Меню Затваряне

Как да добавите двустепенна идентификация в Google

Обновена на 31.03.2016 от Questo

mail_password_empty

Google предлага голям набор от онлайн услуги: всичките под един общ профил, който е достъпен с една и съща парола. Освен пощата ви в Google, тези услуги могат да включват акаунта ви в Youtube, Blogger, Google Analytics и т.н.

Предимството е, че така трябва да помните само една парола за достъп до всички услуги. Неудобството е, че ако сте избрали слаба парола или някой получи достъп до нея, той може да открадне целия ви профил в Google. Затова Google, както всъщност и всички големи интернет компании, предлагат двустепенна идентификация на потребителите, която включва изпращане на допълнителен код за сигурност до мобилно устройство.

Стандартната идентификация на потребител е въвеждането на парола. Двустепенната идентификация надгражда сигурността на паролата, като изисква да въведете и специален код всеки път, когато Google не разпознава устройството, от което влизате в профила си.

Да предположим, че сте на гости на приятел и искате да влезете в пощата си в Gmail. От домашния си компютър бихте направили това като просто въведете паролата си. Но ако направите същото от чуждия компютър, Google автоматично ще ви изпрати като съобщение на телефона 6-цифрен код, който също трябва да въведете, преди да получите достъп до пощата си. Google прави това, защото той не разпознава компютъра на вашия приятел и възприема опита за влизане като неоторизиран достъп. Ако 6-цифреният код не бъде въведен, пощата остава заключена.

Това е полезна функция, която може да ви предпази от кражба на вашия Google акаунт, затова ви съветвам да я активирате. Как става това?

Започнете от тази страница: http://accounts.google.com/SmsAuthConfig. Google ще поиска да въведете паролата си и след това ще ви отведе до страница, в която тряъбва да попълните номера на мобилния си телефон. Google ще го използва, за да ви изпраща кодове за достъп всеки път, когато някой влиза в профила ви от непознато устройство(компютър,лаптоп,таблет или телефон).

При активирането на функцията Google ще ви попита дали да запомни устройството, което използвате в момента. Затова е добре активацията да стане от домашния компютър или устройството, което използвате най-често. След това всеки път, когато влизате през непознато устройство, Google ще ви пита дали да го запомни. Ако потвърдите запомнянето, Google няма да ви изпраща 6-цифрен код всеки път, когато влизате в профила си през това устройство. Например ако планирате често да проверявате пощата си от служебния компютър, би могло да добавите този компютър  в списъка с устройства, които Google да помни(това обаче може и да не е най-добрата идея на света, тъй като физически достъп до служебния ви компютър вероятно имат доста хора). Всеки път, когато влизате от непознато устройство, Google ще ви пита дали да го запомни, така че просто отговорете с „Да“.

След като активирате двустепенната идентификация, трябва да изберете как ще получавате 6-цифрени кодове. Стандартният начин за това е да ги получавате като SMS на телефона си. Може обаче да ги получавате и като гласови обаждания. Освен това Google предлага и отделно мобилно приложение, на което може да получавате кодовете, вместо да ги получавате като текстово съобщение. Това е удобно в случай, че имате проблеми с получаването на SMS-и.

Какво обаче става, ако решите да влезете в профила си през непознато устройство, а не носите телефона в себе си? В такъв случай Google няма как да ви изпрати код за потвърждение. И за това е помислено: от настройките на двустепенната идентификация имате възможност да поискате специален код, който да използвате вместо стандартния код, който получавате на телефона си.

Може да запишете този код на лист хартия и да го сложите в портфейла или в джоба си, за да е винаги с вас. Когато ви се наложи да влезете в профила си от непознат компютър, а мобилният ви телефон не е с вас, може да използвате този код, за да получите достъп.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *