Меню Затваряне

НАП иска да ви връща данъци? Първо проверете дали не е измама

Обновена на 19.02.2015 от Questo

hacker

Онлайн измамите с връщане на данъци стават все по-масово явление. Като цяло измамите с данъци във всички им форми – от ДДС измами през телефонни измами до разпращане на фишинг – се случват в цял свят. Но все повече зачестяват измамите, при които получавате фалшив имейл от данъчните за връщане на платени данъци. В имейла небрежно се споменава, че трябва да въведете данни за банковата си сметка.

В началото на февруари 2015 г. онлайн платформата за изчисляване и плащане на данъци TurboTax трябваше да преустанови за един ден дейността си, след като се оказа, че хакери изпращат от нейно име имейли, с които събират лични данни от клиентите, включително номера на карти и ПИН кодове.

С новата кампания за събиране на данъци от доходите на физическите лица (която традиционно продължава до края на април), такива измами вероятно ще се появят и в България. Да не забравяме, че една такава атака вече се случи през септември 2014 г., когато някой разпрати множество фалшиви писма за връщане на данъци от името на Национална агенция по приходите (НАП).

Според информация, публикувана във форума на bg-mamma.com, съдържанието на писмото е гласяло:

Dear citizen,

After the last annual calculations of your fiscal activity we have
determined that you are eligible to receive tax refund of 977.93
BGN.
Please submit the tax refund request and allow us 3-5 days in order to
process it.

To access your tax refund, please download and fill the Tax Refund Form
attached to this email
– open it in a browser (recommended mozilla firefox or
google chrome)

A refund can be delayed for a variety of reasons. For example :
-invalid
records
-applying after the deadline

IMPORTANT:
If you find this email in Bulk, Spam or Junk
please move
it to your inbox as not to
jeopardize the future our communication with you.

It is essential to receive all emails from us to be in touch.

National Revenue Agency
Bul. 52 Dondukov,
Sofia,

Към съобщението има прикачен файл BG TAX.htm, където вероятно трябва да се попълнят лични данни. Писмото е изпратено от billing@nap.bg.

Въпреки че имейл адресът на изпращача изглежда легитимен, голяма част от получателите не се хванаха на измамата, най-малкото защото съдържанието на имейла е на английски, което е повече от странно. Освен това НАП реагира веднага и публикува на сайта си предупреждение на измамата. Нищо обаче не пречи на измамниците да опитат отново и тази година.

Изводът е: ако получите известие за връщане на каквито и да е данъци, не бързайте да се радвате. Преди с охота да предоставите данните за банковата си сметка, проверете дали някой не се опитва да ви измами.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *