Меню Затваряне

Хостван в България сайт използван за DDOS атаки

Хостваният в България сайт Stresser One е един от общо поне 61, които бяха свалени от ФБР и Европол. Причината за свалянето им е, че сайтовете са предоставяли платена услуга за осъществяване на DDOS атаки.

Според обвинението сайтовете са били използвани за атаки срещу уебсайтовете на държавни учреждения, фирми, учебни заведения и т.н.

Какво е DDOS атака?

Официално сайтовете са предоставяли т.нар. стресър услуга, която симулира засилен трафик към интернет страница. По този начин собственикът на страницата може да тества дали тя ще издържи голям наплив на посетители.

От ФБР твърдят, че реално стресър услугите са използвани за DDOS атаки.

Злонамерено лице си набелязва интернет страница, която иска да свали: например сайта на свой конкурент. Чрез стресър услуга отправя десетки хиляди заявки (все едно десетки хиляди потребители се опитват да влязат в сайта едновременно) към набелязаната страница. Сървърът, на който се хоства страницата, не издържа трафика и пада, а съдържанието на страницата става недостъпно за интернет потребителите.

DDOS атаки се случват постоянно и навсякъде. В България през последните няколко години има поне няколко примера, които влзоха в общественото полезрение.

Жертва на DDOS атака през 2015 г. беше сайтът на ЦИК : и то в изборен ден.

През 2022 г. за кратко бяха свалени сайтовете на Министерски съвет и Президентството.

През 2023 г. серия от DDOS атаки затрудниха използването на популярната имейл услуга АБВ.

PowerOFF: масово сваляне на сайтове за DDOS атаки

За последно през май 2023 г. разследващите в САЩ и Европа са свалили 13 сайта, с които са се осъществявали DDOS атаки. Няколко месеца по-рано, през декември 2022 г., са свалени други 48 сайта, които са използвани пак за DDOS атаки. Един от тях е именно stresser[.]one, който по данни на ФБР е бил хостван в България.

Заподозрени за администратори на тези сайтове са общо шестима американци: трима от Флорида и по един от Тексас, Ню Йорк и Хаваите. Сайтовете са били хоствани по цял свят: САЩ, Франция, Русия, Естония, Нидерландия, Германия, Сийшелите и други. Операцията по свалянето им е известна като PowerOFF.

Днес на адреса на хоствания в България сайт има само предупреждение, че е бил свален от полицията.

Но според публикувани в интернет промоционални постове сайтът е предоставял стресър услуги поне от 2019 г.

Цената на една DDOS атака може да варира от няколко долара до стотици долари: в зависимост от продължителността и интензитета й. DDOS атаката може да се използва като инструмент за информационно затъмнение, всяване на паника или като оръжие срещу бизнес конкурент (свалянето на сайт дори само за няколко часа може да означава загуби от нереализирани продажби).

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *