Меню Затваряне

Колко губят българите от онлайн измами?

Само за една година в България са докладвани над 31 хил. опити за онлайн измами, показват данните на Global Anti Scam Alliance.

Под онлайн измами се има предвид всичко от фалшиви сайтове за търговия през събиране на помощи за Украйна до продажба на билети за погребението на кралица Елизабет II.

В България само през 2021 г. броят на докладваните онлайн измами се е увеличил със 70%. Реалният брой на измамите вероятно е в пъти по-голям, тъй като по данни на GASA едва между 3% и 17% от тези престъпления биват докладвани на полицията.

В парично изражение българите са изгубили над 26 млн. долара от онлайн измами през 2021 г. Това означава, че средно една жертва губи по 842 долара, което е около 1500 лв. по текущите цени на долара.

Домейнът pumabg(.)com е регистриран в началото на 2023 г. и имитира онлайн магазина на едноименния производител на спортни стоки. Лесно е да се види, че става дума за онлайн измама: текстовете на сайта са направени с автоматичен превод, няма никаква информация за търговеца. Въпреки това домейнът изглежда достатъчно убедително, за да заблуди потенциалните жертви.

Какво показва световната статистика

На глобално ниво през 2021 г. са докладвани 293 млн. опита за онлайн измами. Те са ощетили интернет потребителите по света с общо над 55 млрд. долара.

Според GASA най-популярни са измамите от типа „техническа поддръжка“, в които специализират индийските измамници. Използвайки колцентрове, те се обаждат на жертвите си и се опитват да ги убедят, че трябва да си платят, за да използват даден софтуерен продукт.

Друга популярна измама е свързана с трафика дна хора и се практикува от измамници в страни като Тайван и Китай. Те таргетират предимно млади азиатци, свързвайки се с тях в социалните мрежи и предлагайки им добре платена работа в страни като Камбоджа или Тайланд.

Други популярни онлайн измами са инвестиционните схеми, романтичните измами и измамите с имоти. За всички тях може да прочете в списъка с най-доходоносните компютърни престъпления в света.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *