Меню Затваряне

Скритият интернет гъмжи от финансови измами

Обновена на 12.02.2016 от Questo

anon-invest

Снимката към тази статия показва уебсайта на Anon Invest: „единствената напълно анонимна банкова и инвестиционна услуга в света“. Сайтът е с onion домейн и е достъпен само през Tor браузър. Собствениците му твърдят, че предлагат прилична доходност, а захранването на сметки става само с биткойн.

Съвсем лесно е да се установи, че нищо с този сайт не е наред и всъщност става дума за измама. Авторите охотно изтъкват доходността на продукта си, но не не споменават и дума за портфейла от активи, в които се инвестират парите на клиентите. Дори страницата за създаване на сметка буди подозрение, тъй като има само поле за въвеждане на адреса на вашия биткойн портфейл, с който да захраните акаунта си. С две думи: капан за балъци.

Идеята да инвестираш парите си в скрития интернет звучи изкушаващо: няма кой да те регулира, а и местните предприемачи предлагат какви ли не възможности. Е, трябва да си склонен и да поемеш риска, че се занимаваш с нещо незаконно. Можеш например да си купиш скимирана кредитна карта за 200 долара и да източиш от нея 500 долара: което си е 150% доходност. Или пък да повярваш на обещанията на някого, че ще инвестира биткойните ти анонимно и ще ти осигури печалба.

Трябва обаче да си готов да поемеш и другия съществен риск: че някой се опитва да те изиграе. Голяма част от сайтовете в скрития интернет са пълна измама. Това може да са търговци, които ти вземат парите и не предлагат нищо в замяна. Или пък „вътрешни хора“, които уж продават информация за уредени мачове. Или пък въображаеми портфолио мениджъри (като тези от Anon Invest), които пак правят същото обещавайки големи печалби.

Самата идея да създадеш финансов продукт и да го дистрибутираш чрез скрития интернет е леко абсурдна. Причината е, че анонимността сваля до минимум един от ключовите фактори за функционирането на финансовите пазари: доверието.

„Големият проблем с всяка една трансакция в aнонимна мрежа е доверието – коментира един от анонимните потребители в дискусия по темата в скрития сайт Hidden Answers. Самият той посочва, че е експериментирал с идеята за създаване на нещо като анонимна борса, но засега безуспешно  – Как може да си сигурен, че няма да избягам с парите ти? Второ, каква доходност може да очакваш? За това нищо не се знае. Трето, как ще знаеш дали доходността, която ти предоставям, е реална?“

Така че ако скоро попаднете на анонимен финансов продукт, бъдете готови за измама. Положителният пример с биткойн, който от малка анонимна криптовалута се превърна едва ли не в алтернативна инвестиция, накара хората да търсят възможности за печалба в onion сайтовете. Такива обаче рядко се оказват реалност.

 

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *