Как да изпратя поверително съобщение в Gmail

Функцията „Поверителен режим“ вече е активна за българските потребители на Gmail. Тя ви позволява да изпратите имейл, който може да бъде отворен само от определени хора, самоизтрива се автоматично след определен период от време и не може да бъде препратен на трети лица.

Иконката за включване на поверителния режим се намира в долния край на всяко ново съобщение, което създавате, до иконката за вмъкване на снимка.

Когато активирате поверителния режим, виждатге прозорец с основните настройки на вашето скрито съобщение. Нека да разгледаме всяка една от тях.

1. Забрана за препращане и копиране на съдържанието. По подразбиране поверителният режим на Gmail забранява на получателя на съобщението да го препраща. Това е полезно, когато изпращате важни документи. Възможно е получателят на тези документи неумишлено или умишлено да ги препрати на трети лица. Ако писмото е изпратено в поверителен режим, получателят няма да има възможност да препрати писмото ви на трети имейл адрес.

Поверителният режим забранява копирането на съобщението и свалянето на прикачени файлове. Ако изпратите писмо в поверителен режим, получателят няма да може да копира съдържанието му. Ако писмото съдържа прикачен файл – например екселска таблица или документ в Word, получателят ще може да отвори и разгледа прикачения файл в браузъра си, но няма да може да свали файла на компютъра си. Той също така няма да може да копира съдържанието на прикачения файл по обичайния начин (десен бутон на мишката + Copy). Възможно е обаче да направи копие на документа чрез скрийншот на екрана.

2.Задаване дата на изтичане. Имате възможност да изберете срок на годност на вашето съобщение. Когато този срок приключи, съобщението се изтрива от пощата на получателя и вече не може да се отваря. Имате възможност да избирате между няколко срока: 1 ден, 1 седмица, 1 месец, 3 месеца и 5 години (за съжаление няма опция да избирате произволен срок).

Тази опция се използва, за да направи информацията в едно съобщение недостъпна след изтичането на предварително зададения период. Тя е вградена в различни месинджъри като Snapchat, но дори и да не ползвате някой от тях, няма как да не помните самоунищожаващите се съобщения в „Мисията невъзможна“. Горе – долу същото е.

3.Заключване с код за достъп. Можете да зададете код за достъп, така че само човекът, който притежава кода, да може да отвори изпратеното от вас съобщение. Това се оказва полезно, когато получателят на писмото работи на публично място и има опасност някой да му бърника из имейлите в негово отсъствие.

Когато зададете код за достъп, получателят на имейла получава този код като SMS на мобилния си телефон. За да отвори писмото ви, той трябва да въведе кода за достъп. Така дори и някой друг да отвори пощшенската му кутия, той няма да може да прочете съдържанието на вашия имейл.

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.