Меню Затваряне

Как да изключа Location History във Facebook

Обновена на 21.04.2014 от Questo

fbАко вече сте се запознали с новата функция на Facebook – Nearby Friends – време е да обърнете повече внимание и на една от най-притеснителните й характеристики – възможността да води пълен отчет за вашето местоположение.

Тази функация се казва Location History и извлича данни за местоположението ви чрез мобилното ви устройство, а след това ги складира. Тези данни са достъпни само за вас, но ако някой разполага с физически достъп до мобилното ви устройство, той може да види къде сте били и кои места сте посетили.

По подразбиране Location History се активира в момента, в който включите функцията Nearby Friends в мобилното приложение на Facebook за Android и iOS. Освен ако не искате да носите в джоба си пълен запис на местата, където сте били, обмислете дали не е добра идея да изключите настройката. Ето как става това:

1. Натиснете
2. Натиснете Nearby Friends
3. Натиснете
4. Натиснете Location Settings
5. Изключете функцията

Добрата новина е, че имате възможност да изтривате данни от Location History. Така можете да запазите функцията включена, като едновременно с това изтривате онези данни, които не бихте искали да попаднат пред очите на други хора. Ето как се изтриват данни от Location History:

1. Натиснете бутончето, което следв ада се намира до записа, който искате да изтриете
2. Изберете Delete

В заключение: Location History е мощен инструмент, който дава ценна информация за вашата активност в реалния живот. И като такъв не бива да бъде подценяван. Най-вероятно Facebook ще го използва, за да ви предлага таргетирана реклама. Освен това обче той може да бъде използван срещу вас и правото ви на личен живот.

ВЪРНИ СИ КОНТРОЛА ВЪРХУ ДАННИТЕ

Подобни статии

5 Comments

    • Questo

      jak_krasimir, коя парола имате предвид? Ако говорите за паролата за вашия Facebook профил, тя се сменя от Settings>General>Password>Edit. Трябва да напишете настоящата си парола, след това новата парола и да я потвърдите.

    • Questo

      Вероятно профилът ви е хакнат. Използвайте този адрес, за да се опитате да си върнете достъпа до него: facebook.com/hacked. Преди всички друго обаче проверете дали случайно не въвеждате паролата си на кирилица 🙂

  1. Pingback:Как се спира регистърът на дейността във Facebook | Онлайн сигурност и защита на личните данни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *