Меню Затваряне

Сагата с изнудването на Western Digital се разраства

Сагата с производителя на твърди дискове Western Digital става все по-нажежена, след като в края на април компанията получи нова заплаха от администраторите на криптовируса alphv. Авторът на публикуваното съобщение твърди, че всяка седмица ще публикува чувствителни данни, откраднати от сървърите на Western Digital, включително интелектуална собственост, клиентски данни и кода на софтуера, който използва за продуктите си.

Авторът твърди, че разполага с пълно копие на данните, които компанията обработва със SAP Backoffice. „От началото на следващата седмица ще споделяме данни всяка седмица, докато изгубим интерес“, се казва в съобщението.

В началото на април Western Digital съобщи, че е станала жертва на кибератака. В същото време операторите на криптовируса alphv заявиха, че са източили огромно количество данни от компанията. Според Darkreading те са поискали осемцифрена сума, за да не публикуват данните в интернет.

Инцидентът предизвика сериозни главоболия за Western Digital. В продължение на почти две седмици услугата за облачно съхранение на данни My Cloud не работеше. Тя представлява съществен източник на пари за Western Digital, чиито приходи през 2022 г. надхвърлят 18 млрд. долара.

Alphv е познат и като Black Cat, тъй като използва черна котка за лого. Криптовирусът залага на популярния в момента модел „като услуга“, при който администраторите предлагат зловредния код на агенти-подизпълнители. Те го поставят и активират в системите на компаниите-жертви, а след това администраторите получават процент от платените откупи.

Явно Western Digital отказват да платят откуп, което обяснява не особено любезния тон на публикуваното на сайта на alphv съобщение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *