Меню Затваряне

Рутерът ви издава кога сте си вкъщи и дали имате гости. Ето как да се предпазите

Обновена на 10.12.2021 от Questo

В Tiktok набира популярност видео, което инструктира тийнейджърите да следят близките си като хакнат рутерите им.

В тази статия ще разберете как да се предпазите от подобно „следене“.

Всъщност клипчето е съкратена версия на Youtube видео. В него влогърът Итън Кайзер показва на потребителите как могат да влязат в домашния рутер и да следят устройствата, които се свързват към него. Възможно е, казва Кайзер, да правите това от разстояние и така да знаете дали например гаджето ви си е вкъщи.

Ето го цялото видео:

За да ви спестя 10 минути, ето за какво иде реч:

1. Милен, когото сте пуснали в дома си, ви пита за паролата и се свързва към вашата WiFi мрежа.

2. След като се е вързал към мрежата, Милен по един или друг начин разбира паролата за рутера ви, влиза в настройките и активира опцията за дистанционно управление.

3. След като напусне дома ви, Милен може да влиза в рутера от разстояние, да вижда какви устройства са свързани към него.

4. Това му позволява да следи кога сте си вкъщи, тъй като телефонът ви се свързва с WiFi мрежата в момента, в който се приберете.

5. Теоретично това му позволява да следи и кого каните в дома си. Това е така, защото Милен може да види какви устройства се свързват към вашата WiFi мрежа – включително и смартфоните и лаптопите на вашите гости.

Как е възможно това?

За да се развие гореописаният сценарий Милен трябва да разбере паролата за рутера ви. Това може да се случи по няколко начина.

Възможно е да използвате една и съща парола за рутера и за WiFi мрежата. Щом Милен знае паролата за домашния интернет, той знае и паролата за рутера.

В много случаи паролата за рутера е написана на самото устройство. Докато той е в дома ви,  във ваше отсъствие проверява рутера и вижда стикера, на който е записана.

Дори и да не е написана на рутера, много модели използват една и съща фабрична парола, която лесно може да се намери в интернет.

Как да се предпазите

Основната ви грешка е, че не сте променили фабричната парола на рутера.

За да избегнете горния сценарий, трябва да я смените. В общия случай това става като напишете в браузъра си 192.168.0.1, 192.168.1.1 или нещо подобно (адресът зависи от модела на устройството). Това ще ви даде достъп до настройките на рутера.

От там сменяте паролата за достъп до рутера. Изберете трудна за отгатване парола, която се различава от паролата за WiFi мрежата.

От настройките на рутера може да проверите дали е включена функцията за дистанционно управление. По подразбиране тя трябва да е изключена. Нека си седи така.

Обикновено тази настройка (Remote Management) се намира в секция Administration.

Рутерът е едно от най-подценяваните устройства в дома ви. Грижете се за сигурността му и не позволявайте външни лица да получат достъп до него.

Прочетете как да подобрите сигурността на рутера си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *