Меню Затваряне

Имате ли Facebook? Данните ви може би са откраднати [Как да проверите]

Обновена на 21.05.2024 от Questo

Телефонните номера на над 435 млн. Facebook потребители са публикувани в сайт в тъмната мрежа. Това поне твърдят създателите на сайта, който е организиран като търсачка.

С въвеждане на две имена потребителят може да открие телефонния номер на човека и друга информация, свързана с него – като например града, в който живее, месторабота или дали има сключен брак.

Не се уточнява как са събрани тези данни. Най-вероятно става дума за инцидент през 2019 г., когато някой успя да събере личните данни на над 500 млн. Facebook потребители.

Инцидентът стана публично известен две години по-късно, когато данните за пръв път се появиха по хакерски форуми. В тях фигурираха и телефонните номера на около 432 хил. българи.

Че сайтът използва именно тези данни подсказва фактът, че той е обновяван за последно през 2021 г. – само дни, след като инцидента стана публично известен.

Какви данни съдържа търсачката

Questona не може да докаже предположението си, че в търсачката има данни за 432 хил. български потребители. Такива обаче със сигурност има и това се установява с проста проверка.

В сайта може да се търси по две имена, телефон, местоживеене, месторабота или идентификационен номер (това е номерът, който профилът ви е получил от Facebook, когато сте се регистрирали.

В зависимост от това какви данни е попълнил за себе си потребителят във Facebook, може да видите къде живее, кой е телефонният му номер, полът му, дали е обвързан или в брачен съюз.

Важно е да се уточни, че макар потребителите сами да са качили тези данни във Facebook, използването им от трети лица все пак е нарушение.

Как може да се злоупотреби с данните

Това със сигурност е един от най-големите незаконни телефонни указатели с български номера. Незаконен, защото данните са събирани без знанието на Facebook потребителите.

С толкова много информация могат да се осъществяват непоискани рекламни обаждания, телефонни измами и спам.

Макар данните да са от 2019 г., голяма част от тях вероятно са още актуални, защото повечето хора нямат навика да сменят редовно телефоннния си номер.

Така например проверка на Questona откри в базата данни телефонния номер на един бивш български премиер, който си е актуален и до днес. Фигурират имената на известни личности: спортисти, певци, актьори, предприемачи и т.н.

Как да разберете дали данните ви са в търсачката

Един начин да проверите дали и вашите данни са в търсачката е да я посетите и да въведете имената си или телефонния си номер.

Като цяло обаче идеята да попълвате данните си в непознати сайтове не е добра. От съображения за сигурност няма да публикувам адреса на сайта.

Но пък може да проверитете дали данните ви са изтекли от Facebook чрез HaveIbeenPwned.

Достатъчно е да посетите сайта и да въведете в търсачката телефонния си номер. Когато го въвеждате, включете и телефонния код за България (+359).

Ако например номерът ви е 088ХХХХХХХ, в търсачката трябва да въведете:

+35988ХХХХХХХ

Ако данните ви са изтекли от Facebook, ще видите следното предупреждение:

Kакво може да направите, ако откриете, че данните ви са откраднати

За съжаление нищо. Тези данни са публични от няколко години; търсачката просто ги събира на едно място и улеснява значително разглеждането им.

Ако ви притеснява, че телефонният ви номер е публикуван в интернет, може да поискате от мобилния оператор да ви го смени.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *