Меню Затваряне

Как да накарам Google да спре да ме следи

Обновена на 18.02.2015 от Questo

google-location

Правилно сте прочели, Google има възможност да следи точното ви местоположение във всеки един момент. За целта трябва да имате мобилен телефон, който работи с Android (операционна система на Google) и да са активирани определени настройки във вашия профил в Google, както и в мобилния ви телефон.

Ако тези настройки са включени, Google периодично прави записи на географските ни координати, извличайки информация от малкото проследяващо устройство, наречено мобилен телефон, което носим в себе си постоянно. Трудно е да се каже колко често Google извлича тази информация: честотата зависи от различни фактори като сила на сигнала, заряд на батерията и други.

Защо изобщо Google събира информация за географските ни координати? Основно за да ни показва реклами и съдържание, релевантно на местата, които сме посетили. Това не е лишено от логика: ако Google знае, че редовно посещавате определен търговски център, той ще ви показва реклами на магазините, които се намират в този търговски център. Това прави рекламата в Google по-ефективна, а акционерите на Google – по-доволни.

Ако идеята Google да записва постоянно местоположението ви не ви харесва, имате възможност да я забраните. Първата стъпка е да проверите дали опцията за записване на географските координати е активна. Влезте в профила си в Google и идете на тази страница: https://www.google.com/settings/accounthistory/location?hl=bg. Ако настройката е включена, натиснете бутона „Изключване“. Ако настройката е изключена, не е необходимо да се прави нищо.

След това влезте в настройките на телефона си: Settings>Location (на български би трябвало да е нещо като Настройки>Услуги за местоположение). Там ще намерите настройките за активиране на GPS и споделяне на географските координати, които нормално се използват от приложения като Google Maps за определяне на местоположението ви на карта (новите версии на Android си имат отделна опция Location Reporting). Освен ако тези настройки не ви трябват (изгубили сте се и търсите начин да излезете на познато място), дръжте ги изключени.

Google събира огромен масив от информация за потребителите си, но не е само Google. Kомпании като Facebook, Twitter и Instagram също събират географски координати. Затова е важно да знаете и контролирате това, което предоставяте доброволно като лични данни.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *