Меню Затваряне

EFF разкритикува поверителния режим в Gmail

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Electronic Frontiers Foundation разкритикува новия поверителен режим за изпращане на писма в Gmail. Организацията твърди, че функцията за поверителност всъщност не осигурява поверителност.

„Важно е да отбележим, че тъй като писмата, изпратени в поверителен режим, не са криптирани от край до край, те могат да бъдат прочетени от Google и компанията разполага с техническата възможност да ги съхранява за неограничен период от време, независимо каква дата на изтриване сте настроили. С други думи поверителният режим не осигурява никаква поверителност що се отнася до Google“, се казва в становището на EFF.

Поверителният режим е нова функция в Gmail, която ви позволява да изпратите имейл, който може да бъде отворен само от определени хора, самоизтрива се автоматично след определен период от време и не може да бъде препратен на трети лица.

За EFF определението „поверителен режим“ е проблем, тъй като според организацията заблуждава потребителите, че имейлите им действително са напълно поверителни.

Поверителният режим съдържа няколко по-интересни функции. Първата е, че писмото може да се заключи с парола – така че само този, който знае паролата, може да го прочете. Втората е, че Gmail забранява препращането или принтирането на имейли, изпратени в поверителен режим. Третата е, че писмата могат да бъдат настроени с дата на изтриване и при настъпване на датата те вече не могат да бъдат прочетени.

Според EFF нито една от тези функции не е надеждна заради липсата на криптиране на край до край. Така например дори и заключено с парола, едно писмо може да бъде разчетено от алгоритмите на Gmail. Наскоро Google, която притежава услугата Gmail, беше критикувана, че предоставя на трети страни достъп до съдържанието на имейли. В случая става дума за достъп на хора: т.е. хора, които работят в компании извън Google, могат да разглеждат съдържанието на писма в Gmail.

Вградената забрана за препращане и принтиране на имейли също не върши работа според EFF, тъй като тя лесно може да бъде заобиколена с една снимка на екрана със смартфон. По отношение на самоунищожаващите се писма EFF коментира, че тези съобщения се изтриват само за получателя. Те обаче продължават да са видими дори и след датата за изтриване както за Google, така и за изпращача в неговата папка Sent. Тези, които изпращат и получават имейли с насрочена дата за изтриване, следва да са наясно с този факт.

За периода между юли и декември 2017 г. Google е получила заявки за достъп до над 87 хил. потребителски профила, което е рекорд откакто компанията води публична статистика. Заявки за достъп до потребителски профили се подават от държавни институции – полиция, разследващи служби – и обикновено са свързани с разследването на заподозрени в различни престъпления.

Статистиката показва, че между юли и декември 2017 г. българските служби са поискали информация за 5 профила, но всичките им заявки са били отхвърлени от Google. Между януари и юни 2017 г. Google за пръв път е предоставила някакви данни на български институции.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *