Меню Затваряне

За година българи са деиндексирали 1000 публикации от Google

Обновена на 23.04.2024 от Questo

В рамките на около година българи са свалили от резултатите в Google почти 1000 статии, които по един или друг начин са свързани с тях.

Към април 2024 г. българи са подали успешно общо 8506 заявки за деиндексиране на съдържание от Google. Заявките са довели до това, че Alphabet – компанията, която притежава Google – е спряла да индексира заявените URL адреси.

Преди около година броят на успешно подадените заявки от българи беше 7593, което означава, че за 12 месеца броят им се е увеличил с 1000.

Google дава възможност на граждани да „изтриват“ информация за себе си от резултаттите в търсачката. Това е т.нар. процес на деиндексиране, който е свързан с една от евродитрективите, станала известна като „правото да бъдеш забравен“.

Деиндексираното съдържание не изчезва от интернет, а просто не се появява като резултат в Google.

Физически и юридически лица имат право да поискат деиндексиране, когато смятат, че дадено съдържание злепоставя името им или издава чувствителна информация за тях.

Далеч не всички заявки за деиндексиране, които Google получава, биват удовлетворени. От подадените от България заявки например са удовлетворени едва 35%. Останалите 65%, или почти 15800 заявки, са останали без реакция от страна на Google.

Правото да бъдеш забравен се използва и като репутационен инструмент. Google съобщава за случай, при които висш държавен служител от България поисква свалянето на статии, в които се говори за обвинения срещу в сексуален тормоз.

Заявките за деиндексиране засягат не само статии в новинарски сайтове, но и други типове съдържание, които също излизат като резултати в Google – като например постове в социалните медии.

За България например най-много са деиндексирани публикации във Facebook – почти 250. Над 120 са деиндексираните URL адреси към съдържание в сайта на „Блиц“. Следват ги Dariknews, News.bg и ПИК.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *