Меню Затваряне

7 начина за защита на Instagram профил

Обновена на 13.10.2019 от Questo

В тази статия ще разгледаме няколко лесни и бързи начина за защита на Instagram акаунт.

Но защо ви е да го правите?

Как хакерите правят пари от Instagram профили

Instagram профилите са предпочитани от хакерите по няколко причини.

Те носят доходност, особено ако се управляват от знаменитости или хора с много последователи. Ако хакер превземе такъв профил, той може да изнудва собственика му: например да му иска пари, за да върне акаунта.

Оригиналният собственик на акаунта има интерес да плати, тъй като за самия него профилът е ценен и му носи доходи. Говоря основно за т.нар Instagram Iнфлуенсъри, които печелят, публикувайки платени постове в социалните мрежи.

След като го превземе, хакерът може да започне да пуска реклами в чуждия Instagram профил. Тази схема едва ли ще работи дълго, защото едва ли много рекламодатели ще са съгласни продуктите им да се промотират от крадени профили. Дългосрочните печалби обаче рядко са приоритет на измамниците.

Превзет профил може да се използва и за т.нар bitcoin giveaway scam. През откраднатия Instagram акаунт хакерът публикува съобщение от типа: „Ако през следващите 24 часа ми изпратите на посочения адрес определена сума в биткойн, ще ви я върна обратно умножена по 5!“

Този трик работи основно с профили(обикновено фалшиви) на богати знаменитости като Дуейн Джонсън или Илън Мъск. Но може би сред феновете Преслава и Биляна Йотовска също има криптоентусиасти, които ще се заблудят. И двете са били жертва на хакери в Instagram.

Как да защититм профила си в Instagram

Как да защитим профила си в Instagram

Разбрахме как измамниците осребряват хакнати Instagram профили. Сега нека да видим как можем да се защитим.

 1. Изберете силна парола
  Силна означава трудна за отгатване. 123456 и desi1998 са примери за слаби пароли. Да използвате слаба парола е като да заключвате жилището си с ключалка, която може да се отключи с пирон.

  Ето един чудесен списък със съвети как да изберете трудна за отгатване парола.
 2. Изберете силна парола за имейла, с който сте регистрирани в Instagram
  Може да сте заключили Instagram профила си с най-трудната за познаване парола, но това се обезсмисля, ако имейл адресът ви не е добре защитен.

  Ако някой разполага с достъп до имейла, с който сте се регистрирали в Instagram, той може да смени по всяко време паролата за профила ви.

  Използвайте помощника от точка 1, за да защитите имейл акаунта си.
 3. Не използвайте пароли от други ваши акаунти
  Никога не използвайте една и съща парола за повече от един акаунт. За съжаление много хора правят точно това. Тъй като им е трудно да помнят различни пароли, те си измислят една и я използват за мейл, Facebook, Instagram, интернет форуми, сайтове за пазаруване и т.н.

  Само че ако някой от тези акаунти бъде хакнат, паролата ви вече не е тайна. Обикновено тя се публикува от хакерите в интернет и може да бъде използвана за отключването на други акаунти.

  Методът се нарича credential stuffing. Хакерите захранват софтуер с милиони хакнати пароли и потребителски имена. Софтуерът започва да изпраща заявки за логин до различни сайтове, докато нацели профили, които се отключват с някоя от захранените данни.
 4. Активирайте двуфакторна автентикация в Instagram
  Двукаторната защита добавя втора ключалка на профила ви в Instagram. Когато е активирана, тя ограничава достъпа до профила ви от непознати устройства.

  Какво означава това? Да кажем, че някой е разбрал паролата ви за Instagram. Той се опитва да се логне във вашия профил от домашния си компютър. Но тъй като Instagram не разпознава това устройство като „ваше“, системата изпраща код за потвърждение на телефона ви. Този код служи като втора парола. Ако не бъде въведен в Instagram, системата ще прекрати достъпа на непознатото устройство.

  Ето как да активирате двуфакторна автентикация в Instagram.
 5. Научете се да разпознавате фишинг
  Фишингът е най-популярният метод за кражба на пароли. Обикновено той става чрез имайл. Получавате писмо, което ви приканва да обновите личните си данни в Instagram като въведете паролата си във фалшив сайт-копие на социалната мрежа.

  Instagram предлага опцията Emails from Instagram, с която може да проверите дали полученият на пощата ви имейл действително е от Instagram или е фишинг. Тази опция се намира в настройките на Instagram и може да ви помогне да разпознаете фишинг имейли.

  Така или иначе разпознаването на фишинг имейли е полезно умение, което ще ви свърши работа и извън Instagram. Научете се да разпознавате фишинг измами.
 6. Не запаметявайте никъде паролата си за Instagram
  Случвало се е на всеки. Вместо да помни паролата си, потребителят я запаметява в браузъра на компютъра си. Така е по-лесно, но и по-опасно.

  Ако компютърът се ползва от много хора, те могат да видят запаметената парола.

  Ако устройството е заразено с определен вид малуер, той може да прерови браузъра за запаметени пароли.

  И в двата случая акаунтът ви не е в безопасност.

  Ако държите да запаметявате паролата си на устройството, използвайте мениджър за пароли. Той помни и криптира всичките ви пароли, така че те остават недостъпни.
 7. Не използвайте софтуер за хакване на Instagram
  Сериозно, спрете да го правите. Този софтуер е създаден, за да хакне вас, а не предполагаемите ви „жертви“.

  Приложенията с гръмки имена като Instagram Hacker, Insta Hack и т.н., не работят. Целта им е да открадната вашите парола и потребителско име.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *