Шифрирани съобщения във Viber – какво значи това?

Изглежда от Viber са започнали маркетингова кампания, за да обяснят на потребителите си, че съобщенията в приложението се криптират.Когато си чатите с някого, виждате в основния екран известието: „Съобщенията, изпратени от участниците в този разговор, са шифрирани“. През последните 48 часа получих няколко запитвания какво точно значи това.

Шифрирането (или криптиране от край до край) на съобщения във Viber не е нищо ново: всъщност то съществува от парил 2016 г. Криптирането от край до край означава, че съобщението е шифрирано във всеки един момент от пътя му от подателя до получателя и не може да бъде засечено или прочетено от никой друг освен от тези двама души.

Ето как го обясняват самите разработичици на Viber:

Криптирането от край до край означава, че данните (всички типове съобщения, снимки, видеоклипове, гласови и видео разговори) са шифрирани от момента, в който се изпращат от едно устройство, до момента, в който достигнат до желания получател. Тези данни не могат да бъдат засечени и разчетени от никого, дори и от служителите на Viber.

След като едно съобщение бъде доставено, ние не съхраняваме на нашите сървъри каквато и да е информация за него. Ако възникне проблем при доставянето на съобщението, то ще остане шифровано, докато получателят го получи, и ще изчезне от сървъра, след като бъде доставено.

Източник: https://support.viber.com/customer/portal/articles/2017401-viber-security-faq#security-measures

Пример: Изпращате съобщение на приятеля си Дончо. При изпращането съобщението се криптира така, че може да бъде отключено и прочетено само от двама души: вие и Дончо. Това са единствените хора, които имат ключа, с който се декриптира съобщението. Така че ако например аз следя трафика в мрежата на Дончо, аз не мога да прочета изпратеното от вас съобщение.

А сега да предположим, че Дончо си е изключил интернета и не може да получи съобщението. Тъй като съобщението не може да бъде доставено на Дончо, то остава на сървърите на Viber. Там обаче също не може да бъде прочетено, защото, както казахме, ключът за декриптиране го имате само вие и Дончо. Така че ако на Джереми, който е служител на Viber, му е скучно в офиса и реши да види за какво толкова си пишете с Дончо, той не може да ви разчете съобщенията, въпреки че има достъп до сървъра, на който се съхраняват.

В миналото Viber беше критикувана, че не разкрива информация за начина, по който криптира съобщенията си. На всичкото отговре приложението е създадено от бивши израелски военни, което допълнително подклажда теорията, че шифрирането на Viber не е надеждно и едва ли не това е всъщност един инструмент за подслушване. Viber беше купена от японската компания Rakuten още през 2014 г., така че не съм сигурен дали тези критики продължават.

27 коментара

 1. Пепи каза:

  Има ли опция за шифрирани съобщения

  • Questo каза:

   Съобщенията във Viber са шифрирани по подразбиране, не трябва да настройвате нищо.

 2. Тони каза:

  От снощи съобщенията ми по Viber не могат да се изпратят или се изпращат с голямо закъснение, както и изпратени до мен получавам с голямо закъснение. Каква е причината?

  • Questo каза:

   Не съм служител на Viber и не мога да кажа защо точно се получава забавянето. Възможно е да се дължи на проблем с интернет връзката, но може и да е друга причина. За по-детайло обяснение ще трябва да се обърнете към Viber: https://support.viber.com/customer/portal/emails/new

 3. Десислава каза:

  Здравейте, когато пиша на някой по вайбър и ми излезе че написаното е шифрирано означава ли че този човек си е изтрил вайбъра или ме е блокирал , защото ми излиза като доставено

  • Questo каза:

   Не, означава просто, че съобщението е шифрирано и не може да бъде прочетено от никой друг освен от притежателите на двата телефона, между които се изпраща.

 4. Ива каза:

  Опитвам се да прочета чата си във Вайбър от преди два месеца, на се появява съобщение, че разговорът е криптиране и не мога да го отворя.Как мога да отворя старите съобщения, те изтриват ли се с времето?

  • Questo каза:

   Привет, криптиран разговор означава, че съобщенията са шифрирани и не могат да се прихванат от трети страни. Така че едва ли това е причината, поради която не се четат съобщенията. Да не би съобщенията да са изтрити от другата страна в разговора или пък да е използвана опцията за секретен чат?

   • Галя каза:

    Аз не разбрах Вашия отговор, съжалявам! Как мога да прочета конкретен диалог, след като са криптирани съобщенията ни? Някакви стъпки, моля? Благодаря!

 5. Атанас каза:

  здравейте а защо само на определени абонати пише че е криптирано в случайят при мен само на един единствен абонат и то от скоро да не би да ме е сложил в скрити чатове или не знам…пиша му пише че е доставено но не прочетено и криптирано..докато при други абонати ми показва или че не е доставено или че е доставено но не криптирано >?

 6. Атанас каза:

  Всъщност аз мисля че ме е блокирал защото му звъня от един час и ми казва че говори

 7. Атанас каза:

  Защо само на един единствен абонат се получава така

 8. Сhilicova каза:

  А може ли да се деактивира тази опция?

  • Questo каза:

   Не, мисля, че може, шифрирането е включено по подразбиране. А и защо ви е да го изключвате?

 9. Десислава каза:

  Здравейте, мой приятел си изтри вайбър
  И след няколко месеца на други познати , но не и на мен им е дошло съобщението че пак се присъединява какво се случва

  • Questo каза:

   Привет, възможно е пак да си е инсталирал приложението или пък да си е сменил номера и някой друг да ползва неговия номер. Това са вариантите, за които се сещам.

 10. Десислава каза:

  А ако е блокирал няколко човека как ще излизат нещата

 11. Тони каза:

  Здравейте,
  Защо не мога да си отворя по стари съобщения във вайбър? Мога да прочета само 2 месеца назад, а по-старите ги няма, пише че са шифрирани.
  Щом шифрирането означава да не ги четат трети лица, защо и аз не мога???

  • Questo каза:

   Шифрирани означава, че са криптирани, т.е. не могат да се засекат от трети лица, които подслушват мрежата. Да не би да сте изтрили старите съобщения?

 12. Ивайло каза:

  Всички стари съобщения от стотици абонати не могат да се прочетат. Това е доста безумно. Някакви разяснения?!

 13. Ели каза:

  Здравейте!Възможно ли е да не се показва в разговора ни това съобщение?Не да се премахне,а само да не се показва.

  • Ели каза:

   Здравейте!Възможно ли е да не се показва в разговора ни това съобщение?Не да се премахне,а само да не се показва.

 14. Драшкова каза:

  Здравейте,
  Мога ли да прочета криптирано съобщение на лаптопа си и как да стане това? Виждам го на телефона, но на лаптопа изобщо няма информация за полученото съобщение.

 15. Tedi каза:

  Привет, Как мога да си прочета стари съобщения, за които пише че са криптирани? Няма ли начин да се анулира криптирането?

 16. rock каза:

  Здравейте, не намерих конкретна тема по моя въпрос, за това си позволявам да го задам тук:
  Ползвам Iphone 4s . На 19.07.2018 забелязах че Viber се е актуализирал с версия 9.3.1. И от този момент немога да получавам снимки, да изпращам снимки и да си слагам профилна снимка. Избирам снимка от библиотеката , но не се зарежда. А при получване виждам, че ми изпращат снимка, но също не се зарежда.
  Какъв според вас е проблема? Рестартирах телефона, но не съм преинсталирвала Viber.
  Благодаря

 17. Анета каза:

  Здравейте, много ми е неудобно и вайбер ме изгуби с това шифриране. Преди това четях стари съобщения които ми помагаха в доста ситуации..за мен е много важно да ползвам старата си информация…как мога да премахна това шифриране?

 18. Теодора каза:

  Когато изчезне снимката на притежателя на вайбъра, означава ли че ме е премахнал от контакти и т.на. ?преди това ме блокира. !

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.