Меню Затваряне

Три безобразно тъпи правила за сигурност в Skype, които вероятно не спазвате

Обновена на 17.12.2014 от Questo

skype

Тази статия описва няколко основни съвети за сигурност при работа със Skype. Най-вероятно вече сте ги чували поне веднъж, но ако случайно не сте им обърнали внимание, направете го сега.

Skype е един от най-популярните месинджъри както в България, така и в световен мащаб, което автоматично го превръща в предпочитана цел за хакерите. Настройките по подразбиране на Skype позволяват различни видове атаки: DoS атака, която блокира цялата ви система; фишинг измама, която може да приключи с кражбата на личните ви данни и източването на пари от ваша сметка; инсталиране на вирус или рансъмуер, за премахването на който ще ви се иска откуп.

Следването на препоръките в тази статия няма да ви спаси от всички тези атаки, но ще намали риска да станете жертва на някоя от тях. Забележка: съветите важат за Skype за Windows потребители.

1) Ограничете достъпа на непознати абонати до вашия акаунт

По подразбиране Skype позволява получаване на обаждания или съобщения само от абонати, които вече сте добавили. Но може би тази настройка е била променена от вас или някой друг. Влезте в Skype>Privacy>Privacy Settings (директорията може да варира в зависимост от версията на Skype, която използвате) и проверете дали са активни опциите Allow IMs from people in my Contact list only и Allow IMs from people in my Contact list only. Ако не са, активирайте ги. Така намалявате възможността непознати потребители да се свърьзват с вас и да ви изпращат подозрителни файлове и линкове.

2) Не добавяйте в Skype абонати, които не познавате

Това правило е толкова често повтаряно, че неспазването му изглежда като форма на безумие. Въпреки това безразборното трупане на непознати имена в списъка с абонати продължава да се практикува масово. Това може да ви навреди защото; приемайки непознат абонат, вие му давате достъп до вашите лични данни, до вашия IP адрес(освен ако не сте взели съответните мерки) и потенциално достъп до цялата ви система. Абонатите, които сте добавили, могат да ви изпращат линкове към вируси (или инсталационни файлове на такива) и да поемат контрола над компютъра ви. Затова добавяйте само хора, които познавате в реалния живот или чиято самоличност сте потвърдили.

3) Не отговаряйте на имейли от Skype, които искат да попълните вашето име и парола

Те, разбира се, не са от Skype. Нито Skype, нито който и да е администратор на лични данни, не иска потвърждение на вашите данни по имейл. Става дума за имейл измама (фишинг), която цели да открадне данните ви за достъп до Skype. Ако използвате платени услуги в Skype, подобно действие може да ви удари в джоба. Но дори и по-лекия вариант – кражба на профила ще ви се отрази негативно.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *