Меню Затваряне

Имате трафик от сайта на Mozilla? Не отваряйте, измама е

Обновена на 04.04.2015 от Questo

google-killer

Ако използвате Google Analytics, за да следите трафика към вашия сайт, вероятно сте забелязали препратки от addons.mozilla.org. Това е напълно легитимен сайт на Mozilla, от където обикновено се свалят приставките за браузъра Mozilla Firefox. Защо тогава някой е публикувал там линк към вашия сайт?

Отговорът е: защото това е поредният опит за измама, зад която (вероятно) стоят създателите на вездесъщия iloveitaly спам.

Да започнем от там, че iloveitaly спамът изполва прост, но хитър метод да привлече посетители. Google Analytics отчита посещенията ви, използвайки специален скрипт, който се намира на вашия сайт. Но спамърите имат възможност да манипулират информацията, която Google Analytics събира: така, че системата да отчита препратки и  посещения на вашия сайт, които никога не са се случвали.

Това, което виждате вие в последствие, е статистика за интернет адресите, от които има препратки към вашия сайт. Подадената от спамърите информация също влиза в отчета на Google Analytics и вие я виждате като препратка от определен интернет адрес. Ако копирате този адрес и го заредите в браузъра си, целта на спамърите е постигната: те са си докарали нов посетител.

Е, очевидно авторите на тази хитрина са решили да направят така, че препратките да идват от домейна на Mozilla. По-внимателно разглеждане на препратката обаче показва, че тя всъщност идва от страницата на конкретна приставка, наречене Google Killer. Приставката се рекламира като приложение, с което се оптимизира търсенето в Google и да се намали появата на реклами. Описанието на приложението е пълно с правописни и граматически грешки и това е първата червена светлина, че нещо не е наред. Втората е фактът, че името на страницата, откъдето се сваля приложението, носи името iLoveVitaly prOject.

Очевидно целта на спамърите този път е да ви накарат да си инсталирате приставката. Какво се случва тогава не е ясно, но не бих взел твърденията им за по-добро търсене в Google за чиста монета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *