Меню Затваряне

Windows срещу Linux: предимства и недостатъци

Обновена на 19.07.2018 от Questo

Дебатът за предимствата на Linux пред Windows (и обратното) е безкраен и мненията са силно поляризирани. В зависимост от това кого попитате, отговорът ще е или яростна защита на Linux като по-сигурна и ефективна операционна система, или отхвърлянето й за сметка на далеч по-популярната и удобна Windows.

Това е едно 16-минутно видео, което маркира основните предимства и недостатъци на Linux за ненапреднали потребители в сравнение с използването на Windows. Няма да вземам страна в спора за качествата на двете операционни системи, просто ще изведа основните плюсове и минуси на Linux: такива, каквито ги вижда обикновеният потребител, а не технически напредналият такъв.

Сигурен съм, че напредналите потребители могат да изброят още много предимства, но за целите на статията ще се съсредоточа само върху онези характеристики, които засягат масовия потребител.

Предимства

Сигурност: Linux има репутация на по-сигурна операционна система от Windows. Не че Linux и различните й дистрибуции (версии) е непробиваема: има вируси за Linux, а и постоянно се откриват нови бъгове в нея. Но заради огромната популярност на Windows (към днешна дата над 80% от настолните компютри по света използват Windows, срещу едва 1.69% за Linux по данни на statcounter) голяма част от вирусите се пишат за WIndows. Освен това Linux бие Windows по сигурност и като архитектура: което означава, че е много по-лесно на един компютър да се инсталира зловреден код, ако на него има Windows, отколкото ако е с Linux.

За обикновеният потребител всичко това означава, че не трябва да се притеснява особено от заразяване. Много потребителите на Linux въобще не си инсталират антивирусни програми и забравят за всички аларми и предупреждения за заплахи (много често фалшиви), които постоянно изскачат в Windows.

Поверителност: За разлика от Windows, дистрибуциите на Linux не събират толкова много данни за потребителите си. Вярно е, че разработчиците на Ubuntu (най-популярната дистрибуция на Linux) планират да събират лични данни, но като цяло Linux си запазва репутацията на операциона система, която цени правото на поверителност на своите потребители.

По-малко ресурси, по-малко рестартирания: Разнообразието от дистрибуции на Linux позволява да изберете такава, която харчи много по-малко ресурси и щади компютъра ви. Някои дистрибуции като Damn Small Linux могат да се съберат върху едва 50 мегабайта на твърдия диск, и то с включен в тях софтуер като уеб браузър или офис пакет.

Като цяло Linux забива по-рядко и върви по-гладко – особено в сравнение с по-старите версии на Windows. Не е необходимо да се рестартира след всяко инсталиране на нов софтуер.

Всичко е безплатно: Както Linux, така и софтуерът за нея в общия случай са безплатни, което означава, че ще спрете да виждате любезните напомняния от Microsoft или който и да е друг разработчик да си купите легален софтуер.

Недостатъци

Несъвместим софтуер: Много софтуерни продукти не са съвместими с Linux. Това означава, че повечето игри не тръгват под Linux, популярни програми като продуктите на Adobe(например Photoshop) – също.Отчасти този проблем би могъл да се реши с инсталиране на софтуер от типа на Wine, който симулира Windows среда, но това невинаги помага.

Понякога Linux не разпознава свързаните към лаптопа смартфони като мултимейни устройства. Това означава, че не можете да качвате музика, да сваляте снимки и документи от смартфона и т.н. За да се случи това трябва да се инсталра допълнителен софтуер, но и тогава няма гаранция, че проблемът ще бъде решен.

Инсталирането на пакети: Първото нещо, с което се сблъсквате и с което ще трябва да свикнете, когато преминете на Linux, е инсталирането на нов софтуер. В Windows, когато искате да инсталирате нова програма, просто отваряте инсталационния файл или физическия носител(диск, флашка), на който се намира. В Linux често се налага да инсталирате софтуер през терминала с въвеждането на команди.

Не всяка инсталация минава гладко: нерядко се оказва, че за да тръгне една програма е необходимо инсталирането на допълнителни пакети, постоянно изскачат съобщения за грешки или несъответствия, което праща потребителите да търсят решение в Google; или да се окажат от инсталацията. Понякога инсталирането на софтуер може да отнеме доста време за потребители, които не са технически напреднали.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *