Меню Затваряне

Колко струва откраднат Youtube канал на черния пазар?

Обновена на 05.06.2020 от Questo

Kомпанията за киберсигурност Intsights отчита ръст в предлагането на крадени Youtube канали.

Една от офертите е за канал с 990 хил. абонати. Стартовата цена за канала е 1500 долара. Купувачът може да плати 2500 долара и да получи канала веднага, или да наддава наравно с другите.

Друга оферта е със стартова цена от 400 долара за пакет от почти 700 Youtube канала. Повечето от тях обаче са с малък брой абонати: между 10 и 1000. Има и два канала с между 10 и 40 хил. абонати.

Както и в предишната оферта, и тук желаещите могат да платят 5000 долара и да получат достъп до Youtube каналите веднага, без да чакат търгът да приключи.

Как се краде Youtube канал

Кражбата на данни за достъп до Youtube канали е нарастващ тренд, който се наблюдава и в България. Изммниците предпочитат канали с много абонати, но както се вижда от горната обява, те не подминават и съвсем малки канали с по няколкостотин последователи.

Влогърът Меган Ринкс, чийто канал също е бил хакнат в началото на 2020 г.

Обикновено влогърите получават от крадците предложение да тестват софтуер, на който след това да направят ревю в канала си. Софтуерът всъщност е зловреден. Когато влогърът го инсталира на устройството си, малуерът започва да следи активността му.

Рано или късно зловредният софтуер записва паролата за достъп до Youtube канала на влогъра и я изпраща на крадците. Те от своя страна влизат в профила и сменят паролата, за да не може оригиналния собственик да има достъп до него.

Друг начин за кражба на пароли е с фишинг.

След като откраднат канала, измамниците имат ограничен период от време, в който могат да го продадат на черния пазар.

Как да предпазите канала си

Влогърите, чиито канали са били откраднати, могат да потърсят помощ от Youtube, за да си ги върнат. Така е направила влогърът Flora, която в момента има над 90 хил. абонати в Youtube. Тя губи канала си в средата на декември 2019 г., свързва се с Youtube и успява да си го върне около месец по-късно.

Не е необходимо да чакате да ви откраднат канала, за да вземете превантивни мерки.

1. Активирайки двуфакторна автентикация на профила си в Google. Ако не искате да въвеждате мобилен телефон, можете да използвате автентикация с Google Authenticator.

Двуфакторната автентикация пази профила ви от превземане дори ако някой знае паролата за достъп.

2. Използвайте силна парола. Понякога изамниците успяват да налучкат паролата, особено ако е нещо като 111111 или qwertyasdfgh. Измислете си трудна за отгатване парола.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *