Меню Затваряне

Ползвате Instagram, Twitter или Flickr? Всеки може да ви проследи с Creepy

Обновена на 26.10.2014 от Questo

http://www.youtube.com/watch?v=JqJ4zaDIVAs

Добре де, заглавието умишлено търси сензационност, но не лъже. Ако ползвате някоя от изброените услуги, има голяма вероятност да публикувате географските си координати с всяка снимка в Instagram или всеки нов статус в Twitter.

Creepy е един от най-популярните примери за софтуер, който експлоатиратази информация. Приложението анализира всичко, което е публикувано в онлайн платформи като Twitter, Instagram и Flickr и показва географските координати на местата, от където потребителите са публикували информация. В приложеното към статията 15-минутно клипче може да видите как работи програмката.

Creepy е от т.нар. OSINT софтуер (Open source intelligence), който анализира информацията в интернет, публикувана от самите потребители. Той събира само информация, която вие вече сте публикували в интернет под една или друга форма.  Също така Creepy не може да прави чудеса. Няма как той да открие къде сте правили снимки или сте писали пияни статуси, ако сте изключили геолокационната функция за съответното приложение. Много хора обаче въобще не знаят, че Twitter и Instagram имат таква функция – или ако знаят, не си правят труда да следят дали и кога е включена.Което ни навежда на едно от основните правила за онлайн сигурността – внимавайте какво споделяте в мрежата.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *