Меню Затваряне

Най-изтриваните от Google медии във всяка страна от ЕС [КАРТА]

Правото да бъдеш забравен позволява на физически и юридически лица да поискат сваляне на статии от резултатите в Google.

Това не означава, че статиите изчезват от интернет. Те просто се деиндексират от Google и спират да се появяват в резултатите от търсене.

Google не деиндексира статии на поразия. Премахват се само онези статии, които съдържат чувствителни данни, клеветнически твърдения или остаряла информация. Прочетете повече за правото да бъдеш забравен.

Възможно е правото да бъдеш забравен да се използва и като своеобразна цензура. Ако статията не се показва в Google, вероятността тя да бъде открита и прочетена от много хора намалява.

Кои са най-деиндексираните медии

най-деиндексираните медии

Моето проучване показа, че най-деиндексираните български медии са „Блиц“, „24 часа“, „Нюз.бг“, „Дарикнюз“ и „Днес.бг“.

Но какво показват данните на европейко ниво? Кои са най-деиндексираните медии в ЕС?

Отговор на този въпрос дава тази карта. тя показва медията с най-много премахнати URL адреси за всяка страна от Европейския съюз.

Няколко уточнения за картата:

  • За изготвянето й не са взети предвид социални мрежи, справочници, каталози, форуми: дори и ако те имат повече деиндексирани страници от съответната медия. Взети са предвид само търговските медии, които създават собствено съдържание.
  • Има две изключения от горното правило. Първото е Нидерландия, където Drimble е агрегатор на новини. Той публикува съдържание от други медии.
  • Второто изключение е Испания. Agencia Estatal Boletin Oficial del Estado не е търговска медия, а по-скоро нещо като нашия Държавен вестник. Въпреки това естеството на публикуваната инфомрация предполага, че тя е от обществен интерес. Затова съм взел предвид изданието при съставянето на картата.
  • За някои страни данни за медии няма. В Кипър например са деиндексирани само URL адреси от Twitter, което е социална мрежа. Тези страни са оставени празни на картата.

Как събрах данните

Данните се публикуват от Google и са дотъпни за всеки. Те показват десетте най-деиндексирани информационни източници във всяка страна в Европа.

Тук съм синтезирал данните, с които е изготвена картата:

СтранаИме на медиятаПремахнати URL
АвстрияN/A
БелгияHet Nieuwsblad379
БългарияБлиц61
ГерманияN/A
ГърцияTA Nea57
ДанияEkstra Bladet146
Естония Ohtuleht178
ИрландияIndipendent608
ИспанияAgencia Estatal Boletín Oficial del Estado899
Италияla Repubblica954
КипърN/A
ЛатвияTV Net61
ЛитваDELFI127
ЛюксембургN/A
МалтаTimes of Malta48
НидерландияDrimble718
ВеликобританияDaily Mail1594
ПолшаN/A
ПортугалияCorreio da Mahna31
РумънияCancan170
СловакияTopky75
СловенияZ2454
ФинландияYle139
ФранцияL’Iinternaute3646
УнгарияBlikk62
ХърватияIndex254
ЧехияBlesk261

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *