Как да проверите дали пропуснатото обаждане е от чуждестранен телефон

Нова ТВ са пуснали репортаж за зачестилите в България измами с чуждестранни импулсни номера.В него обаче не се обяснява  как абонатът може да провери откъде идва обаждането. От КРС съветват да се „провери номера в интернет“, но не казват точно как.

Всъщност е доста лесно. Има различни сайтове, които показват списък с международните телефонни кодове. За целите на статията ще използваме този, но всеки друг върши същата работа. Отваряте списъка и проверявате на коя страна кореспондира кодът, с който започва номерът, от който имате пропуснато повикване.

Българските телефонни номера започват с +359 (националният код на България). Това, което измамниците правят, е да използват международни номера, които изглеждат като български. Те ви звънят от тези номера и затварят. Много хора отказват да връщат обаждане на чуждестранен номер, именно защото се страхуват, че разговорът може да им излезе скъпо. Но ако номерът изглежда като български, вероятността да върнат обаждането се увеличава.

Например номерата +359888ХХХХХХ и +59888ХХХХХХ изглеждат почти идентични, с тази разлика, че първият номер е на български абонат, а вторият е на абонат в Уругвай(националният код на Уругвай е +598). Този вид измама е известна като one ring scam и от години е популярна в САЩ и Западна Европа.

Таблицата с националните кодове дава възможност да сверите от къде идва обаждането. Има и мобилни приложения, които правят това вместо вас, но не успях да намеря надеждно такова, затова ще се въздържа от посочване на имена.

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.