Меню Затваряне

Функцията за смяна на номер във Viber позволява да се открадне чужда самоличност

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Обновена на 12 юни 2018, добавено е опровержение от Viber

Преди няколко дни изпробвах новата функция на Viber „Смяна на телефонен номер“, която ви позволява да запазите стария акаунт, ако сменяте мобилния си номер. Оказа се, че тази функция може да се използва и за да откраднете чужда самоличност и да се представяте за нея в приложението.

„Смяна на телефонен номер“ се използва, за да запазите чатовете и списъците с контакти във Viber, когато сменяте телефонния си номер. Процедурата е сравнително лесна: въвеждате в приложението новия си телефонен номер и Viber вече асоциира акаунта ви с него, а не със стария номер.

Какво обаче се случва, ако вместо вашия нов номер въведете телефонния номер на съществуващ абонат?

Точно това направих аз, когато тествах „Смяна на телефонен номер“. Отворих приложението и смених моя номер (0888ХХХХХХ) с номер на съществуващ мобилен абонат(0876ХХХХХХ). Viber ми даде съобщение, че вече ме свързва с номер 0876ХХХХХХ. След това направих още една смяна и върнах моя телефонен номер, за да може Viber отново да ме асоциира с 0888ХХХХХХ. И реших, че с това казусът е приключен.

Обаче започнах да получавам във Viber съобщения и обаждания, които очевидно не бяха за мен, а за другия абонат с номер 0876ХХХХХХ. Хората от другата страна на линията си мислеха, че изпращат през Viber съобщения до абоант 0876ХХХХХХ. Но тези съобщения ги получавах аз. А абонат 0876ХХХХХХ дори нямаше инсталиран Viber на телефона си.

Оказа се, че със смяна на телефонния номер в настройките на Viber мога да се представям за друг човек и да комуникирам с неговите приятели, без те да разберат.

Направих малко проучване и ето какво мисля, че се е случило. Потребителите на Viber, които познават абонат 0876ХХХХХХ, са получили известие, че той си е сменил номера с 0888ХХХХХХ. Те са запаметили новия номер, който пък се синхронизира с Viber. Така в техните Viber акаунти моят номер (0888ХХХХХХ) излиза под името на абонат 0876ХХХХХХ.

Пак напомням, че абонат 0876ХХХХХХ въобще няма инсталиран Viber. Аз обаче имам и останалите потребители си мислят, че аз съм абоант 0876ХХХХХХ.

Защо това е опасно? Защото създава възможност за влизане в ролята на друг човек. Основна част от комуникацията във Viber е чрез текстови съобщения. Използвайки този трик, някой може да се представя за друг човек и да общува с познаните му, без да бъде разкрит.

Тази уязвимост може сравнително лесно да бъде използвана като вектор за атака. Ето теоретична постанвока как може да протече атаката.

1.Стефан няма Viber на мобилния си телефон. Аз искам да се представям за Стефан във Viber.

2.Отварям си Viber, избирам „Смяна на телефонен номер“ и въвеждам телфонния номер на Стефан.

3.Viber изпраща код за потвърждение на номера на Стефан. Разбирам какъв е кодът (трябва да имам достъп до телефона му или просто се обаждам на Стефан и го моля да ми го продиктува) и го въвеждам. Viber вече ме идентифицира с телфонния номер на Стефан.

4.Отново влизам в „Смяна на телефонен номер“ и този път въвеждам моя си телефон номер. Viber ми изпраща код за потвърждение и отново ме свързва с моя си телфонен номер, а не с този на Стефан.

5.Когато правя първата смяна, приятелите на Стефан, които използват Viber, получават известие, че си е сменил номера и запаметяват новия му номер, който всъщност е моят номер. Сега те си мислят, че Стефан използва Viber, но всъщност това съм аз.

6. Приятелите на Стефан му пишат съобщения във Viber. Познайте кой ги получава.

Тази атака е напълно реалистична, доколкото аз успях да я осъществя, макар и случайно. След като подмяната на самоличности е факт, тя може да остане незабелязана дълго време, особено ако двете страни в разговора не се виждат наживо и не общуват по друг начин (телефон, Facebook и т.н.) Жертвата няма как да разбере, защото не използва Viber и въобще няма идея какво се е случило.

Опровержение от Viber

От Viber изпратиха опровержение на горната постановка. „Сценарият, описан във вашата статия, е невъзможен и нереалистичен, доколкото не може да бъде приложен и изпълнен в рамките на функцията „Промяна на телефонния номер“ във Viber, най-вече заради процедура за верификация, част от процеса –  посочват от компанията. – С една дума, потребител, който желае да промени телефонния си номер, е длъжен да въведе 6-цифрен код, получен като SMS на устройството, което работи с този номер. Този процес на верификация гарантира, че потребителят е ползвател на номера и има достъп до телекомуникационната услуга, идентифицирана чрез новия мобилен номер, който заменя съществуващия, което прави решението на Viber напълно надеждно и сигурно. Tази методология се използва, за да се премахнат всички възможни рискове от измами с идентичност в приложението.“

„Основен приоритет на Viber е да пази личната информация, достъпна само за потребители и да предотвратява опити за кражба на самоличност, и подобни нарушения, свързани с личните данни“, коментират още от Viber.

Подобни статии

53 Comments

  • Questo

   Прати ми, и двата пъти. При първата смяна – когато смених моя номер с чужд, SMS-ът беше изпратен на телефона на другия абонат. Обадих му се и го помолих да ми го продиктува, а после го въведох в моя Viber и приложението го прие. При втората смяна – когато смених чуждия номер с моя – Viber пак ми прати SMS, вече на моя си номер, и съответно го получих на моя телефон.

 1. qwerty

  с 2 думи малко трудно ще стане да „хакнеш“ който и да е без СМС-то…. Не вярвам, че ще ми звънне непознат номер и някой ще поиска 6-те цифрички от преди малко полученото съобщение.
  поздрави за интересния сайт 🙂

  • Questo

   Така е, от непознат човек трудно ще измъкнеш SMS по телефона. Но ако примерно си остави телефона някъде и ти имаш достъп до него, можеш да видиш кода и после да изтриеш SMS-а, за да не го види собственика. Има и други условия, които трябва да са изпълнени – например ако този човек вече има Viber акаунт трикът едва ли ще проработи. Все пак за мен това е слабост в приложението, която трябва да се изчисти.

 2. Емилия

  Здравейте,
  интересува ме – как може човек да си е оставил телефона в къщи, да не е в града и в същото време да си влиза във вайбъра…???

  • Questo

   ЗДравейте, вече и на мен ми е трудно да следя темата за онлайн статуса във Viber, но ето каква беше ситуацията преди. Viber е направен така, че винаги работи на заден план в телефона, дори и да не го използвате. Затова е възможно да се показва статус Online, дори и приложението да не е отворено. Наскоро в документацията на сайта на Viber добавиха уточнението, че ако не ползвате приложението, ще се вижда статус Last Seen. Кое от двете е вярно не мога да кажа със сигурност, за повече информация може да попитате съпорт центъра на Viber: https://support.viber.com/customer/portal/emails/new

 3. Оги

  Здр.имам следния въпрос смених си тел.номер със друг от един оператор са,сменям си новия номер във вайбър до тук добре.Какво става със със стария ми номер и той ли ще получава кореспонденцията и контактите ми,ако да какво трябва да направя за да ги огранича(спря)
  Мерси предварително

  • Questo

   Здравейте, логиката предполага, че старият Viber акаунт се деактивира автоматично, като чат историята и контактите се прехвърлят автоматично на новия акаунт. Което би трябвало да означава, че който и да използва стария в ителефонен номер занапред, няма да вижда каквато и да е информация, свързана със стария ви аакаунт. Но все пак аз не съм служител на Viber, така че за по-пълна информация можете да се обърнете към такъв тук: https://support.viber.com/customer/portal/emails/new

 4. ГОСТ

  Не разбирам. Всичко това означава ли, че телефона ми може да отговаря на един номер, а вайбъра да получава съобщения от друг номер–който съм сменил?)
  Тогава в контакт листа на приятелите ми (ако са запазили и двата номера) кой номер ще бъде активен?

  • Questo

   Ако си смените номера от 0899123456 на 0898654321, приятелите ви във Viber получават известие за това. Също така приложението ги подканва да си запишат новия ви номер. Тези от тях, които го направят, вече ще ви изпращат съобщения на 0898654321. Ако междувременно се върнете към стария си номер, няма да получавате тези съобщения.

  • Questo

   Viber изпраща кода на телефона ви, а не примерно на имейл, като защитна мярка – за да не може друг човек да се представя за вас в приложението.

 5. Ко

  Наскоро моя Viber беше следен от гаджето ми вярвате ли ,че кучето мръсно не знам как ме е прецакал защото не съм получил никакви кодове има друг начин и далеч не е това със 6 цифрения код.

 6. Ко

  Никой не ме е молил за код и за каквото и да било.А знаеше какво сме си писали и майтап или с мой познат .

  • Росица

   Веднага отговарям. Клонирала ти е вайбъра. Инсталира вайбър на др.устройство, напр.таблет. После пише твоя номер, пращат ти смс на теб и вайбър подканя да сканира кода от твоя тел. Просто е.

  • Questo

   Гошко, вместо да се занимаваш с глупости й поискай номера направо от нея и я заведи на кино.

 7. Калинка Малинка

  На мен ми се случи същото, само , че и двете карти са мой!Така нищо че сменям картите на тел и едната всъщност е изключена , познатите ми пращат съобщения има аз нямам инсталиран вайбър на тази карта! А на всички излиза , че вайбъра ми е с два номера!Това е много нелепа ситуация и накрая го триеш, естествено!

 8. ГОСТ

  Сменяйки номера във вайбър, означава ли, че сменям и номера на телефона? Или иначе казано, номера на вайбър и номера на телефона свързани ли са или независими?

 9. АЗ

  Сменяйки номера във вайбър, означава ли, че сменям и номера на телефона? Или иначе казано, номера на вайбър и номера на телефона свързани ли са или независими?

  • Questo

   Не, номерът на телефона е свързан с вашата СИМ карта. Както е описано и в статията, възможно е да смените номера си във Viber, без реално дасте сменили телефонния си номер

 10. ИВАН

  Ако непрекъснато сменям номера на вайбър от един номер на друг, винаги ли ще получавам код за достъп. Имам впредвид, че имам две карти и искам да променям вайбър и с двата номера.

 11. Mariana

  Как да се върна към стария си номер след скато съм го сменила във опцията Change your number???

 12. Данчо

  Здравейте! Аз хванах съвсем друг „номер“ или фалш във Вайбър. Имам тел. номер на приятелка, също и нейния вайбър акаунт излиза активен, но когато звънна на номера с гласова услуга от оператора, ми дава, че такъв номер не съществъва. Което значи ,че номера не е активен ,а Вайбър работи, защото пращам и получавам съобщение през Вайбър. Което за мен значи ,че е възможно да се регистрира акаунт във Вайбър, след това СИМ картата излиза от употреба, ако не се презареди( при предплатени или чужди номера), но Вайбър остава. Това също е огромен пропуск в прехвалената система за верификация на Вайбър.

  • Questo

   Да, и аз установих, че Viber работи прекрасно и без СИМ карта. Не знам защо са допуснали такова нещо, защото създава предпоставки за злоупотреба.

 13. Елена

  Здравейте, и аз имам същия проблем и въпреки, че се връщам към стария си номер, отново съобщенията се препращат на другия!
  Как да се оттърва от този проблем? И как на двата телефона да си идват съобщения на номера, който си е бил?

  • Questo

   Предполагам, че абонатите са запаметили „новия“ номер (който вече не ползвате, ако сте се върнали към стария) и Viber ги препраща към него. Съобщете на абонатите, че пак сте със стария номер, за да го сменят в указателите си. Това би могло да реши проблема.

 14. Христо

  Здравейте как мога да вляза в чужд профил на вайбър след като нямам достъп до телефоният номер

  • Questo

   Това е блог за информационна сигурност, не за шпиониране. Тук няма да получите отговор на този въпрос.

   • Бат Зоро

    Имам Вайбър на телефона,искам да го копирам на настолния ми компютър,какво трябва да направя? Да Ви предупредя че съм на възраст жена,и съм на вие с техниките особено тия. Все пак по моето време/младините ми/ имаше само стационарни телефони,и то беше лукс! Вайбъра на телефона ми го инсталира дъщеря ми,но в момента е във Франция и няма скоро да се прибира.Та Ви моля най сърдечно да ми обясните по-подробно, как мога да го дублирам Вайбъра на компютъра ми?
    Благодаря ви от сърце!!!

 15. Лили

  Здравейте, излезе ми съобщение:“абоната…е пак във вайбър“, същия този човек твърди, че ми е изтрил телефона от списъка с абонати, как да разбирам това?

  • Questo

   Ако неговият телефонен номер е още във вашия списък, тогава ще го виждате, когато се появи на линия.

  • Зорница

   Съжалявам,че ще ви го напиша,но истината е,че горенаписаната статия е абсолютно реалистична.Аз от около 3 години имам проблем с човек,който с една дума мога да нарека психопат.Намерил е начин да създаде копие на моята сим карта,съответно получава достъп и до акаунтът ми в Viber.Той получава и вижда кодът за сигурност,който получавам при създаването на акаунт в Viber.Получил е копието на сим картата ми по неофициален начин от вътрешен човек в А1. Всичко това е направено с цел вреда .Някаква идея да имате как да си осигуря защита при това положение?!

   • Questo

    Много нериятна ситуация. Може би е най-добре да смените номера си, защото ако разполага с копие на СИМ картата ви, този човек може да прескочи двуфакторната защита в услуги като Gmail, Facebook и т.н.

 16. адреан

  Има ли опция, когато си сменяш номера и не искаш това да се види от някой да го блокираш докато си смениш номера,а вайбър разпрати съобщения до абонатите ти, за това ти действие. И след като отблокираш абоната, дали пак ще получи известие за сменения ти номер?

 17. adrean

  Има ли опция, когато си сменяш номера и не искаш това да се види от някой да го блокираш докато си смениш номера,а вайбър разпрати съобщения до абонатите ти, за това ти действие. И след като отблокираш абоната, дали пак ще получи известие за сменения ти номер?

 18. ВР

  Здравейте, при мен проблема е такъв. Повече от две години не използвам тел.номер.Той беше на предплатена карта. На този номер имах вайбър. Сега , мои контакти отново са ми писали чрез вайбър на този стар номер.Аз получавам писмата защото не съм направила смяна на тел.номер. Използвам апарата със служебна сим карта и не искам да включвам служебния си номер към вайбър. Предполагам обаче че стария ми тел. номер вече е даден от оператора на друг човек. Опасявам се , че и той вижда кореспонденцията ми. Как мога да премахна този номер от вайбъра.

  • Questo

   Здравейте, едва сега прочитам коментара ви.

   Първо да уточня, че не съм представител на Viber и не мога да гарантирам, че ви давам тчна информация. Споделям това, което знам от безкрайно прехвърляне на сайта на Viber. За по-точна информация се обърнете към разработчика на приложението.

   Ако разбирам правилно ситуацията е следната:
   1. Преди време сте имали предплатена карта и Viber акаунт, вързан към тел. номер на тази карта.
   2. Сега използвате друг телефонен номер, но Viber още си стои на телефонния апарат и е вързан към стария телефонен номер.
   3. Притеснява ви, че старията тел. номер може да се ползва от друг човек и той да получи достъп до вашия Viber акаунт.

   По принцип Viber работи на принципа „само едно първично устройство“. Смартфонът винаги е първично устройство, той е основният „преносител на вашия акаунт“. Ако някой има СИМ карта със стария ви номер и реши да си инсталира Viber, това би трябвало автоматично да деактивира вашия Viber акаунт. Това е описано в правилата на Viber по следния начин: Setting up Viber on a new phone will close your account on the old device, and no one will be able to access the chats stored in there. ИЗточник: https://support.viber.com/customer/en/portal/articles/2914872-protecting-your-privacy-on-viber

   Иначе казано: ако някой си инсталира Viber, използвайки стария ви тел. номер, вие просто ще изгубите вашия Viber акаунт. Новият собственик няма да може да прочете съобщенията ви.

   Ако ви е любопитно, можете да проверите на колко устройства е инсталиран вашия Viber акаунт. Ето как става това: https://questona.com/na-koi-ustroistva-e-instaliran-viber/

 19. Зорница

  Относно това,което написах по-горе,благодаря за съвета,но и това го направих вече няколко пъти.Промених телефонния номер,смених самия телефон-апарата,по няколко пъти съм задавала връщане на фабрични настройки,няма ефект.Причината е във вътрешен човек от оператора,който изнася и подава информация към трето лице,което всъщност ме следи и ми вреди.С това което ви написах,исках също да знаете,че може да се случи и да го имате предвид.Аз все още не мога да открия начин да защитя напълно разговорите ми и кореспонденцията ми.

 20. Pingback:Viber’s Change Phone Number feature lets you impersonate people – Questona

 21. Azovskı

  Zdr.iskam da popitam seldnoto sis idin i sist telf.nomer mojeli da se istegli vaybir na dva telefona mislya se za izmamen pisa siobesteniye i drug mi otgovaraya fakticeski sis edin nomer ima dva telefona bez sim karti nisto ne rzbiram.

 22. Kosta

  Здравейте, възможно ли е да не съм влизал цял ден във Вайбър, а в същото време показва че съм бил на линия 3 пъти?

 23. Джи

  Здравейте. Смених си номера на сим картата, а вайбър приложението го деинсталирах. Забравих преди това да деинсталирам профила на стария номер. И сега показва че старият ми номер има вайбър, как може да го деинсталирам, след като вече номерът не съществува. Не става със смяна на номера в приложението, съпорта могат ли да го изтрият? Как да докажа че номерът е мой или те ще разберат?

  • Questo

   Здравейте, най-точен отговор може да ви даде представител на Viber. Ако не сте използвали функцията за смяна на номер във Viber, бихте могли да изпратите СМС до контактите си, които имат стария ви номер, и да им кажете, че вече сте с нов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *