Меню Затваряне

Топ 5 на българските банки, които се борят с най-много фишинг

Обновена на 23.07.2022 от Questo

Пощенска банка е банката с най-много засечени фишинг кампании за изминалите 12 месеца. Сериозен ръст отчитат и фишинг кампаниите срещу клиенти на Райфайзенбанк, като принос за това има сливането на банката с Българска обединена банка.

Това са основните изводи от своеобразното проучване на фишинг кампаниите в българската банкова система, което публикувам веднъж годишно. Данните показват, че броят на получените фишинг имейли, засягащи български банки, се е увеличил с 26%, като фишингът срещу едни банки намалява за сметка на атаките срещу други.

Методология

Ето как събрах данните:

  • Анализирах всичкия спам, който съм получил за период от една година( 22 юли 2021 – 22 юли 2022)
  • Отсях фишинга, представящ се за известия от български банки (общо 82 имейл съобщения)
  • Изчислих какъв дял от общия брой фишинг се пада на всяка отделна банка

Какво показват резултатите

С над 60% от всичкия спам Пощенска банка убедително води в класацията на банковите брандове с най-много фишинг. Така банката детронира миналогодишния първенец Уникредит Булбанк.

Честа тема във фишинг кампаниите срещу Пощенска банка е приложението m-token, с което банката осигурява двуфакторна автентикация за клиентите си.

Това е още един пример за находчивостта на престъпниците. Те се опитват да заблудят жертвите си, като им говорят за сигурност на плащанията и колко важно е да предоставят данните си, за да са парите им в сигурни ръце.

Сделката между ОББ и Райфайзенбанк (белгийската KBC, която е собственик на ОББ, купува бизнеса на Raiffeisen в България) превърна Райфайзен във втората най-таргетирана с фишинг банка в България.

Винаги, когато има значима промяна в бизнеса на една институция, спамърите се активизират. Това е така, защото клиентите на институцията очакват да получат разяснителни имейли с инструкции и е по-вероятно да станат жертва на фишинг.

Ето какъв дял от фишинга се пада на всяка банка, която попада в проучването:

Пощенска банка – 61%

Райфайзенбанк – 25.6%

Първа инвестиционна банка – 7.3%

Банка ДСК – 4.8%

Уникредит Булбанк – 1.2%

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *