Меню Затваряне

Българи са свалили над 7000 публикации от резултатите в Google

Обновена на 16.05.2023 от Questo

Google е спрял да индексира една трета от всички интернет публикации, които българи са маркирали като злепоставящи ги. Ако потребител търси в Google името на човека, за когото се говори в статията, тя няма да се покаже като резултат от търсенето.

Досега Google е обработил заявки от български физически и юридически лица за „свалянето“ на над 22 хил. интернет публикации.

От тях вече са свалени 7593 публикации: или малко над 33% от всички URL адреси. Това не означава, че публикациите са свалени от интернет, а просто че не се появяват като резултат в Google.

За останалите 66%(или малко под 15 хил. URL адреси) служителите на Google са преценили, че могат да продължат да бъдат индексирани от търсачката.

Гражданите на Европейския съюз имат право да поискат от Google да скрие публикации за тях, които са „неадекватни, ирелевантни, вече ирелевантни или прекомерни“. Например, ако лице е съдено за кражба, но е било оправдано от съда, лицето има право да поиска скриване на статиите, които са били публикувани от медии във връзка с неговото дело.

Google трябва да прецени дали премахването на статията е в обществен интерес. Публикациите, които съобщават за извършени престъпления, са уронващи престижа за извършителя на престъплението. Премахването им обаче би попречило на обществото да се информира за извършеното престъпление. Балансът е деликатен и Google взема предвид различни фактори, когато решава дали да премахва статии от индекса си.

В България искания за премахване на статии са подадени основни от физически лица (в над 80% от случаите). Заявки за премахване на публикации подават още неправителствени организации и държавни служители.

В един от случаите Google e получил заявка от България за премахването на осем статии, в които се съобщава за обвинения в сексуален тормоз срещу български държавен служител на управленско ниво. От Google посочват, че лицето е било съдено за тормоз и е получило оправдателна присъда.

Въпреки това компанията е премахнвала само два от посочените за премахване адреси, „защото в тях вече нямаше съдържание за служителя“. Google е отказала да премахне останалите URL адреси „като взехме предвид това, че субектът на данните е настоящ правителствен служител и съдът не е установил, че действието не е извършено от лицето.“

В друг случай Google получава искане от местен бизнесмен да премахне девет новинарски статии, които съобщават за участието на бизнесмена в международната търговия с оръжия. Първоначално Google премахва всички новинарски статии, тъй като набеденото в незаконна дейност лице е било оправдано от съда. После обаче с Google се свързва администратора на сайт, публикувал информация за лицето. Администраторът уточнява, че „предприемачът е назначен на дипломатическа позиция и че бизнес дейностите му са предмет на няколко разследвания от международни организации. С оглед на тази нова информация решихме да възстановим премахнатите по-ранно резултати“, коментират от Google.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *