Меню Затваряне

Как да открия човек по мобилен номер

Обновена на 16.01.2024 от Questo

Вероятно поне веднъж ви се е искало да разберете кой се обажда от непознат номер.

Ето няколко прости трика, които могат да са ви от полза.

А ако искате да скриете номера си, пробвайте това.

1. Използвайте Viber

Може да направите проверка на незпознат номер с Viber. Приложението дава възможност на потребителите си да се регистрират с истинските си имена. Това е малък кошмар по отношение на поверителността, защото много хора правят точно това: регистрират се с истинското си име и телефонния си номер.

Viber е изключително популярен в България и това го прави нещо като най-големия телефонен указател в страната.

За да видите на кого принадлежи мобилен номер, е достатъчно да са изпълнени следните условия:

 • собственикът на номера се е регистрирал с него във Viber;
 • регистрирал си е акаунта с истинското си име (няма да повярвате колко много хора го правят)

А ето как да откриете на кого е номера.

1. Отверете Viber и натиснете More (в долния десен ъгъл, менюто с три точки)

2. Изберете Add Contact

3. Въведете номера и потвърдете с Continue

Ще видите името на собственика на номера.

Ако се е регистрирал с псевдоним, ще видите псевдонима.

Но дори е да не се е регистрирал с истинското си име, може да видите как изглежда: ако си е сложил снимка. Откъдето пак е възможно да стигнете и до самоличността му. За този конкретен метод съм писал по-подробно в края на статията.

Всъщност този трик със снимката е валиден за всички месинджъри, които използват телефонен номер за идентификация (като например WhatsApp).

2. Използвайте Caller ID приложение

Има цяла група мобилни приложения, които тихичко събират огромен масив от лични данни, включително имена, телефонни номера, имейли и профили в социалните медии. Всеки, който си инсталира някое от приложенията, получава достъп до тези данни. Вашите данни вероятно също вече са там.

Тези приложения се наричат Caller ID App и могат да се окажат отговор на въпроса: „Как да разбера кой ме търси от непознат номер?“. Едно от най-популярните такива приложения е Truecaller. След като го инсталирате, приложението ви дава възможност да н аправите проверка на непознат номер: показва информацията, с която разполага, за номера, от който получите входящо обаждане.

Звучи страхотно, нали? Без повече анонимни обаждания. Но има и уловка. Когато инсталирате Truecaller или друго подобно приложение, то извлича данни за контактите във вашия телефон. Приложението събира и информация за приятелите ви в социалните мрежи и техните контакти и ги добавя в своята база данни. А сега си представете за какво количество информация става дума при положение, че Truecaller е било свалено над 100 млн. пъти досега; и то само от Google Play.

Какво означава това ли? Че дори и никога да не сте инсталирали такова приложение, вашето име и телефонен номер вероятно вече фигурира в базата данни на Truecaller. И не само. Подобно приложение е Sync.me. То работи на същия принцип, но е дори по-услуживо в предоставянето на лични данни. За да откриете информация за някого дори не е необходимо да инсталирате приложението: може да ползвате и сайта, който не изисква регистрация (Truecaller също има търсачка на сайта си, но тя изисква регистрация).

Успеваемостта също е доста прилична. Направих проверка на 10 телефонни номера в Sync.me и открих информация за 6 от тях. Намерих и собствения си телефонен номер (въпреки че той и без това не е кой знае каква тайна).

Проблемът с Caller ID приложенията

Всеки потребител, преди да инсталира Truecaller, се съгласява с условията му – обикновено без дори да ги прочете. Той доброволно се съгласява да предостави данните си и отговорността за това е негова.

Лошото е, че тези приложения събират данни дори за хора, които никога не са ги инсталирали. А и не е приятно да знаеш, че името и номерът ти са на един клик разстояние на всеки. За съжаление такъв е свързания свят, в който живеем днес.

Как да изтриете данните си от Caller ID приложение

И двете приложения, за които говоря, предлагат опцията да се изтриете от базите им с данни. Малко странно е да искаш да изтрият мобилния ти номер, като за целта трябва да предоставиш… мобилния си номер и имейла си, но все пак това вероятно е по-безопасния вариант; поне ако цените поверителността си.

Излезте от базата данни на Truecaller

Излезте от базата данни на Sync.me

 

3. Проверете в Google

Понякога едно търсене в Google е напълно достатъчно, за да откриете собственика на мобилен номер. Колкото и да е странно, хората обичат да публикуват името и мобилния си номер във форуми, обяви, коментари под статии и т.н. Едно търсене с Google е достатъчно, за да откриете името на притежателя на непознатия номер.

За да подобрите резултатите, може да пробвате т.нар. Google оператори. Например, ако търсите за номер със следната команда:

0888ХХХХХХ filetype:PDF    (има спейс между номера и оператора)

Google ще търси този номер само в PDF файлове. Така може да откриете информация, която не се открива с обикновено търсене в Google.

4. Проверете в LocateFamily

LocateFamily е сайт с лични данни за милиони хора от цял свят: включително адреси, телефонни номера, имейли. В него са публикувани и данните на десетки хиляди българи. С него може да направите проверка на непознат номер.

За да проверите дали го има, използвайте Google. Трябва да ограничите търсенето само в рамките на LocateFamily, а не за целия интернет. Това става като напишете в Google номера и след него добавите site:locatefamily.com.

Сайтът си има и собствена търсачка, но не знам колко надеждна е.

Проверка на непознат номер: защо трябва да си махнете снимката от Viber

Ако използвате Viber, верoятно сте един от многото потребители, които си слагат профилна снимка в приложението. Тази снимка се показва на приятелите ви във Viber, когато си пишете с тях или когато им се обаждате.

Но приятелите ви съвсем не са единствените, които могат да виждат тази снимка. Тя е достъпна за напълно непознати; всъщност за всички, които дори не сте добавяли като приятели във Viber.

Когато инсталирате Viber, приложението синхронизира вашия списък с приятели с този на мобилния ви телефон. Всички телефонни номера, които са записани в апарата ви, автоматично влизат във вашия списък с приятели във Viber.

Ако си качите снимка в приложението, всички ваши контакти ще могат да я видят. Тази снимка обаче би могла да е видима и за хора, които не са във вашия списък с приятели и дори не познавате.

Единственото условие те да видят вашата снимка е да имат вашия телефонен номер. Ако той е записан в техния апарат, Viber приема, че вие сте техен приятел и показва снимката ви.

Възможно е вече да сте забелязали тази особеност, ако в телефона си имате номерата на хора, които не познавате лично. Ако прехвърлите списъка си с контакти във Viber, вероятно ще попаднете на лица, които не познавате. Е, това са същите тези хора. Без да ги познавате, вие може да видите как изглеждат само заради това, че сте записали техния номер в телефона си.

Защо това е проблем? Да предположим, че съм попаднал на вашия телефонен номер и искам да разбера кой е собственикът му. Въвеждам го в указателя на смартфона, Viber го синхронизира със своя списък и ето че аз вече мога да видя как изглеждате.

Вероятно ще си кажете: „Добре, и какво от това?“ И наистина, все пак колко мога да разбера за вас от една ваша снимка?

Много.

След като разполагам с ваша снимка (аз не само виждам профилната ви снимка, но и разполагам с нейно копие в смартфона си!), аз мога да направя проверка с Google и да открия къде другаде сте публиували същото изображение. Ако имате профилна снимка във Viber, същата снимка вероятно я има в профилите ви във Facebook, Linkedin или друга социална мрежа. Така вече аз мога да разбера вашето име и всичко, което сте публикували за себе си в интернет. И всичко това разполагайки само с телефонния ви номер.

Как да махнa снимката си във Viber?

Най-доброто решение е да нямате профилна снимка във Viber. Ако все пак чувствате дълг да споделяте хубостта си със света, направете така, че изображението да е видимо само за онези абонати на Viber, които са във вашия списък с контакти. Това става с една лесна настройка.

Влезте във Viber>Privacy>Show your photo. Ако настройката е активна, махнете отметката. Така единствените, които ще виждат снимката ви, са хората в указателя на вашия смартфон. Ето как изглежда настройката във Viber с меню на български:

viber-show-your-photo

Като алтернатива може да сложите снимка, която не сте публикували в друг профил в интернет. Имайте предвид обаче, че ако имате снимка във viber, тя е видима от всички в груповите чатове на приложението: независимо какви нстройки за показване сте задали.

Подобни статии

80 Comments

 1. M

  Хубава статия, това, обаче за коя версия на Вайбър се отнася? Проверих инсталираната, на посоченото място не фигурира опция Show your photo.

  • Questo

   Привет М, функцията я има в последната версия на Viber. За съжаление не мога да кажа кога точно е добавена – предполагам някъде преди около година. Така че ако не я виждате, вероятно трябва да обновите версията си. Към статията приложеих скрийншот, който показва функцията в менюто за поверителност.
   Направи ми впечатление, че след като я изключих, снимките на контактите ми във Viber изчезнаха. Не знам дали се дължи именно на изключването на функцията(според официалната документация на Viber не би трябвало) или на някоя друга настройка в контакт листата.

   • Tedyhorse

    Здравейте, благодаря за информацията.
    Имам следния въпрос :
    Не виждам снимката на абонат на който виждах преди това, но непознати за него номера все още я виждат. Пиша му съобщения – отчита получени и изпратени.
    Защо е така
    Благодаря предварително за съдействието

 2. Pingback:Как да открия собственика на мобилен номер | Онлайн сигурност и защита на личните данни

 3. Radka

  Здравейте! Имам следния въпрос: Ако някой мой приятел е изтрил телефонния ми номер от телефона си, като до преди това сме комуникирали по Вайбър, след изтриването на номера ми, ще продължавам ли да виждам статуса му във Вайбър. Уточнението ми е, че аз все още пазя неговия номер в телефона си.

  • Questo

   Да, би трябвало да го виждате, освен ако е задал опция статусът му да не се показва.

  • Дени

   Като отварям вайбър на лаптопа си един от абонатите за секунди се появява с друго име и след това пак се връща старото. Какво означава това?

 4. Radka

  Благодаря за отговора! Може би в предния си въпрос трябваше да продължа: ако реша да му напиша съобщение, той ще го види ли, и на мен ще ми изпише ли „доставено“ и евентуално „видяно“?

  • Questo

   По принцип ако номерът ви не фигурира в неговите контакти, би трябвало да получи съобщението, но от непознат номер. Не знам обаче дали VIber не пази данни за мобилнит еномера, дори и те да са изтрити от указателя, т.е. не съм сигурен дали съобщението ви ще излезе от непознат номер или не.

 5. Ren

  Здравейте. Въпросът ми е:
  Ако след показаните от вас настройки изтрия номера на някой от телефонния ми указател и го блокирам, при положение че сме си писали до сега във Вайбър, той ще продължава ли да вижда снимката ми? И дори ако я сменя след това ще се запамети ли в неговия телефон (щом той ми пази номера, а само аз съм изтрила неговия)?

  • Questo

   Здравейте, в този случай правилата на Viber гласят, че блокираният абонат не може да вижда промени в профила ви (източник:https://support.viber.com/customer/portal/articles/1470223-managing-your-block-list-on-android#what%20happens) Не съм служител на Viber и мога само да предполагам, че това означава, че той ще продължи да вижда последната снимка на профила ви, тъй като тя вече е запаметена в телефона му. Пак казвам, че това е само мое предположение, точна информация може да ви каже само разработчика на приложението.

 6. Maria

  Здравей,след като си блокирал някой той ще вижда само последната снимка която си сложила,т.е тази която си имала преди да го блокираш .От там нататък той не може да вижда нова снимка и кога си на линия

 7. Maria

  Може да вижда активноста и бастоящата снимка,но от друг номер.Ако не искаш да те вижда кога влизаш и излизаш,махни отметката

 8. Мими

  Ако блокирам някои на вайбър и след това изтрия номера ми от вайбър и от телефонния си оказател,той ще продължава ли да вижда снимката и активноста ми?

 9. Мими

  Ако блокирам някои на вайбър и след това изтрия номера му от вайбър и от телефонния си указател,той ще продължава ли да вижда снимката и активноста ми?

 10. Lili

  За да не виждат активноста във вайбър и снимката,бликираи абоната и го изтрий ако искаш от тел.указател.
  Ако случайно преинстслираш вайбър на телефона си или ако си сменил нов апарат трябва наново да го блокираш,в противен случей той отново ще вижда кога си на линия и снимката ти
  За да не ви виждат снимката непознати контакти махнете отметката

 11. Radka

  Здравейте! Днес ми се случи нещо странно. Обръщам се с молба към Вас да ми обясните как е възможно да се получи следната ситуация: 3 дни не бях ползвала вайбъра на личния си телефон. От вайбъра на дъщеря ми виждах статуса си, че не съм била на линия от 24.07 Днес следобед обаче за мое голямо учудване видях, че съм била активна в личния си вайбър преди 5 минути, без да съм влизала там. Как е възможно да ми дава статус, че съвсем скоро съм била на линия, без действително да е така. Каква е причината и дали е възможно някой да е инсталирал вайбър с моя акаунт на свое устройство и ако е влизал вместо мен да отчете активност? Благодаря Ви предварително!

  • Questo

   Здравейте, Viber е направен така, че винаги да показва статус онлайн, стига телефонът да има включен интернет; дори и да не използвате приложението в момента. От тази гледна точка е възможно да ви показва с онлайн статус, дори и да не сте отваряли пиложението.

 12. Radka

  Благодаря! Това, което ми отговаряте, знам, че е така, а и аз не изключвам интернета си, защото ползвам мобилен непрекъснато. След няколко актуализации на приложението Вайбър,вече не ми дава постоянно статус онлай (погледнато от друг телефон), а отчита последното ми влизане кога е било. Така беше и в случая, за който Ви разказах. С включен постоянно мобилен интернет, без да съм влизала 3 дни във Вайбър, давайки датата от последното ми влизане, изведнъж дава статус онлайн, без в момента да е така.

 13. Me

  Защо от my files е изчезнала папката Viber profile photos от няколко дни? Преди я имах и там се записваха profile photos на контактите с които съм общувал recently.

 14. Radka

  Здравейте отново! Мога ли да разбера ако някой от контактите ми във Вайбър, с когото съм си кореспондирала, е деинсталирал приложението си? Или по друг начин зададен въпросът ми – ако виждам, че някоя моя приятелка е била последно на линия във Вайбър преди 6 дни, значи ли това, че го е деинсталирала. Уточнявам, че телефонният и номер е активен.

 15. Карина

  Ако го деинсталира
  няма как освен ако не и пишеш или звънеш,а ако закрие акуанта си във вайбър автоматично изчезва и от контактите на вайбър

 16. Карина

  А ако си преинсралираш вайбър или го качиш на нов телефон,трябва да се знае,че всички абонати автоматично се деразблокират и отново могат да следят активноста ви

 17. Карина

  А ако си преинсралираш вайбър или го качиш на нов телефон,трябва да се знае,че всички блокирани абонати автоматично се деразблокират и отново могат да следят активноста ви

 18. Дани

  Здравейте! Искам да попитам, когато съм изтрила даден контакт и когато той влезне в папката Viber profile photos може ли да вижда мой профилни снимки? И изобщо могат ли да бъдат премахнати мой снимки от там?

 19. Карина

  Да може да вижда,те вече са запаметени там и не няма начин вие да ги махнете,само той,защото са в неговата папка

 20. Radka

  Здравейте отново! Често се допитвам до вас за съвети, за което ви благодаря. Не знам сега дали ще мога да получа адекватен отговор. Проблемът ми този път е много сериозен. Дали някои от вас са имали подобен? Имам доказателства, че една жена чете съобщенията в личния ми вайбър (съвсем не добронамерено). Не е в приятелите ми, но има моя телефонен номер, взела го е от общ познат. Странното е, че чете и SMS-ите ми в телефона. Бях ужасена, когато разбрах, че има достъп до кореспонденцията ми. Може би наивно съм вярвала, че телефонът ми е защитен от чуждо вмешателство и подслушване. Поразрових се из интернет и попаднах на статии, в които обясняват как може с хакерски програми (забележете, които дори може да си купиш) да хакнеш чужд вайбър и от там да имаш достъп до чужд телефон, контакти, комуникация, пълна информация. Много съм притеснена. Това е неправомерно посегателство на личното пространство. Моля, ако можете да ми дадете съвет как да постъпя, за да защитя интереса си (ако трябва дори и по съдебен път)? Дали служители на мобилния оператор, чийто услуги ползвам ще могат да ми съдействат? Благодаря ви предварително.

 21. Карина

  Какви са доказателствата,сигурна ли си?
  В нашата държава всичко е възможно,допитайте се до полицията,подайте жалба срещу конкретното лице
  Сменете си номера и за напред внимавайте на кого давате номера си
  Да,има подобни хакерски програми,но доколкото знам за да ви хакнат телефона трябва да имат достъп не само до номера ,но и до телефона ви,за да активират програмата
  Успех и дано всичко е наред

 22. Radka

  Благодаря за отговора. Доказателствата ми не са „черно на бяло“, но ще се опитам да ги набавя. И за мен е странно – въпросната жена няма физически достъп до телефона ми и не съм и давала лично номера си . Има лични амбиции към мен и го е „откраднала“ от общия ни познат. Благодаря за съвета. Ще отнеса проблема си до МВР.

 23. Карина

  Здравейте
  Има ли начин непознати номера да не виждат статуса ми във вайбър?
  За снимката знам ,че може да махнеш отметката
  И дали има начин да се разбере кой ме гледа кога съм онлайн

 24. родика колева

  Имам много странен въпрос. На моя вайбър ми излизат непрекъснато контакти на друг човек. Бихте ли ми обяснили как става това?

  • Questo

   Viber синхронизира контактите с тези от телефона, така че ако контактът излиза с име и телефонен номер, вероятно е записан някъде в телефонния указател.

 25. Дани

  Здравейте! След като съм направила някои настроки на Вайбър и съм го изключила, след като го включа тези настройки връщат ли се в начален режим?

 26. Кати

  Ако го дейнсталираш и качиш наново-да,връщат се
  Но ако само излезнеш за известен период и пак си онлайн след време,не

 27. Лили

  Здравейте! Искам да попитам ако съм блокирала даден човек във вайбър , ако той дейсталира собствения си вайбър и отново го инсталира остава ли блокиран от мен или не ??

 28. Катерина

  Да,остава,но ако ти си го блокирала и след това го деинсталираш,трябва наново да го блокираш

 29. Деница

  Здравейте искам да попитам мога ли да сменя профилна снимка на контакт в моя Viber само. Имам спомен че съм го правила отдавна на по-стара версия.

 30. Деница

  Ами няма значение за един за повече. То предполагам че ако става за един ще стане и за повече.

 31. Radka

  Здравейте! Преди три месеца си деинсталирах вайбъра. Преди няколко дни отново го активирах. Въпросът ми е: Ако съм била блокирана от някой от контактите ми преди деактивацията, без аз да съм го блокирала, сега ще получи ли индикация, че отново имам активен вайбър и ще вижда ли статуса и снимката ми?

 32. Katerina

  Здраейте.Деинсталирах си вайбъра
  Въпросът ми е:На Контактите ми във вайбър ще им излезне ли,че вече нямам или ще им изписва само кога за последно съм била активна?

 33. Katerina

  Да ще получи индикация,кога си активна и снимката ти също
  Ако не искаш да вижда снимката ти махни отметката за непознати номера

 34. Radka

  Здравейте. Въпросът ми е следният: Имам абонат от списъка в телефона ми, който не е в приятелите ми във вайбъра, но не съм блокирана от него и мога да виждам статуса му. От 08.04. не е влизал във вайбър, като все още ползва това приложение, защото когато го проверя в контактите ми във вайбър, ми дава възможност да му пиша съобщение, а не опция:“Покани във вайбър“. Искам само да уточня, че въпросният абонат няма телефонния ми номер в неговите контакти (ако това има значение). Каква може да е причината да не го виждам във вайбър от 08.04.2018? Дори и само wi-fi да ползва, не следва ли да се дава индикация, когато последно е влизал? А няма такъв вариант от 08.04 да не е влизал в зона със свободен интернет.

 35. Пеетър

  Друг начин да разберете кой човек притежава даден телефонен номер: отивате в Спиди, и Еконт: „искам да изпратя пратка.“ „Кажете телефон на получателя?“ „0896754322“ „Петър Петров?“. Назад сме.

 36. Дени

  Като отварям вайбър на лаптопа си един от абонатите за секунди се появява с друго име и след това пак се връща старото име. Какво означава това?

  • Вили

   Здравейте!
   Искам да попитам какво означава появата на малка сива иконка на Вайбър в долния ляв ъгъл на айфона. Понякога се появява, при натиск върху нея се отваря приложението. След време изчезва.

 37. Radka

  Здравейте отново,
  Защо приложението вайбър вече не дава вярна информация за статус на съответен потребител в реално време? Ето например днес(04.90) моя приятелка е видяла, че съм била на линия последно в 02.15 минути през нощта, което не е вярно. Последно бях активна вчера в 16.40 часа. По същия начин – дъщеря ми е била на линия последно в 18.30 часа на 02.09. Днес до обяд статусът й беше, че последно е видяна във вайбър на 02.09 (което реално е така), но към 14.00 часа статусът й се промени, че е била видяна последно на 03.09 в 11.45 часа, което не отговаря на действителността. На 03.09 тя изобщо не е влизала във вайбър, защото не е имала интернет. Как може да се обяснят тези нереални данни? Дали е възможно някой да се опитва да влиза в профилите ни?

 38. Radka

  Имам следния въпрос: Един от контактите ми във Вайбър си смени профилната снимка и след промяната, аз вече я виждах на телефона си, който е Android. Имам още един телефон, който е iPhone. Там също въпросният човек е в контактите ми на вайбър, но странното е, че вече втори ден не се е появила новата му снимка – няма актуализация. Възможно ли е това да е, заради различните операционни системи на двата телефона или причината е друга?

 39. Liliq

  Здравейте,
  Премахвам снимката си от Viber, но абонатите ми там виждат снимка, такава, която е била преди години. Пробвам като слагам съвсем друга снимка, след това отново премахвам, аз не виждам снимка, но абонатите ми виждат отново снимката, която съм слагала преди години. Как да премахна тази снимка, като аз не виждам дори къде е?

 40. Radka

  Здравейте,
  Около година си бях деактивирала вайбъра. Скоро го активирах отново. Забелязах, че ОТ един от контактите ми в телефона, (който преди да деактивирам приложението, ме беше блокирал), отново съм блокирана. Това го забелязах веднага след активацията. Значи ли, че този контакт още пази телефонния ми номер в контактите си, или го е изтрил, след като ме е блокирал във вайбър и затова стоя още блокирана от него? С други думи: може ли да ти стои блокиран телефонния номер в нечий вайбър, при положение, че нямаш активно това приложение?

 41. toni

  zdraveite kajete mi kak stava ne poznavam choveka a imam neprieto obajdane na veibara kak me otkriva ediniq variant da mi vzemi nomera ot nqkoi drug nachin ima li…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *