Меню Затваряне

Как да защитя рутера си от атаки

Обновена на 10.03.2019 от Questo

wifi

Това са няколко основни неща, които бихте могли да направите, за да защитите WLAN мрежата си от неоторизиран достъп. Списъкът не е изчерпателен, но е едно добро начало.

1.Сменете фабрично зададените потребителско име и парола за достъп до рутера

Това са името и паролата, които вевеждате, за да влезете в настройките на рутера. Ако вие или техниците от вашия интернет доставчик сте инсталирали рутера и оригиналните настройки са се запазили, сменете ги. Фабричните настройки за достъп до рутера са публично известни и са публикувани в интернет

2.Сменете името на домашната WiFi мрежа и паролата за достъп

Има няколко причини да го направите. Обикновено името на вашата WiFi мрежа по подразбиране е нещо свързано с марката на вашия рутер. По този начин вие без да искате издавате каква марка рутер ползвате, което донякъде би могло да улесни потенциални атаки. Ако рутерът е инсталиран от техници, вероятно те са ви питали как искате да се казва безжичната ви мрежа. Ако сте я сменили на нещо от рода на ivanovi_group, това е добре, но имайте едно наум да смените и паролата за достъп. Някои доставчици все още имат навика да слагат лесни за разпознаване пароли: например 12345678. Други пък слагат за парола телефонния ви номер. Това са все комбинации, които се отгатват лесно.

И накрая: така и така сте тръгнали да ровичкате в настройките на мрежата, защо не добавите едно nomap към името й? Ето защо да го правите.

3. Сменете стандарта за криптиране на домашния интернет

Ето как и защо.

4. Обновявайте софтуера на рутера

Това обикновено става от настройките. Обновяването е необходимо, тъй като юнаците, които се ровят по чуждите устройства, постоянно откриват бъгове в софтуера и се научават как да ги експлоатират. Редовното обновяване намалява риска да станете жертва на някой от тези бъгове.

5. Не оставяйте логнати в настройките на рутера

Администраторският панел, който има уеб интерфейс и обикновено се намира на 192.168.0.1 или подобен адрес, трябва да е заключен винаги, когато не го ползвате. Тук важи същото правило като при електронната поща – не затваряйте имейла си, без да сте излезли от профила си. Като цяло админ панела на рутера е едно от слабите места в защитата и ако го оставяте активиран, това го превръща в потенциална мишена. Проблемът се усложнява от това, че да излезеш от настройките на рутера невинаги е толкова лесно, колкото звучи. Защитата на някои рутери е толкова зле, че те дори нямат бутонче за Log Out. Други потребители остават логнати дори след като са натиснали Log Out.

6. Изключете WiFi Protected Setup

WiFi Protected Setup или WPS е настройка, създадена за по-добра защита на безжичната ви мрежа, но с доста бъгове. Затова много често ще чуете съвет да я държите изключена. Настройката е доста популярна и присъства в повечето модели рутери. По-лошото е, че някои модели нямат опция за изключване или пък я оставят включена дори след като сте задали опция да я изключите.

7. Изключете рутера, когато не го използвате продължително време

Има логика – така и така ви няма за цяла седмица, няма смисъл рутерът да стои включен. Когато ви няма за продължителен период е по-трудно да разберете, ако нещо се случва с мрежата ви.

8. Проверете кой е включен към мрежата ви

Ето как става това.

ВЪРНИ СИ КОНТРОЛА ВЪРХУ ДАННИТЕ

Подобни статии

7 Comments

 1. Петър

  Не знам дали пиша на правилното място но как да се предпазя от вирусна атака ?От доставчика ми казаха че има някаква такава атака но аз не знам как да се измъкна.

  • Петър

   Сега се обадих пак на доставчика и ми казаха че повече няма да има атака.Можете да изтриете мнението.

 2. Гост

  Има ли разлика по отношение на сигурността, ако използвам НетБокс от Мтел?

  Благодаря за информацията, сайта Ви е супер полезен!

  • Questo

   Нямам наблюдения върху услугите на Мтел и не мога да дам точна информация. Но това е добър повод да се поразровя повече по темата. Благодаря за обратната връзка!

 3. Гост

  Здравейте!

  От скоро имам домашен интернет, който ми доставя мобилния оператор.
  Веднага след инсталацията, имах достъп, но мрежата беше незащитена и го изключих, за да не се върже някой free. На следващия ден трябваше да се обадя за да им задам име и парола за WiFi-a.Попитах за това как мога да имам достъп до рутера, за да сменя фабричното име и парола, но ми отговориха, че само те имали право на достъп. Стори ми се странно и реших да го обсъдя с Вас.

  Също така, когато си влизам в имейла, винаги проверявам в „История“ дали има необичайни IP-та. Сега всеки ден е различно, а съм сигурен, че съм аз, защото го проверявам веднага след самото влизане.

  • Questo

   Здравейте, не съм запознат с политиките на мобилните оператори по отношение на стационарния интернет, но и на мен ми се струва странно. Достъпът до рутера е необходим, за да можете да си правите различни настройки. Да ви ограничат от него е като да ви сложат ключалка и да кажат „само ние имаме право да я сменяме“. Вероятно го правят от съображения за сигурност, но все пак е странно.

   Ако IP адресът се променя постоянно, вероятно е динамичен.От контактния център на оператора ще ви дадат повече информация.

 4. Pingback:Защита на IP камери: 6 начина да се предпазите през 2020 – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *