Меню Затваряне

Facebook пуска Nearby Friends, която показва на всички къде сте

Обновена на 19.04.2014 от Questo

nearby_friendsFacebook ще пусне нова функция Nearby Friends за мобилното си приложение, с която потребителите могат да споделят своето приблизително или точно местоположение. През следващите няколко седмици функцията ще бъде въведена за потребителите на iPhone и Android в САЩ, а след това ще е достъпна и за другите региони по света.

Ако активирате Nearby Friends, всички ваши приятели във Facebook, които също са я активирали, ще получават съобщение, ако сте близо до тях. Да предположим, че се разхождате в същия парк, в който се намират трима ваши приятели. Ще получите известие, че те са близо до вас. Facebook няма да ви каже точните им координати – той само ще ви извести на какво разстояние от вас се намират (например 600 метра или 1 километър). Вашите приятели ще получат същата информация за вас.

Nearby Friends може би ще ви помогне да възобновите контактите с някои позабравени приятелчета, но освен това повдига някои сериозни въпроси, свързани със сигурността. Функцията дава възможност на всичките ви приятели във Facebook – дори тези, които не познавате или сте забравили, че сте добавили – да виждат приблизителното ви местоположение на картата. Въпреки че имате контрол да определяте кои групи приятели могат да виждат тази информация, много потребители не си правят труда да използват филтри и просто споделят данните си с всички.

По подразбиране Nearby Friends не издава точното ви местоположение, но вие имате възможност да го споделите с конкретни хора. Да се върнем към примера с парка: да предположим, че сте на концерт, който ще продължи до 8 ч. вечерта. Имате възможност да споделите тази информация с определен човек, който се намира наблизо. По този начин вие му давате данни за това къде точно се намирате и докога ще сте там.

Nearby Friends има и смущаващата способност да води отчет за това къде точно сте били. Още по смущаващо е, че тази функционалност, наречена Location History, се активира по подразбиране с включването на Nearby Friends. Веднъж щом е активна, тя записва координатите на всички места, които сте посетили. Така всеки, който има физически достъп до телефона ви, може да провери къде сте били.

Това са сериозни проблеми със сигурността и личните данни на потребителите, за които Facebook тепърва ще трябва да търси решение. Да не забравяме, че Facebook вече направи опит да въведе подобна функция през 2012г. Компанията обаче бързо й дръпна шалтера, след като се оказа, че дори непознати могат да виждат къде се намирате.

И в момента съществуват приложениея за Android и iPhone, които дават информация за местонахождението на потребителите. Но фактът, че Facebook имплементира подобна функционалност в собственото си приложение, дава потенционално опасен достъп до данните на много повече потребители.

Nearby Friends вероятно ще е предпочитана от тийнейджърите (функцията няма да е достъпна за потребители под 18 години, но тази забрана се прескача лесно), които социализират повече и с лековерие споделят всякаква информация за себе си. За работещите хора със семейство Nearby Friends би могла да обнови контактите ви със стари познати, с които случайно се засичате на едно и също място. При всички случаи към тази функация трябва да се подхожда внимателно.

 

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *