Меню Затваряне

Знаете ли колко много знае Facebook за вас

Обновена на 05.02.2015 от Questo

facebook-screen

Социалната мрежа Facebook често е критикувана за огромното количество информация и лични данни, които събира от своите повече от 1 млрд. регистрирани потребители. Тези критики не са нови: те се коренят в градски легенди още от зората на Facebook, описващи социалната мрежа като инструмент за следене на ЦРУ. С растящото влияние върху живота на хората и маркетинговите бюджети на корпорациите критиките също нараснаха. Днес Facebook по всяка вероятност има информация за това каква музика и филми харесвате, на кой футболен отбор и политическа партия симпатизирате, с кого се срещате, кога за последно сте ходили в най-близкия мол и т.н. Разбира се, никаква част от тази информация не е взета чрез специални разузнавателни средства. Тя е публикувана съвсем доброволно от потребителите на социалната мрежа. Нещо повече – те са сключили договор от разстояние, че са съгласни Facebook да обработва личните им данни и дори да ги преотстъпва под определен формат на рекламодатели.

Но потребителите не са доволни от този факт и част от тях се готвят да предприемат съдебни действия. На 9 април Facebook ще трябва да се яви в Австрия на изслушване по дело, заведено с подписите на над 25 хил. европейци. Те всички твърдят, че социалната мрежа нарушава европейското законодателство за защита на личните данни и неправомерно обработва и предоставя тази информация на трети страни.

Facebook отрича обвиненията и твърди, че не може да бъде съден от своите потребители (които са се съгласили с общите правила за ползване на сайта) и че претенциите им са несъстоятелни. Междувременно обаче заявките заизтриване на информация от сървърите на Facebook се трупат, а казусът с Google и „правото да бъдеш забравен“ показаха, че ЕК и Европейския парламент имат властта да объркат плановете дори и на голяма корпорация като Facebook.

И все пак – знаете ли колко много знае Facebook за вас? Може би сте настроили профила си така, че никой да не може да вижда вашите снимки, приятели и статуси. Но цялата тази информация е достъпна в сървърите на Facebook, в общия случай тя остава там дори ако решите да изтриете профила си. Facebook събира и обработва тази информация, а след това я продава на рекламодателите, което всъщност е основният източник на приходи за социалната мрежа. Именно този бизнес модел прави възможно да получавате в нюзфийда си реклами за фен магазина на любимия ви отбор, но не и за неговия най-голям конкурент. Или пък за предстоящия концерт на любимата ви група. Или пък за нова колекция дрехи на предпочитана от вас марка…

Facebook ви дава възможност да изтеглите копие от информацията, с която социалната мрежа разполага за вас: от лични съобщения, през участие в групи, статуси, снимки и какво ли още не. Файлът с тези данни се намира в общите настройки на вашия профил във Facebook. Размерът му може да достигне стотици мегабайти и при първото му отваряне може да ви споходи лек ужас, след като осъзнаете колко много данни за вас са достъпни за Facebook. Индиректно тези данни са достъпни и за други хора: например ако забравите профила си включен на чужд компютър, някой може да свали и копира файла. Тази информация също така е достъпна за разследващите органи, ако срещу вас се води разследване.

Но 25-те хиляди души, които се канят да съдят Facebook, твърдят, че социалната мрежа крие с какви данни за вас разполага в действителност. Според тях във файла, който ви се предоставя за сваляне, не e описанa цялата информация, които се съхранява за вас от социалната мрежа. Разликите между това, което получавате като копие, и това, с което разполага Facebook, са описани тук.

Така оформеният казус едва ли ще бъде решен лесно, а решението може да промени драстично начина, по който Facebook функционира и прави пари. Но по-големият проблем е, че много хора все още не разбират колко много информация издават за себе си, създавайки си профил във Facebook. И ако се абстрахираме от конспирационното мислене: полиция, държавно подслушване и тотален контрол, тази информация може да бъде използвана срещу тях от най-вероятния рисков фактор: обикновените измамници.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *