Меню Затваряне

Ето колко лесно е да откраднат вашия ПИН код в магазина (дори и да го криете)

Обновена на 07.09.2014 от Questo

В това видео, събрало над 4 млн. гледания в първите 4 дни след публикуването му, Марк Роубър показва как крадците могат да разберат ПИН кода за вашата дебитна карта, дори и ако усърдно криете с ръка и гръб клавиатурата на ПОС терминала.

Видеото показва как крадецът може да направи инфрачервена снимка на ПОС терминал в магазина, без да буди подозрение. Снимката съдържа топлинните „отпечатъци“ на последния клиент, който е въвел ПИН кода си на терминала: съответно крадецът може лесно да получи комбинацията от 4 цифри. От там нататък е необходимо само да се сдобие със самата банкова карта.

Техниката е стара и е детайлно разгледана в този доклад, който е цитиран и от автора на клипа. Но с напредването на технологиите прилагането й на практика става много по-лесно: без да е необходимо купуването на скъпи инфрачервени камери. Във видеото е използвана инфрачервената камера Flir One, която се прикрепя към iPhone и по този начин може да се използва незабелязано от крадците. Устройството засега не се доставя в България, но това вероятно скоро ще се промени, пък и не е единствения вариант за заснемане на топлинни кадри.

Добрата новина, както посочва и Роубър, е, че можете лесно да се предпазите от подобно заснемане като държите пръстите си върху няколко различни бутона от клавиатурата. Така оставяте много топлинни отпечатъци по клавишите и обърквате крадците за това какъв точно е ПИН кода ви.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *