Меню Затваряне

Как да разбера фабричната парола на рутера

Обновена на 08.06.2020 от Questo

Рутерът, както и повечето свързани към интернет устройства, се продава с фабрично зададени потребителско име и парола. Обикновено потребителското име е admin, а паролата може да се остави празна или да е някоя лесна за запомняне комбинация (1234,admin и т.н.).

В някакъв момент ще се окажете в ситуация, в която се чудите как да разберете фабричната парола на рутера. Откриването й като цяло не е трудно: пишете модела на устройството в някоя интернет търсачка и добавяте ключоавата дума default password.

Последното обче може да е объркващо; особено ако търсачката ви залее с десетки резултати, всеки от които дава различен отговор.

Бази данни с фабрични пароли

Нека да разгледаме няколко сайта, в които са описани фабричните модели на повечето популярни брандове рутери.

1. Cirt.net

Cirt.net твърди, че разполага с паролите за устройствата на над 500 различни бранда. Става дума не само за рутери, но и други устройства: например паролата за достъп до BIOS на настолни компютри.

2. DefaultPassword

DefaultPassword показва фабричното потребителско име, парола, и IP адресът, на който се намира страницата зьа достъп до настройките. Можете да добавяте и нови устройства към базата данни.

3. Datarecovery

Datarecovery предоставя основната информация за паролата и потребителското име, както и данни за използвания протокол и нивото на достъпа, който получава потребителя. Това, което не харесвам в този сайт е ужасното разположение на данните в една гигантска таблица, което затруднява разглеждането й.

Защо е важно да смените фабричната парола на рутера

Ако никога не сте сменяли паролата за рутера си, направете го. Ако някой иска хакне устройството, първото, което ще опита, е да въведе фабричната парола, която отговаря на модела.

Ето една статия, която обяснява колко лесно е да се направи това от разстояние и без кой знае какви технически умения.

Избягвайте да използвате една и съща парола за рутера и WiFi мрежата. Ясно е защо: ако някой знае паролата за WiFi мрежата, той знае и паролата за рутера.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *