се занимава с продажби, в момента не мога да ви дам конкретен имейл или телефон за контакт, но офисът им е в Betahaus

 11. K.Sharankova

  Имам въпрос:локацията ми сама се активира и деактивира при писането на съобщения .Дори в разстояние на 3 минути например при коресп.с един и същ номер единият път е активирана ,др.път не е ,а местоположението ми почти не е сменяно .Аз не съм пипала нищо във вайбър настройки ,от къде може да идва проблема?Благодаря!

 12. Емил

  Относно изключването на геолокационната функция: Не намирам до стрелката за изпращане друга икона като компас. Вместо това преди нея има три точки (меню), които като се натиснат се показват две опции за изпращане на местоположението и споделяне на контакт. Може би версията ми на Вайбър е друга? Как да си изключа геологичната функция?

 13. Мая

  Здравейте!От днес ми се показва бележка на телефона че вайбъра ми не функционира.иконата ми изчезна и тя веднага.Какво да направя за да я върна и да тръгне пак без да се налага да го правя наново.Искам си този вайбър с инфото в чата.

 14. саня

  здравейте, бих искала да н ми отчита онлайн просто защото wi fi ми работи ,и аз не съм в приложението вибар но показва че стоя онлайн, не бих искала да ползвам статуса махни онлайн, тогава очевидно се крия един вид, аз не влизам във вайбар и така да си отчита кога съм влязла последно, а не че ми работи wi fi постоянно съм онлайн, има ли някаква опция само докато съм в приложението да си личи моя статус

 15. Йорданка

  Непрекъснато ми се случва в gmail да ми дава грешно местжположение, тоест за 2 -3 часа съм на място на 5 км от моето , вижда си в хронологията на мейла какво се случва защо се получава такова разминаване при положение че 8 часа не мэрдам от мястото си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *