Меню Затваряне

Ето как профилът ви във Facebook се шпионира от други потребители

Обновена на 22.09.2017 от Questo

От време на време попадам на някой нов инструмент за филтриране на потребителска информация във Facebook, но този(кликнете върху Facebook на менюто вляво, след като отворите линка) е може би най-пълният, който съм виждал досега. Открих го в сайта на Майкъл Базел, който има почти 20 години опит като разследващ киберпрестъпления, а сега е консултант по информационна сигурност.

Инструментът ви позволява да въведете информация за даден Facebook профил и да видите всичката публична информация за него. Не само рожденна дата или местоживеене, но и публикации, които е коментирал; снимки, в които е тагнат; места, които е посетил; групи, в които участва; страници, които харесва…. всичко, което този потребител някога е споделял във Facebook.

И не е само това. Използвайки същия инструмент, можете да намирате потребители по определени критерии. Например можете да търсите за потребители, които са родени през 1973 г. и живеят в София и ще получите списък на всички Facebook потребители, които отговарят на тези критерии.

Как е възможно всичко това? Отговорът е Graph Search: функция, която отсява всичката публично публично достъпна информация във Facebook. Този инструмент, както и всички като него, използват Graph Search, за да филтрират вашия или чужди Facebook профили на базата на предварително зададени критерии. На практика бихте могли да ровите из Facebook направо с Graph Search; тъй като това отнема време и изисква известни познания обаче, отзивчиви люде като Базел са създали инструменти, които улесняват шпионирането на социалните мрежи.

Разбира се, казаното важи само в случай, че потребителят не контролира поверителността на профила си. Ако той е настроил профила си така, че личните му данни да са видими само за него, базираните на Graph Search инструменти за шпиониране са до голяма степен безполезни.

Можете да направите проста проверка, за да видите в каква степен вашите собствени данни са скрити от останалите. Въведете профила си, направете едно търсене и вижте какво ще излезе. Изненадват ли ви резултатите? Ако отговорът е „Да“, може би е време да затегнете настройките за поверителноста на Facebook. Много хора въобще не подозират, че за тях във Facebook има толкова много информация, която е достъпна и за всички останали.

На същия сайт (inteltechniques.com) има филтри, които сканират публично достъпната информация и в други социални мрежи като Twitter и Instagram. Можете също така да търсите в интернет за определени типове документи (нещо, което е достъпно в Google с командата filetype) и всякакви други полезни благинки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *