Меню Затваряне

Как да скрия статуса си във Viber

Обновена на 20.12.2014 от Questo

viberlogo

Когато инсталирате Viber на мобилния си телефон, месинджърът показва дали сте оналйн или офлайн. Този статус е видим за всички абонати във вашия списък, а вие можете да видите техните статуси.

Ако не искате Viber да показва информация за това кога сте на линия, можете да изключите опцията за показване на статуса. Това става като отворите Viber и изберете More Options>Settings и след това махнете отметката върху Display My Online Status. По този начин Viber няма да показва обичайното Online или Offline под вашето име. Вие обаче също няма да може да виждате статуса на другите абонати на Viber. Важно е да знаете, че Viber позволява да променяте тази настройка саме веднъж на денонощие. Т.е., ако скриете статуса си във Viber, ще можете да го върнете обратно най-рано след 24 часа (има различни хитринки, с които това оганичение може да се заобиколи, но те са свързани с нулиране на настройките на приложението, което води до загуба на данни.)

Ако искате да останете напълно незабелязани във Viber, изключването на статуса не е достатъчно. Това е така, защото дори и статуса ви да не се показва, когато един потребител ви изпрати съобщение, той може да види дали сте го прочели – и така всъщност да разбере дали сте на линия. Ако не искате другите потребители да знаят дали сте прочели техните съобщения, влезте в More Options>Settings и махнете отметката от Send Seen Status.

Наскоро получих следния въпрос: „Има ли опция във Viber, с която да съм инкогнито? Да виждам кой е на линия, но мен да не могат да ме виждат?“ В интернет могат да се открият няколко приложения, които според разработчиците им могат да създават фалшив статус. А именно: въпреки че сте онлайн, другите потребители ви виждат като Offline. Нито едно от тези приложения обаче не се предлага в официалния магазин за Android приложения. Информацията за техните създатели и ревютата на приложенията също са оскъдни. Ето защо не ви препоръчвам да инсталирате което и да е от тях, тъй като вероятността да става дума за зловреден софтуер не е никак малка.

Подобни статии

271 Comments

 1. Дес

  A можем ли да разберем дали даден човек ни има в контактите си чрез viber. Примерно, това, че го виждаме, че е online означава ли, че и той ни има в личните си контакти?

  • Questo

   Дес, не е задължително. Когато инсталирате Viber, той получава копие от вашия списък с контакти. Това означава, чие вие може да виждате всички абонати от вашия списък с контакти в телефона, които имат Viber. Но ако въпросният абонат ви няма в своя списък с контакти в телефона, той няма да ви вижда във Viber

 2. Нанси

  Когато блокирам някой абонат във вайбър той вижда ли активността ми (дали съм на линия, от колко време не съм била онлайн и т.н.) Или вижда, че за последно съм била на линия когато е бил последният пи разговор?

  • Questo

   Нанси, говоря малко наизуст, но доколкото си спомням и след блокирането абонатът може да вижда вашия статус. Идеята на блокирането е, че блокираният абонат не трябва да разбере, че е блокиран, т.е. той продължава да вижда вашата снимка (последната, която сте сложили, преди да го блокирате; новите снимки няма да може да ги вижда), ако иска може да ви праща съобщения, да ви добавя в групи и т.н. Така че по тази логика би трявабло да вижда и статуса ви. Но пак казвам, че това е по-скоро предположение, за второ мнение задайте въпрос в съпорт центъра на Viber.

 3. таня

  Може ли някой да ми каже какво означава една иконка като капка на мястото на статуса на човека на когото искам да пиша.

 4. Анонимен

  Здравейте,искам да попитам как мога да си скрия статуса и абонатите ми отсреща да не виждат дали съм онлайн или офлайн. Благодаря

 5. Светлин

  Как може да се разбере със сигурност че съобщенията които изпращате на някого са прочетени!!!

 6. Светлин

  Как може да се разбере със сигурност че съобщенията които изпращате на някого са прочетени!!! my skype: siemsm89

  • Questo

   Здравейте, обикновено се изписва статус „Доставено“ и „Видяно“ (въпреки че дори и тогава може да се окаже, че съобщението не е прочетено). Ако абонатът е махнал възможността да получавате статусите на съобщенията, тогава задачата става доста по-трудна и общо взето може само да предполагате

 7. Стоян Стоянов

  Каква може да е причината вече да не виждам кога абонат от указателя ми е онлайн или кога последно е бил онлайн.Дискусиите си ни стоят,името и номера също – само че номерът си стои неподвижен за разлика от номерата на останалите ми абонати които се сменят със статус ‘онлайн’ или последно на линия еди кога си?

  • Questo

   Стоян, труден въпрос. Имам две предположения: едното е, че абонатът е задал опция да не му се вижда настоящия статус, а другото е, че абонатът ви е блокирал. Възможно е да има обаче и друга причина: проблем със софтуера например. Имате ли идея дали абонатът получава съобщенията ви?

 8. Вики

  Показва ли вайбър че абонатът е на линия, когато абонатът говори по телефона или когато е включен интернетът, т.е. когато не си директно в вайбър?

 9. Покахонтас

  Здравейте, имам номер на който пиша във вайбър, но при отваряне на номера за чат отгоре където е името/с което съм го записала/ помръдва 2 мм нагоре и ми изписва , че съобщението е доставено , но не и че е видяно , а номера е онлайн постоянно. Възможно ли е номера да ме е блокирал?

  • Questo

   Задръжте пръста си върху даден разговор за около секунда-две и би трябвало да ви излезе опция за изтриване

 10. Кис

  Здравейте, извинявам се за тъпият въпрос но не ми е ясно. Когато на даден абонат пише последно активен в 3часа днес какво означава.Че от 3часа днес няма мрежа или тогава за последно е използвал Вайбър?
  Благодаря

 11. Anonimna

  Да ви питам как да разбера че някой абонат си е изтрил вайбъеа,като има снимка,иконката стои в указателя мии,но пише онлайн преди 2 седмици.какво става когато се изтрие вайбъра ?как се вужда от др те абонати

  • Questo

   Зависи какво имате предвид под „изтрие“. Ако просто си махне приложението от телефона – това по спомени, без да съм съвсем сигурен – абонатът може да продължи да се показва в списъка с контакти за известно време. При деактивиране акаунтът изчезва изцяло от системата на Viber.

 12. ДАНКО

  Здравейте, махнах отметката на Споделяй състоянието Онлайн, защото не исках да ме виждат на линия, минаха 24 часа, но още ми изписва че не мога да го променя, искам пак да излизам на линия!

  • Морж

   Аз имам същия проблем вече четвърти ден в понеделник го направих днес е четвъртък….

 13. Ивет

  Здравейте, имам следните въпроси:

  1. Изпратила съм съобщение, и пише Доставено – абоната е на линия, това означавали, че той го е изтрил, още когато го е получил и не го е отворил да го прочете?

  2. Как да разбера да ли ме е блокирал?

  • Questo

   1. По-скоро още не го е прочел
   2. Ако ви беше блокирал, нямаше да видите статус на съобщението „Доставено“

    • Questo

     Няма сигурен начин да разберете на 100%. Ако изпращате съобщения до съответния абонат, и всичките са само със статус „Изпратено“, но не и „Доставено“, това може да означава, че абонатът ви е блокирал.

     • Ирина

      Ако съобщението,което сме изпратили няма статус т.е под него не пише нито изпратено, нито доставено, но виждам,че абоната е онлайн, това означава ли, че абоната ме е блокирал?

     • Questo

      Ако абонатът ви е блокирал, не би трябвало да виждате, че е онлайн:Your online status will not be visible to a blocked contact. По-скоро проблемът е технически, вероятно слаба интернет връзка.

 14. miglena

  Zdraveite bix iskala da popitam dali abonata me e blokiral moga da mu izprashtam soobshtenia no ne pishe dostaveno a pod imeto mu niamam status onlain ili offlain prosto e prazno.Blagodaria predvaritelno.

  • Questo

   Възможно е. Обикновено когато ви блокират не виждате статус за доставяне на съобщението и не виждате дали абонатът е онлайн или офлайн. Може обаче да има технически проблем, който причинява това.

  • Questo

   Не ми е известен начин да направите това. Все пак Viber трябва да осигурява някаква поверителност и да не издава всичко, което потребителите му правят в момента 🙂

 15. Розмари

  Как става така че даден абонат е на линия в фейсбък, а в вайбер ми изписва последно на линия преди 8 минути? Какво ще рече това?

  • Questo

   Може да се дължи на слаба връзка. Като цяло Viber дава такива проблеми – потребителят е на линия, но излиза със статус офлайн.

 16. аз

  По всичко прочетено един абонат може да се скрие,че е ма линия за 24 часа и след това пак да се покаже. На мен обаче току що ми се случи-един абонат ми пише,че е бил преди 3мин на линия получава,отговаря на съобщенията ми и след писане около 10минути ми излезна статус оналайн,а кажете ми как става това?

  • Questo

   Малко объркано сте описали ситуацията, но ако разбирам правилно въпросът ви е как е възможно един абонат да получава и изпраща съобщения, докато статусът му е офлайн. Може да се дължи на слаба интернет връзка, въпреки че не е единственото възможно обяснение. В една дискусия в Quora имаше обяснение от експерт в телеком, че е възможно статуса да се смени на офлайн, докато говорите по телефона.

   • Аз

    Да малко объркано съм го обяснила,но правилно сте ме разбрали.Интересното е,че статоса“онлайн преди 3мин“ си стоеше докато си писахме в смисъл,че минутите не се увеличаваха. И след около 10мин писане се появи онлайн. Това ми е странното и за това попитах.

 17. Анонимно

  Има ли програма,която може да следи разговорите и съобщенията от един телефон на друг,без другия да разбере това? Какво представлява вайбър аут?

  • Questo

   Привет, Viber Out е платена услуга на Viber за връзка със стационарни и мобилни номера. Ако направите обаждане през Viber до друг Viber абонат, то е безплатно. Но ако другият абонат няма инсталиран Viber на телефона си, може да му звъннете през Viber Out и тогава обаждането се таксува.
   За програмите: има софтуер за тази цел, но няма да влизам в подробности. Целта на този блог е да предоставя градивна информация.

  • Questo

   Привет, това означава, че по това време потребителят последно е бил засечен онлайн. След това може да не е имал достъп до интернет или пък сигналът да е бил слаб.

 18. BG

  Здравейте! Имам няколко въпроса. Съжалявам ако вече е отговорено на тях.
  1. Как мога да разбера някой дали ме е блокирал.
  2. Защо човека на който изпращам съобщение го получава , а горе пише , че е бил на линия последно в 06:30 ?
  3. Защо понякога не получавам съобщения , които ми пращат , а съм на линия. Интернета ми е много силен , ако е от това.

  • Questo

   Привет, по въпросите:
   1. Няма 100% сигурен начин. Обикновено проверката е да пратите съобщение и да следите дали получава статус доставено. Това би могло да означава, че сте блокирани, но не е 100% сигурно.
   2. Viber така и не успяха да оправят този проблем с показването на онлайн статус, потребителите често се оплакват от него
   3. Причините може да са много, може да се дължи на интернета на другия абонат, или пък да е във Viber и т.н.

 19. Петя

  Привет!имам следния въпрос: На определен номер, използваш вайбър инсталиран на IPhone, от известно време ми излиза, че не е онлайн..да речем от един ден. В същото време, мобилните данни са включени, ползва се Facebook i Messenger. Но статуса на вайбър, не се променя на онлайн. Възможно ли е, да се получава така,понеже не се влиза в приложението, ако не се получи съобщение? Или е от телефона?
  Поздрави,

  • Questo

   Привет ПЕтя, обикновено проблемът е в приложението, въпреки че би могъл да се дължи на устройството. Опитахте ли с рестартиране?

   • Петя

    Ами да..но това не се случва постоянно. Забелязала съм, че след като излезем от вкъщи и стигнем..да речем до кафе, където има свободен интернет, тогава изписва, че последно телефона е бил онлайн в момента в който сме били вкъщи. Имайки предвид, че мобилните данни на телефона никога не се изключват. Явно има проблем с превключването от мобилни към wi-fi

 20. Kote

  Ако съобщението,което сме изпратили няма статус т.е под него не пише нито изпратено, нито доставено и не виждам,че абоната е онлайн, това означава ли, че абоната ме е блокирал? Или просто е скрил статуса си и функцията ,,seen“?

  • Questo

   Привет, ако не виждате никакъв статус, вероятно абонатът е изключил опцията за показване на статус. Възможно е обаче да не виждате статус и поради други причини.

 21. кати

  Здравейте!
  Влязох в „Настройки“ и активирах опцията „Изпращане на имейл с хрон.“ и „Изтриване на хронология на съобщенията“. Сега искам да възстановя тези настройки, но не мога…Има ли начин да ги възстановя и какъв е той.

  • Questo

   Кати, с какъв телефон сте? Мисля, че iPhone имаше опция да възстановява изтрити съобщения при определени условия. За Андроид такава опция няма, освен ако предварително не сте инсталирали приложение, което прави бекъп файлове.

 22. Сиса

  Искам да попитам: От телефония си указател виждам, че дадения човек има вайбер, но не показва кога е бил на линия последно или изобщо в момента дали е на линия, и така повече от седмица, А останалите ми абонати ги виждам, че са на линия. Каква е причината? Да не би да съм блокирана от съответния човек?

 23. Nati

  Здравейте!Имам следният въпрос (дано успея да се изразя ясно,защото не съм на „ТИ“ с възможностите на viber 🙂 – Има ли начин дадена дискусия с потребител да бъде разпечатана на принтер?Използвам Android.Инсталирах viber desktop на лаптопа,но старите ми дискусии и коментари ги няма,т.е започвам там на чисто.Наистина ми е много важно да разпечатам нещо и ще се радвам да ми помогнете! 🙂

  • Questo

   Привет Нати, ако разбирам правилно, искате да разпечатате дискусия, която сте провели по телефона. Ако дискусията още е на телефона ви, може да направите бекъп файл и да си го изпратите на пощата. Тази опция би трябвало да се намира в More options> Settings> Calls and messages > Email message history. Избирате начин, по който да си изпратите бекъп файла (аз обикновено избирам да го изпратя на себе си през Gmail). След като приключите би трябвало да получите писмо с архивирани файлове, всеки от които представлява хронология на чат с определен потребител. Файловете са CSV формат и би трябвало да може да ги отворите като текстов файл или пък като екселска таблица. После остава само да ги разпечатате.

 24. Ми

  Здравейте , приятел ме заплаши, че си изтрива вайбера, но все още виждам името му в контакти. Това знаи ли, че не го е изтрил ?

 25. Люба

  Когато под името на абоната няма никаква информация за кратко време, а под всички останали има, значи ли, че абонатът говори в момента с някого?

 26. Кристиян

  Здравейте, ще съм Ви много благодарен, ако ми отговорите на въпроса. Разбрах, че когато блокирам даден номер във Viber, същият ще може да вижда активността ми, но ще може ли да вижда профилната ми снимка всеки път, когато я сменям, или ще му остане последната такава преди блокирането? Благодаря 🙂

  • Questo

   Привет Кристиян, в общия случай би трябвало да вижда последната снимка, която сте публикували, преди д аго блокирате.

 27. Люба

  Още нещо ме интересува:как мога да проверя кога точно абонатът е бил на линия, когато пише Последно на линия преди…..?

  • Questo

   Люба, съобщенията за статуса на потребителя „Последно на линия…“ невинаги са надеждни. Има случаи, когато абонатът е на линия, но излиза статус офлайн, обратният вариант също е възможен.

 28. Диди

  Здравейте,исках да изтрия дадено съобщение но без да исках го копирах и сега постоянно когато си трия хронологията ме пита „Искате ли да се изтрие копието“а преди тази моя грешка спокойно си изтривах всички хронологии.Как да истрия копието за да спре да ме пита??

 29. Емил

  Здравейте! Да попитам.. примерно пиша си с даден човек във фб/messenger, а като отворя вайбър контакта му показва, че е бил на линия преди 5-6 мин. Или пък човека ми казва, че го няма или ляга примерно и във фб/messenger е извън линия, а пък във вай ът е онлайн. На какво се дължи тази разлика и възможно ли е това да е така или човека лъже хаха.

  • Questo

   Напълно е възможно и това е често докладван проблем – Viber да показва грешен статус. Доколкото знам една от основните причини това да се случва е силата на интернет връзката

  • Questo

   В общия случай – не, но ако си спомням правилно имаше бъг в софтуера, при който беше възможно номера ви да не се изписва на човека, на когото се обаждате.

 30. Stefka Radeva

  Здравейте!Може ли да ми кажете на какво се дължи ,когато статусът на мой абонат стои Last on line one moment ago от няколко часа насам ?Благодаря !

  • Questo

   Стефка, при Viber може да се очаква всичко, понякога се случва абонатът да е онлайн, а да се показва офлайн, както и обратното. Често причината е слаба връзка с мрежата, която осигурява достъп до интернет, но може и да е друго.

   • Stefka Radeva

    Много благодаря !Интересува ме още ,ако съм блокирана от някой мой абонат ,виждам ли някаква информация за статуса му и има ли опция да се добави отново блокиран абонат ?

    • Questo

     Привет, не би трябвало да виждате статуса на абоната, ако той ви е блокирал. Ако искате да отблокирате някой направете го по следния начин: Влезте в More Options>Settings>Privacy>Block List, изберете абонaта и дайте Unblock.

 31. стефан маринов

  Здравейте! Имам и Wi-Fi и мобилен нет. Когато работя с Вайбър на другите показва, че съм онлайн и получавам съобщения. Като затворя телефона, но съм си в нета започва да изписва, че съм офлайн и не получавам известия, че имам съобщение и не звъни Вайбъра и пропоскам обаждания. Защо? Моля помогнете!!!

  • Questo

   Привет, няма как да разберете със сигурност това. Ако например ви изтрие от телефонния си указател, това автоматично ви изтрива и от неговия Viber списък. Вие обаче няма да разберете, че номерът ви е изтрит.

 32. Милена

  Здравейте и ЧНГ!
  За втори път в рамките на по-малко от седмица се случва нещо странно 😀
  Телефонът ми се държи все едно е получил съобщение от някого, но нищо не получавам. Т.е.чува се сигнал за получено съобщение, екранът на телефона светва и нищо повече. В историята на чатовете най-отгоре е последния човек, с когото съм писала преди повече от час и няма нови съобщения. С Андроид съм, ползвам и на компютъра Вайбър. Първия път не обърнах внимание, но вече ми се струва подозрително 🙂
  Накаква идея какво се случва? Дали някой ми пише, а аз не получавам съобщенията или е някакъв бъг?

 33. Габриела

  Здравейте ! Имам следния въпрос – възможно ли е да се случи това – човек който използва iphone 6s ( най новата версия на ios ) да НЕ Е във вайбър а да изписва статус online ? Откакто човека е с новото устойство не е имало такива проблеми- вече месец . Винаги изписва точно , независимо от интернета или мястото.Но тази вечер – не е бил на линия във приложението и в рамките на час даваше online ? На какво може да се дължи това. И само да добавя – след час това нещо се оправи и си дава правилно пак. Дали човека лъже че не е бил във приложението или е възможно да е станало някакъв Бъг за кратко време и да се е оправил ?

  • Questo

   Габриела, в общия случай Viber винаги е онлайн, дори и когато потребителят не използва приложението. Пак в общия случай статусът се променя на Last seen, когато потребителят няма достъп до интернет. Понякога обаче може да се случи така, че статусът на абоната да не съвпада с реалното му състояние – например да е онлайн, а да се изписва офлайн.

 34. Ellie

  Здравейте!

  По-горе прочетох следното обяснение:

  В една дискусия в Quora имаше обяснение от експерт в телеком, че е възможно статуса да се смени на офлайн, докато говорите по телефона.

  При ползване само на мобилен интернет,който не се изключва,възможно ли е LAST ON LINE да означава, че абонатът говори през това време?

  • Questo

   Според това, което казва въпросният експерт: изглежда да. За съжаление не мога да дам по-задълбочен отговор от този.

 35. Дидка

  Искам да попитам защо на един от абонатите не ми дава никаква информация дали е онлайн и кога последно е бил. Снимката му я няма и като изпратих съобщение не ми даде отчет дали е доставено на какво се дължи това

 36. Ани

  Може ли да се изпрати съобщение по вайбър, независимо от телефона, лаптопа и получателя да не види номера от който е инсталиран .Т.е.да се скрие номера?

  • Questo

   Ани, вероятно най-правилен отговор ще ви дадат от Viber, аз мога само за предполагам, тъй като не съм запознат. Не би трябвало да е възможно да скриете съвсем номера си, тъй като той е вашият идентификатор. По-интересно е дали може да използвате Viber като spoof-нете номера си, т.е. да показва друг номер, а не вашия.

  • Questo

   Ани, в общия случай изтритите съобщения във Viber немогат да се възстановят. Имаше няколко приложения, които правеха бекъп на съобщенията, но трябва да сте ги инсталирали предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *