Меню Затваряне

Колко струват данните ви на черния пазар през 2022

Обновена на 16.10.2022 от Questo

Тази статия дава отговор на въпроса: „Защо някой, когото не познавам би искал да ми открадне личните данни?“

Защото струват пари.

Цените на крадените лични данни падат, показва проучване на Privacy Affairs. Въпреки това някои дигитални продукти – като крадени Facebook профили или акаунти за сайтове за залагания – все още се търгуват на суми, правещи ги атрактивни за крадците.

Ето няколко извода от проучването:

  • физически копия на фалшиви документи за самоличност са най-скъпата стока на черните пазари, съдържащи лични данни;
  • цената на крадени данни от кредитна карта може да достигне 120 долара;
  • хакнат профил в популярните социални мрежи се търгува за около 50 долара;
  • можете да си купите база данни с 10 млн. имейл адреса за 120 долара;

Нека да разгледаме различните категории данни.

Социални мрежи

Хакнат Facebook профил струва средно 45 долара, хакнат профил в Instagram – 45 долара, а акаунт в Twitter се продава средно за 25 долара.

Най-скъп се оказва Gmail акаунт, който струва средно 65 долара.

Та ако някой ви е откраднал профила във Facebook и се чудите какво прави с него: един от възможните отговори е, че се опитва да го продаде.

Най-често хората достигат до Questona, след като някой им хакне профила във Facebook и те се опитват да намерят решение на проблема в интернет. За съжаление такова няма. Профилът им е изгубен и само жалба до Facebook би могла да им го върне, макар шансовете това да се случи да не са никак големи.

Банкови карти

Данните за банкова карта (име на картодържателя, номер на картата, код за сигурност и др.) може да се продават за между 15 и 120 долара. Цената зависи от вида на картата, баланса по сметката, към която е свързана, националността на картодържателя и т.н.

Най-честите методи за кражда на картови данни е чрез скимиране или фишинг чрез фалшиви сайтове за пазаруване. Българските потребители са редовна мишена на фишинг кампании, които целят кражбата на данни за онлайн банкиране. През 2022 г. над 60% от всички фишинг кампании, насочени срещу българи, таргетират клиентите на една и съща банка. Вижте коя тук.

Понякога търговците на крадени данни ги публикуват напълно безплатно. Това се случи през 2021 г., когато собствениците на нов магазин за крадени банкови карти решиха да му направят реклама, публикувайки напълно безплатно данните на около 1 млн. картодържатели. Сред тях имаше и българи.

Криптоакаунти

Все повече хора избират да държат част от парите си под формата на криптовалута. Съответно популярността на технологии за управление на криптопортфейли расте, а от там и интереса на хакерите към тях.

Хакнат акаунт в Crypto.com (компанията има офис в София) струва средно 250 долара. На такава цена се предлага и краден профил в Kraken. Акаунт в Binance се търгува за около 260 долара.

Най-скъпо (400 долара) излиза компрометиран акаунт в Bitit.

Популярна стратегия сред злонамерените лица е да идентифицират т.нар. китове: потребители с много пари в криптовалути. Използвайки социално онженерство, крадците се опитват да се сдобият с копие на SIM картите на тези хора, за да могат да превземат криптоакаунтите им. В този случай целта на крадците не са личните данни, а средствата в акаунта, които се източват и изпират през някой биткойн миксер в опит да не бъдат проследени.

Документи за самоличност

Фалшив паспорт на европейски гражданин струва средно по 3800 долара и това е най-скъпата стока, която се предлага в даркнет и е свързана с лични данни.

Фалшива лична карта на гражданин на страна от ЕС струва доста по-малко: около 120 долара.

За целите на статията се поразрових в един от най-големите черни пазари в даркнет и не беше трудно да открия оферта за българска лична карта. Цената на фалшивия документ е 152 долара.

Купувачът трябва да предостави данните, които желае да са изписани на картата: име, адрес, височина, цвят на очите, снимка и т.н. Не се уточнява какъв ще е номерът на документа за самоличност (дали ще е реално регистриран в МВР или ще е изфабрикуван).

Потребител със същото име от години продава фалшиви български документи за самоличност. Ето една стара мостра с лика на Брад Пит от времето, когато се търгуваше за 85 долара.

Друг търговец продава темплейт за създаване на български паспорт. Целият пакет струва 16 долара и според обявата лесно може да се редактира, като се сложи произволно име, адрес, дата на раждане и т.н.

В пакета освен темплейт за паспорт е включен и темплейт за сметка за платени комунални услуги. Подобен докуемтн се използва, за да удостоверите, че действително живеете на посочения от вас адрес.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *