Меню Затваряне

Как да скрия чатовете си от обсебващ партньор

Обновена на 13.12.2023 от Questo

Не са рядкост нездравословни връзки, при които единият партньор се опитва да държи под контрол другия, включително и като чете онлайн комуникацията му.

Обикновено става дума за силно ревниви или обсебващи личности(както мъже, така и жени), които се опитват да изолират партньорите си от техните близки, приятели или хора, които се опитват да им помогнат.

Това изолиране става или чрез пълно отнемане на средствата за комуникация, или чрез преглеждането на тяхното съдържание: какви съобщения, имейли и обаждания са получени на устройството.

Ако сте в такава връзка и партньорът ви чете личната ви кореспонденция, прочетете тази статия внимателно. В нея ще откриете съвети как да скриете съобщенията си от вашия партньор. Това увеличава вероятността тайно и поверително да общувате с хора, които могат да ви помогнат да се отървете от ситуацията, в която се намирате.

Как обсебващите личности следят комуникацията на своите партньори

Вариантите са много, но най-често това се случва по един от следните начини:

  • инсталират шпионски софтуер на смартфона на своя партньор
  • свързват смартфоните си към акаунтите на своя партньор, така че когато партньорът им получи съобщение, те също могат да го прочетат
  • вземат и разглеждат смартфона на своя партньор, за да проверят с кого си пише

Ето как да проверите дали на смартфона ви има шпионски софтуер.

Ето как да разберете дали някой чете без ваше знание съобщенията ви в WhatsApp и Viber.

А сега да видим какво може да се направи, ако партньорът ви безцеремонно ви отнема смартфона и чете чатовете ви.

Месинджъри, които имат опция за скрит чат

Някои месинджъри ви дават възможност да скриете определени чатове така, че те не се появяват заедно с другите чатове.

Паратньорът ви може да вземе телефона ви и да го разглежда колкото си иска: той няма да види, че водите кореспонденция с някого.

Ето кои популярни месинджъри ви позволяват да скривате чатовете си.

Viber

Тайните чатове на Viber са безценни, ако парнтьорът ви има навика да ви рови из телефона. Те остават невидими за вскеи, който разглежда вашето устройство. Може да ги види само този, който знае ПИН кода за отварянето им.

Ето как да активирате скрити чатове и каква е разликата между скрит и таен чат във Viber.

Единственият недостатък на сритите чатове във Viber e, че когато получите съобщение, получавате и нотификация. В нея не пише от кого е съобщението. Въпреки това тази нотификация може да изглежда съмнително, ако точно в този момент партньорът ви разглежда вашия смартфон.

WhatsApp

WhatsApp има идентична функция за скриване на чатове. Може да скриете с таен код отделни чатове, така че те не излизат в списъка с останалите разговори, които водите в месинджъра.

Единственият начин да прочетете скритите чатове е да въведете тайния код, който само вие знаете.

Ето как да го направите.

Line

Line е слабо популярен в България месинджър, който има функцията Hidden Accounts. С нея може да местите чатовете с определени хора в папка, която е скрита в менютата на приложението. Така тези чатове остават скрити от основния екран с чатове.

Задръжте пръста си върху името на човека, чиято комуникация искате да скриете от Line. От менюто изберете и потвърдете с Hide.

За да отворите вече скрит чат, влезте в Line и от там:

Settings >

Friends >

Hidden Accounts

Като недостатък може да се посочи, че Line не се използва от много хора в България(в сравнение с например WhatsApp или Viber). Това може да е проблем, ако например искате да се свържете с точно определен човек, но той няма инсталиран Line.

Месинджъри, които позволяват частично скриване на чатовете

Някои месинджъри могат да архивират съобщения. Архивираните чатове изчезват от списъка с входящите чатове, но са видими в папката Archive. Достатъчно е партньорът ви да я отвори, за да види, че сте общували с някого. Ето защо тази опция не е толкова сигурна, но все пак си заслужава да се отбележи.

Facebook Messenger

Може да архивирате всеки чат в Messenger. Това става като задържите пръста си върху чата, който желаете да архивирате, и от появилото се меню изберете Archive.

Архивираният чат ще изчезне от списъка с чатове. Но има един недостатък – ако отсрещната страна реши да ви пише, чатът пак се появява сред останалите чатове, че даже и нотификация ще получите.

Ето защо, ако решите да използвате архивирани съобщения в Messenger, предупредете другата страна никога да не пише първа. Разговорът трябва да започва и приключва с ваше съобщение, като след всеки приключен разговор ще трябва отново да архивирате чата.

Друг вариант е да тайно от партньора си да си направите Facebook страница. Кажете на хората, с които искате да си пишете, да ви изпращат съобщения на акаунта на Facebook страницата, а не на личния ви профил.

Тази страница ще има отделен акаунт в Messenger и можете да превключвате между различни акаунти. Съобщенията, които сте получили на акаунта на Facebook страницата, няма да се виждат в акаунта на личния ви профил.

WhatsApp

WhatsApp също има папка Archived, където отиват архивираните чатове. За да архивирате чат, задръжте пръста си върху него и от менюто изберете Archive.

WhatsApp добави опция за заключване на индивидуални чатове. Заключените чатове – подобно на архивираните – отиват в отделна папка, която обаче лесно се открива: също като папката Archived.

Предимство – макар и неголямо – на заключените чатове е, че поне можете да ги заключите с пръстов отпечатък.

Насърчаваме ви да използвате описаната по-горе опция за скриване на чатовете в WhatsApp.

Telegram

Telegram има опцията Secret Chats, която скрива съобщенията в отделна папка.

Допълнителен бонус е, че можете да настроите съобщенията да се самоизтриват, след като двете страни в разговора ги прочетат. (WhatsApp и Messenger също имат опция за самоизтриващи се съобщения.)

Така, дори и някой да открия скрития чат, той няма да може да прочете какво сте си писали.

Скриване на целия месинджър от екрана на смартфона

Вместо да криете отделни чатове, може направо да скриете месинджъра, който използвате. Някои устройства с Android имат опцията Hide Apps, която прави точно това: скрива от началния екран иконката на месинджъра.

Дори и ако вашият смартфон не поддържа Hide Apps, в Play Store има приложения, които правят същото нещо.

Имайте предвид, че дори и да скриете иконката на месинджъра, ще продължите да получавате обичайните нотификации при получено ново съобщение, а това може да ви издаде. За да намалите риска това да се случи, може да промените настройките на месинджъра така, че да не ви изпраща нотификации.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *