Меню Затваряне

Може ли телефонен номер да се фалшифицира?

Обновена на 24.03.2016 от Questo

caller_idЕлектроразпределителното дружество „Енерго про“ предупреждава за телефонни измамници, които звънят на абонати на компанията и събират личните им данни или пък се опитват да им откраднат парите. Обикновено обаждането става от непознат или скрит телефонен номер. Затова дружеството отправя към абонатите си и следния съвет: „За да предпази своите клиенти, ЕНЕРГО-ПРО напомня, че телефонният номер за клиенти е 0700 1 61 61. При позвъняване от страна на компанията, този номер се визуализира на дисплея на апарата. Така клиентът може да е спокоен, че обаждането e от ЕНЕРГО-ПРО“.

За съжаление това невинаги е така. Фалшифицирането на телефонни номера е стара и добре позната практика, която се използва както за легитимни цели като телефонен маркетинг, така и за измами. Използвайки подходящия софтуер, измамникът може да направи така, че когато ви се обади, на дисплея на вашия апарат да излиза не неговия, а чужд телефонен номер. Практиката е позната като caller ID spoofing и наподобява фалшифицирането на имейл адреси.

Фалшифицирането може да се направи с безплатен софтуер и подходящи настройки. Но дори и това не е необходимо – има уеб базирани услуги като SpoofCard, които предлагат фалшифициране на телефонни номера. Това прави практиката лесно достъпна и потенциално опасна. Телефонните измами са масово явление в България и макар голяма част от хората вече да са информирани за това как се случват, те едва ли са запознати с възможността някой да фалшивифицира телефонният номер на близък, приятел, държавна или частна институция.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *