Как да запазя Viber акаунта си при смяна на мобилен номер

От началото на август Viber има нова функция, която ви позволява да смените мобилния си номер и независимо от това да запазите съществуващия си акаунт. Досега практиката беше, че ако смените номера си, старията ви акаунт автоматично се деактивира, а с това губите всички чатове, стикери и списък с контакт.

Новата функция се нарича Change Phone Number и може да се намери в настройките на Viber. За да я активирате, ще трябва първо да обновите Viber до най-новата му версия, за да сте сигурни, че разполагате с функцията.

Ето как да активирате Change Phone Number:

Имате нова SIM карта, която ще слагате в старото си устройство

1.Слагате новата SIM карта в стария телефон

2.Отваряте Viber и отивате в Settings>Account>Change Phone Number. Възможно е Viber да поиска да направите копие на акаунта си в Google Drive

3.Въвеждате номера на новата SIM карта и потвърждавате

4.Viber ще изпрати код за активиране като SMS или като гласово обаждане. Въвеждате кода в посоченото поле

Тъй като нямам втора SIM карта, реших да пробвам какво ще стане, ако въведа произволен телефонен номер, който не притежавам. Влязох в настройките, написах номера и потвърдих, след което Viber изпрати код за активиране до въпросния номер. Това ми се стори доста странно, тъй като не би трябвало да е технически възможно; логично е кодът да се изпраща само ако нововъведеният номер съвпада с номера на SIM картата. Това означава, че можете да въведете какъвто номер си поискате и Viber ще изпрати кода за активиране до този номер..!?

Другото интересно нещо е, че дори и след като смених номера с такъв, който не е мой, Viber продължаваше да работи: можех да изпращам съобщения и да разглеждам списъка с контакти.

После пробвах да направя още една смяна и пак да въведа моя си номер. Смяната стана без никакъв проблем, получих SMS с код за активиране и, поне видимо, отново си имам моя си акаунт, регистриран на моя си номер. Нямам изгубени чатове или контакти.

Имате нова SIM карта, която ще слагате в ново устройство

Ако имате не само нова SIM карта, но и нов телефон, тогава процедурата е малко по-различна.

1.Влизате във Viber на стария си телефон и отивате в Settings>Account>Change Phone Number. Въвеждате мобилния номер на новата SIM карта

2.Правите бекъп(или „резервно копие“, както е в настройките) на Viber акаунта си

3.Слагате новата SIM карта в новия смартфон. Изтегляте и активирате Viber.

4.Възстановявате чатовете си от резервното копие, което направихте преди малко

 

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.