Меню Затваряне

Как да открия собственика на мобилен номер

caller_idВероятно поне веднъж ви се е искало да разберете кой се обажда от непознат номер. В много случаи тази информация може да се намери в интернет. Колкото и да е странно, хората обичат да публикуват името и мобилния си номер във форуми, обяви, коментари под статии и т.н. Едно търсене с Google е достатъчно, за да откриете името на притежателя на непознатия номер.

Друг лесен метод е да потърсите мобилния номер в търсачката на Facebook. Много потребители на социалната мрежа нямат никаква идея какви са настройките им за поверителност. Това означава, че когато някой въведе номера им в търсачката на Facebook и натисне Enter, името им изскача веднага като резултат.

Трети метод е да използвате Viber. Може и да не откриете веднага името на абоната, който ви звъни, но пък ще видите как изглежда. Откъдето е възможно да стигнете и до самоличността му. За този конкретен метод съм писал по-подробно тук.

Има обаче и цяла група мобилни приложения, които тихичко събират огромен масив от лични данни, включително имена, телефонни номера, имейли и профили в социалните медии. Всички тези данни са достъпни за всеки, който си инсталира някое от тези приложения. Вашите данни вероятно също вече са там.

Този тип приложения се наричат Caller ID App и по същността си представляват нещо като Google за телефонни номера. Може би най-популярното такова приложение, поне според статистиката на Google Play, се казва Truecaller. След като го инсталирате, приложението ви показва информацията, с която разполага, за всеки номер, от който получите входящо обаждане.

Звучи страхотно, нали? Без повече анонимни обаждания. Но има и уловка. Когато инсталирате Truecaller или друго подобно приложение, то извлича данни за контактите във вашия телефон. Приложението събира и информация за приятелите ви в социалните мрежи и техните контакти и ги добавя в своята база данни. А сега си представете за какво количество информация става дума при положение, че Truecaller е било свалено над 100 млн. пъти досега; и то само от Google Play.Какво означава това ли? Че дори и никога да не сте инсталирали такова приложение, вашето име и телефонен номер вероятно вече фигурира в базата данни на Truecaller. И не само. Подобно приложение е Sync.me. То работи на същия принцип, но е дори по-услуживо в предоставянето на лични данни. За да откриете информация за някого дори не е необходимо да инсталирате приложението: може да ползвате и сайта, който не изисква регистрация (Truecaller също има търсачка на сайта си, но тя изисква регистрация).

Успеваемостта също е доста прилична. Направих проверка на 10 телефонни номера в Sync.me и открих информация за 6 от тях. Намерих и собствения си телефонен номер (въпреки че той и без това не е кой знае каква тайна).

Спорно е доколко това е навлизане в личното пространство на хората. В крайна сметка всеки потребител, преди да инсталира Truecaller, се съгласява с условията му – обикновено без дори да ги прочете. Лошото е, че тези приложения събират данни дори за хора, които никога не са ги инсталирали. А и не е приятно да знаеш, че името и номерът ти са на един клик разстояние на всеки. За съжаление такъв е свързания свят, в който живеем днес.

И двете приложения, за които говоря, предлагат опцията да се изтриете от базите им с данни. Малко странно е да искаш да изтрият мобилния ти номер, като за целта трябва да предоставиш… мобилния си номер и имейла си, но все пак това вероятно е по-безопасния вариант; поне ако цените поверителността си.

Излезте от базата данни на Truecaller

Излезте от базата данни на Sync.me

Related Posts

16 Comments

 1. Сашко

  +359892384802 искам да разбера има на потребителя! Спешно е, става въъпрос за психически тормоз над дете (момиче) на 15 годишна възраст!

 2. Неда

  Моля, ако има възможност ,дайте ми имената на собственика на тел. номе ХХХХХХХХХХХХ.За добро е! Благодаря ви!

 3. Данчо

  Извинете, но тъпи ли сте или се правите на такива? Статията носи информация, а не прави детективски услуги. Инсталирайте си приложението или се регистрирайте и ще знаете, но струва 11$, а може и повече, но това ми искаше на мен. Всъщнот само опитах, за да знам. Тук, този сайт не е безплатни УСЛУГИ! Или идете в полицията! А по горе някаква била на 15 години, значи има смарттелефон и там има опции за блокиране, но май тя иска да се прави на търсена! И ако се чувства жертва, нека махне телефона и край! Ще ти напиша номера си и нека видя как ще ме тормози някой, ако не желая, а може и да сменя номера си, ако е толкова важно за живота.

 4. Христомир

  На кого е този номер?
  Тел: ХХХХХХХХХХХ

  Редактирано: Не публикувайте лични данни! Трия всичко!

 5. Слави Николов

  За съжаление не успях да открия човека по телефонния му номер с никой от изброените начини!
  Фсичко това е фейк

  • Questo

   Привет, Слави, благодаря за обратната връзка! Така е, нито един метод не гарантира, че ще откриете собственика на телефонен номер. Възможно е номерът да е съвесем нов и да не фигурира в нито една база данни. Тогава единственият начин да установите кой притежава номера е да попитате мобилния оператор, на чиято мрежа принадлежи. Разбира се, мобилните оператори не предоставят тази информация на физически лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *