Меню Затваряне

Как да открия човек по мобилен номер

Обновена на 16.01.2024 от Questo

Вероятно поне веднъж ви се е искало да разберете кой се обажда от непознат номер.

Ето няколко прости трика, които могат да са ви от полза.

А ако искате да скриете номера си, пробвайте това.

1. Използвайте Viber

Може да направите проверка на незпознат номер с Viber. Приложението дава възможност на потребителите си да се регистрират с истинските си имена. Това е малък кошмар по отношение на поверителността, защото много хора правят точно това: регистрират се с истинското си име и телефонния си номер.

Viber е изключително популярен в България и това го прави нещо като най-големия телефонен указател в страната.

За да видите на кого принадлежи мобилен номер, е достатъчно да са изпълнени следните условия:

 • собственикът на номера се е регистрирал с него във Viber;
 • регистрирал си е акаунта с истинското си име (няма да повярвате колко много хора го правят)

А ето как да откриете на кого е номера.

1. Отверете Viber и натиснете More (в долния десен ъгъл, менюто с три точки)

2. Изберете Add Contact

3. Въведете номера и потвърдете с Continue

Ще видите името на собственика на номера.

Ако се е регистрирал с псевдоним, ще видите псевдонима.

Но дори е да не се е регистрирал с истинското си име, може да видите как изглежда: ако си е сложил снимка. Откъдето пак е възможно да стигнете и до самоличността му. За този конкретен метод съм писал по-подробно в края на статията.

Всъщност този трик със снимката е валиден за всички месинджъри, които използват телефонен номер за идентификация (като например WhatsApp).

2. Използвайте Caller ID приложение

Има цяла група мобилни приложения, които тихичко събират огромен масив от лични данни, включително имена, телефонни номера, имейли и профили в социалните медии. Всеки, който си инсталира някое от приложенията, получава достъп до тези данни. Вашите данни вероятно също вече са там.

Тези приложения се наричат Caller ID App и могат да се окажат отговор на въпроса: „Как да разбера кой ме търси от непознат номер?“. Едно от най-популярните такива приложения е Truecaller. След като го инсталирате, приложението ви дава възможност да н аправите проверка на непознат номер: показва информацията, с която разполага, за номера, от който получите входящо обаждане.

Звучи страхотно, нали? Без повече анонимни обаждания. Но има и уловка. Когато инсталирате Truecaller или друго подобно приложение, то извлича данни за контактите във вашия телефон. Приложението събира и информация за приятелите ви в социалните мрежи и техните контакти и ги добавя в своята база данни. А сега си представете за какво количество информация става дума при положение, че Truecaller е било свалено над 100 млн. пъти досега; и то само от Google Play.

Какво означава това ли? Че дори и никога да не сте инсталирали такова приложение, вашето име и телефонен номер вероятно вече фигурира в базата данни на Truecaller. И не само. Подобно приложение е Sync.me. То работи на същия принцип, но е дори по-услуживо в предоставянето на лични данни. За да откриете информация за някого дори не е необходимо да инсталирате приложението: може да ползвате и сайта, който не изисква регистрация (Truecaller също има търсачка на сайта си, но тя изисква регистрация).

Успеваемостта също е доста прилична. Направих проверка на 10 телефонни номера в Sync.me и открих информация за 6 от тях. Намерих и собствения си телефонен номер (въпреки че той и без това не е кой знае каква тайна).

Проблемът с Caller ID приложенията

Всеки потребител, преди да инсталира Truecaller, се съгласява с условията му – обикновено без дори да ги прочете. Той доброволно се съгласява да предостави данните си и отговорността за това е негова.

Лошото е, че тези приложения събират данни дори за хора, които никога не са ги инсталирали. А и не е приятно да знаеш, че името и номерът ти са на един клик разстояние на всеки. За съжаление такъв е свързания свят, в който живеем днес.

Как да изтриете данните си от Caller ID приложение

И двете приложения, за които говоря, предлагат опцията да се изтриете от базите им с данни. Малко странно е да искаш да изтрият мобилния ти номер, като за целта трябва да предоставиш… мобилния си номер и имейла си, но все пак това вероятно е по-безопасния вариант; поне ако цените поверителността си.

Излезте от базата данни на Truecaller

Излезте от базата данни на Sync.me

 

3. Проверете в Google

Понякога едно търсене в Google е напълно достатъчно, за да откриете собственика на мобилен номер. Колкото и да е странно, хората обичат да публикуват името и мобилния си номер във форуми, обяви, коментари под статии и т.н. Едно търсене с Google е достатъчно, за да откриете името на притежателя на непознатия номер.

За да подобрите резултатите, може да пробвате т.нар. Google оператори. Например, ако търсите за номер със следната команда:

0888ХХХХХХ filetype:PDF    (има спейс между номера и оператора)

Google ще търси този номер само в PDF файлове. Така може да откриете информация, която не се открива с обикновено търсене в Google.

4. Проверете в LocateFamily

LocateFamily е сайт с лични данни за милиони хора от цял свят: включително адреси, телефонни номера, имейли. В него са публикувани и данните на десетки хиляди българи. С него може да направите проверка на непознат номер.

За да проверите дали го има, използвайте Google. Трябва да ограничите търсенето само в рамките на LocateFamily, а не за целия интернет. Това става като напишете в Google номера и след него добавите site:locatefamily.com.

Сайтът си има и собствена търсачка, но не знам колко надеждна е.

Проверка на непознат номер: защо трябва да си махнете снимката от Viber

Ако използвате Viber, верoятно сте един от многото потребители, които си слагат профилна снимка в приложението. Тази снимка се показва на приятелите ви във Viber, когато си пишете с тях или когато им се обаждате.

Но приятелите ви съвсем не са единствените, които могат да виждат тази снимка. Тя е достъпна за напълно непознати; всъщност за всички, които дори не сте добавяли като приятели във Viber.

Когато инсталирате Viber, приложението синхронизира вашия списък с приятели с този на мобилния ви телефон. Всички телефонни номера, които са записани в апарата ви, автоматично влизат във вашия списък с приятели във Viber.

Ако си качите снимка в приложението, всички ваши контакти ще могат да я видят. Тази снимка обаче би могла да е видима и за хора, които не са във вашия списък с приятели и дори не познавате.

Единственото условие те да видят вашата снимка е да имат вашия телефонен номер. Ако той е записан в техния апарат, Viber приема, че вие сте техен приятел и показва снимката ви.

Възможно е вече да сте забелязали тази особеност, ако в телефона си имате номерата на хора, които не познавате лично. Ако прехвърлите списъка си с контакти във Viber, вероятно ще попаднете на лица, които не познавате. Е, това са същите тези хора. Без да ги познавате, вие може да видите как изглеждат само заради това, че сте записали техния номер в телефона си.

Защо това е проблем? Да предположим, че съм попаднал на вашия телефонен номер и искам да разбера кой е собственикът му. Въвеждам го в указателя на смартфона, Viber го синхронизира със своя списък и ето че аз вече мога да видя как изглеждате.

Вероятно ще си кажете: „Добре, и какво от това?“ И наистина, все пак колко мога да разбера за вас от една ваша снимка?

Много.

След като разполагам с ваша снимка (аз не само виждам профилната ви снимка, но и разполагам с нейно копие в смартфона си!), аз мога да направя проверка с Google и да открия къде другаде сте публиували същото изображение. Ако имате профилна снимка във Viber, същата снимка вероятно я има в профилите ви във Facebook, Linkedin или друга социална мрежа. Така вече аз мога да разбера вашето име и всичко, което сте публикували за себе си в интернет. И всичко това разполагайки само с телефонния ви номер.

Как да махнa снимката си във Viber?

Най-доброто решение е да нямате профилна снимка във Viber. Ако все пак чувствате дълг да споделяте хубостта си със света, направете така, че изображението да е видимо само за онези абонати на Viber, които са във вашия списък с контакти. Това става с една лесна настройка.

Влезте във Viber>Privacy>Show your photo. Ако настройката е активна, махнете отметката. Така единствените, които ще виждат снимката ви, са хората в указателя на вашия смартфон. Ето как изглежда настройката във Viber с меню на български:

viber-show-your-photo

Като алтернатива може да сложите снимка, която не сте публикували в друг профил в интернет. Имайте предвид обаче, че ако имате снимка във viber, тя е видима от всички в груповите чатове на приложението: независимо какви нстройки за показване сте задали.

Подобни статии

80 Comments

 1. Нели

  Някой знае ли каква може да е причината един от контактите във вайбър да ми изчезне от списъка. Въпросният ползва вайбър, от всеки друг номер се вижда активността, само от моя не, изобщо не фигурира

 2. Pingback:Как да открия собственика на мобилен номер – Questona

 3. идяех

  здравеите искам да попитам защо когато инсталирах ваибър на компютъра не мога да видя предишните чатове с хора които са в контактите на тел.на телефона ми излизат но не и на компа

 4. РП

  Здравейте. Имам следния, малко странен въпрос:.
  Защо на човек, който ме е блокирал във вайбър, виждам снимката му, а на човек, от когото не съм блокирана и виждам статуса му, НЕ виждам неговата снимка?
  Да уточня: направих проверка от вайбъра на друг – „независим“ телефонен номер как се виждат профилите на двата контакта и установих, че на този, който ме е блокирал, снимката е същата, която аз виждам от моя вайбър. А снимката (която НЕ виждам от моя вайбър) на този, който не ме е блокирал, се вижда от „независимия“ телефонен номер. Знам, че ако човек реши да скрие снимката си за непознати, има опция във вайбър, с която може да го направи. Има ли опция да огранича да не се вижда снимката ми само за определени хора, чиито номера са в телефонния ми указател?

 5. Мария

  .И аз се интересувам как може да се скрие снимката за определени контакти ,или дали изобщо е възможно това.Зная,че може да махнеш отметката за снимка,но само за хора който не са в контактите ти,т.е хора който не са в списъка ти с контакти не могат да е виждат,всички останали,да.

 6. Мария

  Понякога и при мен се е случвало,на човек който ме е блокирал да продължавам да виждам снимката му.В такъв случей,изтрии и после запиши наново контакта и ще изчезне снимката,ако найстина си блокиран

 7. Мария

  Защото трябва да преинсталираш вайбър или отново да запишеш номера му Жулиета, и тогава всичко ще е ок :)))

 8. Огнян

  Мога ли да открия телефонен номер на човек по неговите имена? И как става, ако е възможно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *