Меню Затваряне

„Аз Обичам Италия“ или как работи спамът за уебмастъри

Обновена на 21.02.2015 от Questo

spam

Ако използвате Google Analytics, вероятно през последните няколко месеца сте забелязали препратки към вашия уебсайт от странни интернет адреси като econom.co или darodar.com. А ако сте любопитни по природа, вероятно сте отворили въпросните сайтове, за да видите какво е съдържанието им и защо са пуснали линкове към вашата страница.

Ако всичко това се е случило, то вие сте станали жертва на един от по-новите методи за спам, който от края на 2014 г. атакува все повече собственици на уебсайтове, използващи Google Analytics.

Този тип спам изполва прост, но хитър метод да привлече посетители. Google Analytics отчита посещенията ви, използвайки специален скрипт, който се намира на вашия сайт. Но спамърите имат възможност да манипулират информацията, която Google Analytics събира: така, че системата да отчита препратки и  посещения на вашия сайт, които никога не са се случвали.

Това, което виждате вие в последствие, е статистика за интернет адресите, от които има препратки към вашия сайт. Подадената от спамърите информация също влиза в отчета на Google Analytics и вие я виждате като препратка от определен интернет адрес. Ако копирате този адрес и го заредите в браузъра си, целта на спамърите е постигната: те са си докарали нов посетител.

Може би най-упоритият адрес, от който идват фалшивите препратки, е iloveitaly.com. Вероятно обаче в статистиката на Google Analytics за вашия сайт се мъдрят и други адреси като blackhatworth.com, priceg.com, bestwebsitesawards.com, econom.co, forum.topic23575393.darodar.com и други.

За по-голяма успеваемост спамърите използват и адреси, близки като произношение до популярни брандове и имена като например hulfingtonpost.com (имитира онлайн изданието Huffington Post). Целта е да накарат възможно най-много уебмастъри да отворят адреса.

Защо обаче го правят? Защото всяко посещение носи пари на спамърите. На много от интернет адресите-уловки дори няма уебсайт, а други препращат към страници в Amazon или Alibaba. Вероятно част от фалшивите адреси инжектират и малуер или записват информация за интернет потребителите.

Друга разновидност на този тип спам е спамърите да подават към Google Analytics ключови думи вместо интернет адреси. Принципът е същият: ключовите думи се появяват във вашата статистика. Ако решите да ги пуснете в Google, за да видите какво излиза като резултат, търсачката ви изкарва… познатите фалшиви интернет адреси.

Google Analytics-спамът не е кой знае какъв проблем, но все пак не бива да се подценява. Дори и да не отваряте съмнителните интернет адреси, които виждате в статистиката си, този спам създава и други главоболия като например да напомпа изкуствено данните за посещения и степента на отпадане в Google Analytics. Този проблем се решава частично като филтрирате IP адресите, от които идват фалшивите заявки.

 

Подобни статии

2 Comments

  1. Pingback:Имате трафик от сайта на Mozilla? Не отваряйте, измама е | Онлайн сигурност и защита на личните данни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *