Меню Затваряне

Криптирани съобщения – какво значи това?

Обновена на 08.02.2024 от Questo

Преди години потребителите на Viber бяха изненадани от следното известие: „Съобщенията, изпратени от участниците в този разговор, са шифрирани“.

Сега нещо подобно се случва с потребителите на Messenger. Те получават известие, че разговорите им вече са криптирани от край до край, а за да запазят съобщенията си, трябва да въведат PIN код.

Какво е криптиране от край до край

Криптирането от край до край означава, че съобщението е шифрирано във всеки един момент от пътя му от подателя до получателя и не може да бъде засечено или прочетено от никой друг освен от тези двама души.

Ето и дефиницията за криптирани съобщения на Viber:

Криптирането от край до край означава, че данните (всички типове съобщения, снимки, видеоклипове, гласови и видео разговори) са шифрирани от момента, в който се изпращат от едно устройство, до момента, в който достигнат до желания получател. Тези данни не могат да бъдат засечени и разчетени от никого, дори и от служителите на Viber.

След като едно съобщение бъде доставено, ние не съхраняваме на нашите сървъри каквато и да е информация за него. Ако възникне проблем при доставянето на съобщението, то ще остане шифровано, докато получателят го получи, и ще изчезне от сървъра, след като бъде доставено.

Пример: Изпращате съобщение на приятеля си Дончо. При изпращането съобщението се криптира така, че може да бъде отключено и прочетено само от двама души: вие и Дончо. Това са единствените хора, които имат ключа, с който се декриптира съобщението. Така че ако например аз следя трафика в мрежата на Дончо, аз не мога да прочета изпратеното от вас съобщение.

А сега да предположим, че Дончо си е изключил интернета и не може да получи съобщението. Тъй като съобщението не може да бъде доставено на Дончо, то остава на сървърите на Viber. Там обаче също не може да бъде прочетено, защото, както казахме, ключът за декриптиране го имате само вие и Дончо. Така че ако на Джереми, който е служител на Viber, му е скучно в офиса и реши да види за какво толкова си пишете с Дончо, той не може да ви разчете съобщенията, въпреки че има достъп до сървъра, на който се съхраняват.

Криптирането от край до край е стандартна мярка, която защитава правото на поверителност на потребителите. Повечето популярни месинджъри я използват. Messenger я въведе за всички потребители в края на 2023 г.

В момента в Европейския съюз се води спор за това дали правителствата да имат право да сканират съобщенията, които европейците си изпращат онлайн. Предвижда се мярка, която – ако бъде въведена – би могла да обезсмисли крипитрането от край до край.

С други думи – всичко, което прочетохте в тази статия, няма да има значение. Комуникацията ви онлайн няма да е поверителна и дори изпращането на невинна снимка би могло да ви маркира като разпространител на детска порнография.

Повече за тoзи антиутопичен сценарий четете тук.

Подобни статии

42 Comments

 1. Тони

  От снощи съобщенията ми по Viber не могат да се изпратят или се изпращат с голямо закъснение, както и изпратени до мен получавам с голямо закъснение. Каква е причината?

  • Questo

   Не съм служител на Viber и не мога да кажа защо точно се получава забавянето. Възможно е да се дължи на проблем с интернет връзката, но може и да е друга причина. За по-детайло обяснение ще трябва да се обърнете към Viber: https://support.viber.com/customer/portal/emails/new

 2. Десислава

  Здравейте, когато пиша на някой по вайбър и ми излезе че написаното е шифрирано означава ли че този човек си е изтрил вайбъра или ме е блокирал , защото ми излиза като доставено

  • Questo

   Не, означава просто, че съобщението е шифрирано и не може да бъде прочетено от никой друг освен от притежателите на двата телефона, между които се изпраща.

 3. Ива

  Опитвам се да прочета чата си във Вайбър от преди два месеца, на се появява съобщение, че разговорът е криптиране и не мога да го отворя.Как мога да отворя старите съобщения, те изтриват ли се с времето?

  • Questo

   Привет, криптиран разговор означава, че съобщенията са шифрирани и не могат да се прихванат от трети страни. Така че едва ли това е причината, поради която не се четат съобщенията. Да не би съобщенията да са изтрити от другата страна в разговора или пък да е използвана опцията за секретен чат?

   • Галя

    Аз не разбрах Вашия отговор, съжалявам! Как мога да прочета конкретен диалог, след като са криптирани съобщенията ни? Някакви стъпки, моля? Благодаря!

 4. Атанас

  здравейте а защо само на определени абонати пише че е криптирано в случайят при мен само на един единствен абонат и то от скоро да не би да ме е сложил в скрити чатове или не знам…пиша му пише че е доставено но не прочетено и криптирано..докато при други абонати ми показва или че не е доставено или че е доставено но не криптирано >?

 5. Атанас

  Всъщност аз мисля че ме е блокирал защото му звъня от един час и ми казва че говори

  • Questo

   Не, мисля, че може, шифрирането е включено по подразбиране. А и защо ви е да го изключвате?

 6. Десислава

  Здравейте, мой приятел си изтри вайбър
  И след няколко месеца на други познати , но не и на мен им е дошло съобщението че пак се присъединява какво се случва

  • Questo

   Привет, възможно е пак да си е инсталирал приложението или пък да си е сменил номера и някой друг да ползва неговия номер. Това са вариантите, за които се сещам.

 7. Тони

  Здравейте,
  Защо не мога да си отворя по стари съобщения във вайбър? Мога да прочета само 2 месеца назад, а по-старите ги няма, пише че са шифрирани.
  Щом шифрирането означава да не ги четат трети лица, защо и аз не мога???

  • Questo

   Шифрирани означава, че са криптирани, т.е. не могат да се засекат от трети лица, които подслушват мрежата. Да не би да сте изтрили старите съобщения?

 8. Ивайло

  Всички стари съобщения от стотици абонати не могат да се прочетат. Това е доста безумно. Някакви разяснения?!

 9. Ели

  Здравейте!Възможно ли е да не се показва в разговора ни това съобщение?Не да се премахне,а само да не се показва.

  • Ели

   Здравейте!Възможно ли е да не се показва в разговора ни това съобщение?Не да се премахне,а само да не се показва.

 10. Драшкова

  Здравейте,
  Мога ли да прочета криптирано съобщение на лаптопа си и как да стане това? Виждам го на телефона, но на лаптопа изобщо няма информация за полученото съобщение.

 11. Tedi

  Привет, Как мога да си прочета стари съобщения, за които пише че са криптирани? Няма ли начин да се анулира криптирането?

 12. rock

  Здравейте, не намерих конкретна тема по моя въпрос, за това си позволявам да го задам тук:
  Ползвам Iphone 4s . На 19.07.2018 забелязах че Viber се е актуализирал с версия 9.3.1. И от този момент немога да получавам снимки, да изпращам снимки и да си слагам профилна снимка. Избирам снимка от библиотеката , но не се зарежда. А при получване виждам, че ми изпращат снимка, но също не се зарежда.
  Какъв според вас е проблема? Рестартирах телефона, но не съм преинсталирвала Viber.
  Благодаря

 13. Анета

  Здравейте, много ми е неудобно и вайбер ме изгуби с това шифриране. Преди това четях стари съобщения които ми помагаха в доста ситуации..за мен е много важно да ползвам старата си информация…как мога да премахна това шифриране?

 14. Теодора

  Когато изчезне снимката на притежателя на вайбъра, означава ли че ме е премахнал от контакти и т.на. ?преди това ме блокира. !

 15. Теди

  какво е скрито съобщение на вайбър, получавам такова цъобщение, когато го отварям, то изчезва?

  • Questo

   Теди, има два вида съобщения във Viber: тайни (secret) и скрити (hidden). Ако разбирам правилно говорите за тайно съобщение, което изчезва след определен период от време. Какво представлява тайното съобщение и как да изпратите такова може да прочетете тук: https://questona.com/kak-da-izpratia-taino-saobshtenie-viber/

 16. Светла

  Здравейте. Ползвам Вайбър на компютъра, но там не виждам скритите си чатове. Може ли някой да съдейства?

 17. Деси

  Може ли да се прави таен чат , без да имате телефона на човека, с когото искате да разговаряте?

  • Questo

   Не съм сигурен, че разбирам въпроса. Трябва да имате връзка с абоната, за да започнете таен чат с него. Това предполага, че сте го добавили като контакт или сте в една група и виждате потребителското му име. Ако можете да си пишете директни съобщения, то вече имате телефонния му номер. В този ред на мисли, да, с такъв абонат можете да започнете таен чат.

  • Questo

   Привет, Ивелина, отверете тайния чат, плъзнете с пръст наляво, за да отворите страничното меню, и скролнете надолу, доакто стигнете „Превключване на нормален чат“. Натиснете го.

   Повече за тайните и скритите чатове, за какво са полезни и каква е разликата между тях може да прочетете тук: https://questona.com/razlika-taen-skrit-chat-viber/

 18. Здравка

  Здравейте,ъпдейтна ми се вайбъра с най новата версия въпреки че бях забранила актуализация
  Сега всички съобщения ми излизат криптирани и не мога да прочета нищо от предишен чат.Вайбъра ми е служебен и ми се налага да ползвам инфо от предишни чатове,но не става.Прочета ли чата и затворя ли го после,до там няма прочитане отново.
  Теглих стари версии,но не тръгват,може би андройда ми е нов и не подържа старите версии на вайбъра.
  Как да направя така,че да мога да чета стари съобщения.
  Благодаря ви.

 19. Beti

  Здравейте, грешно криптирах съобщения до абонат, как бих могла да премахна криптирането?

  • ВАСЯ Й.

   Здравейте, грешно криптирах съобщения до абонат, как бих могла да премахна криптирането?

  • ВАСЯ Й.

   Здравейте! Грешно криптирах съобщения до абонат, как бих могла да премахна криптирането?

 20. Салих

  Какво означава когато в долния десен ъгъл има кърфица на приятел на вайбър, аз като отида на вайбър само на един приятел в полето има такава кърфица

 21. Салих

  Какво означава когато в долния десен ъгъл има кърфица на приятел на вайбър, аз като отида на вайбър само на един приятел в полето има такава

 22. Стефка Колева

  Здравейте, загубих много важна информация за мен. Един от чатовете ми е криптиран и не зная ,какво да направя. Помогнете ми ,моля. Има ли начин да се отключи тази информация?
  Благодаря Ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *