Меню Затваряне

Украински гражданин е продавал личните данни на 300 млн. души в интернет

Обновена на 28.04.2023 от Questo

Жител на украинския град Нетишин е продавал личните данни на над 300 млн. души: предимно украинци и граждани на Европейския съюз. Продажбите са ставали в затворени групи и канали в Telegram, където заловеният от полицията търговец на данни е бил администратор.

Според съобщение на украинската полиция данните включва паспортни данни, удостоверения за раждане, шофьорски книжки, и данни за банкиране. От полицията твърдят, че купувачи са били основно руски граждани.

Заловеният е таксувал купувачите с между 500 и 2000 долара: в зависимост от обема и значимостта на данните.

Част от хардуера, открит в жилището на заловения | Снимки: Пресцентър на украинската полиция

От полицията не съобщават под каква форма са продавани данните: дали като информация или под формата на фалшиви документи за самоличност.

Фалшив паспорт на гражданин от ЕС е сред най-скъпите стоки, свързани с лични данни, които се продават в даркуеб. Цената му може да стигне 3800 долара.

Лична карта на гражданин на ЕС може да се изфабрикува за малко повече от 100 долара, или поне това бяха цитираните цени към края на 2022 г.

За написването на статията потърсих обяви за български лични документи. Открих тази обява за фалшива лична карта в един от онлайн магазините в даркнет.

Цената е 350 долара и обещава изготвяне на фалшивия документ в рамките на няколко дни след поръчка. Остава въпроса дали обявата е истинска или фалшива, каквито са голяма част от подобни оферти.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *